China - modernism, imperialism si comunism Ana Maria

Ana Maria
China - modernism, imperialism si comunism

Cand spui China, primul gand care probabil iti trece prin cap este ca pe fiecare obiect scrie "Made in China". Apoi urmeaza celelalte... 

Cand am plecat in China, primul meu gand a fost Marele Zid Chinezesc datorita fascinatiei mele de cand eram copil pentru istorie. Al doilea lucru a fost Orasul Interzis „Stacojiu”, din acelasi principiu. De mica, daca eram intrebata ce vreau sa ma fac, raspunsul era ca nu stiam, dar trebuia sa calatoresc, sa iau pasii istoriei si sa cunosc civilizatii stravechi, sa cunosc culturi si cumva sa ma definesc eu ca om, sa imi gasesc exact acel echilibrul de mentalitate, gandire si stil. Iar China, dar si Asia - prin multitudinea contrastelor pe care le ofera -, sunt exact ceea ce are nevoie un calator avid de istorie, dar si de imbogatire culturala. Si asa m-am indragostit de China.

Cu grupul de turisti, am ajuns la ora 05.35 dimineata. Obositi dupa zbor, am iesit din aeroport si ne-am indreptat catre ghidul care ne astepta. Si de acolo au urmat 15 zile in care China ni s-a aratat timida, dar si maiestuoasa, cu tot ceea ceea ce inseamna arta si istorie.

Beijing, un oras cu 23 de milioane de locuitori, este capitala politica si economica a Chinei, plina de urmele unui trecut agitat din comunism care contrasteaza cu valorile imperiale ramase inca in mentalitatea unor oameni, dar si din prisma obiectivelor turistice care fac din el principalul oras care trebuie punctat cand ajungi in China. Au urmat patru zile in Beijing in care am descoperit Marele Zid Chinezesc, fascinati de impactul pe care o astfel de minune a lumii il poate avea asupra ta. Orasul Interzis, care in razele palide ale soarelui (vizibilitatea era foarte slaba chiar si in timpul zilei din cauza smogului de poluare) reflecta o lumina de apus asupra orasului, parea ca transmite secretele ingropate de secole din interiorul lui. Au urmat apoi vizite la Templul Paradisului, Mormintele Imparatilor Ming si marea gradina imperiala sau Palatul de Vara.

Dupa Beijing, am luat trenul catre Xian, oras cu o vechime de peste 3100 de ani in istoria Chinei, punctul de pornire al Drumului Matasii, dar si unul dintre cele patru orase antice ale tarii si fosta capitala a celor mai importante dinastii din China Imperiala. Odata ajunsi in Xian, in trei zile am vizitat Marea Pagoda a Gastii Salbatice, Vechiul Zid al orasului si, bineinteles, cel mai mare mormant din lume - Armata de Teracota - mormantul imparatul Qin Shi Huang, care si-a dorit ca sa aiba ca protectie in lumea cealalta o veritabila armata din lut.

Urmatorul punct de oprire a fost orasul Chengdu, recunoscut in lumea intreaga drept caminul ursilor panda uriasi, aici aflandu-se cel mai mare centru de cercetare pentru reproducerea lor. La rezervatie, am ajuns in primele ore ale diminetii pentru a putea avea suficient timp sa admiram la fie pas ursii care erau in elementul lor. Era fascinant sa vezi cum, pe platforma de lemn, dormeau cate doi-trei ursi unul peste altul sau cum, fara sa le pese ca sunt priviti de zeci de ochi, devorau gramezi de bete de bambus, savurandu-le ca pe o delicatesa suprema.

Din Chengdu, urmatoarea oprire a fost oraselul Yangshuo, aflat la aproximativ 60 de kilometri de Guilin. Daca pana atunci China m-a fascinat prin constructiile gigant, prin maiestria cu care s-a dezvoltat aceasta tara, odata ajuns in Yangshuo, peisajul s-a schimbat brusc: vegetatia luxurianta, plantatii intregi de ceai, orezarii si viata traditionala a chinezilor si-au facut aparitia. Formatiunile carstice fac ca peisajul sa fie unul fabulos. Croaziera pe Raul Li, plimbarea cu masinile electrice sau participarea alaturi de pescarii traditionali la pescuitul cu cormorani au facut ca timpul petrecut aici sa fie unul relaxant, dar si antrenant in acelasi timp. Viata rurala a localnicilor, precum si traditiile pastrate cu sfintenie (tratarea artritei cu lichior de sarpe, preparea branzei tofu dupa metoda manuala traditionala sau oferirea unui cosciug pentru rudele care implinesc 60 de ani) fac ca aceasta zona sa-ti ramana intiparita in minte mereu.

In ultima zi din Yangshuo, in drum spre aeroport, am facut o oprire si in Guilin, unde nu puteam sa ratam Elephant Trunk Hill (Dealul Elefantului) si Pesterea Reed Flute. Primul este efectiv o formatiune carstica ce s-a erodat de-a lungul timpului si a capatat forma unui elefant (chinezii sunt adevarati maestri in a boteza astfel de formatiuni erodate de vreme dupa forma pe care o ia). Pesterea Reed Flute este extrem de bine intretinuta, incat te intrebi daca este cu adevarat naturala sau este in intregime creata de catre maestrii imitatiilor de pe aceasta lume.

Dupa mica incursiune in Guilin, la ora 22:30 noaptea, am pus piciorul pe aeroportul Pudong din Shanghai. Inca de la primii pasi, poti simti vibratia acestui oras care pare ca nu doarme niciodata. Am plecat catre hotel, avand norocul ca inca nu erau luminile stinse in oras (in Shanghai, la ora 23:00, pentru a economisi energia electrica, iluminatul cladirilor se stinge) si am putut admira efectiv ceea ce urma sa vedem mult mai bine incepand cu a doua zi: autostrazi suspendate cu pana la sase benzi pe sens, Trenul Maglev care, probabil, era la ultima calatorie pe ziua respectiva, Pearl Tower sau World Financial Tower. Pornind de la un sat de pescari, Shanghai a reusit sa devina, in ultimii 30 de ani, al doilea centru financiar al lumii dupa Hong Kong. Cu o populatie de peste 23 de milioane de locuitori, este un oras cosmopolit, Cartierul Pudong fiind zona celor mai faimosi zgarie-nori, iar privelistea oferita de Cartierul Bund (15 stiluri arhitectonice diferite doar in aceasta zona) este una spectaculoasa. Excursia cu Maglev (care in opt minute strabate centrul Shanghaiul pana la aeroport) sau panorama din Pearl Tower si din World Financial Tower (indeosebi daca urci in al doilea, seara) sunt modalitati prin care poti sa te bucuri de Shanghai asa cum este in realitate: extravagant si modern, prosperitatea fiind cuvantul zilei!

Poate 15 zile petrecute in China, cu sase orase vizitate, pot parea obositoare, insa multitudinea de obiective turistice, restaurante si activitati pe care le poti face pe parcursul unei astfel de excursii te fac sa uiti de orice si sa nu iti doresti decat sa vezi mai mult din aceasta destinatie. Este ca si cum China te cheama sa te intorci sa o descoperi, contrastul dintre mentalitatea comunista (intalnita mult in Beijing), dintre viata simpla a oamenilor din zona rurala (Yangshuo) care inca isi doresc ca tara lor sa revina la perioada Imperialista si modernismul care s-a adaptat societatii actuale te fac sa te intrebi cum a reusit acest popor prin puterea mintii sa construiasca minuni ca Marele Zid, cum prin mentalitatea transmisa din generatie in generatie inca isi pastreaza traditiile cu sfintenie si cum prin constiinciozitatea lor ca popor au reusit sa fie una din marile puteri economice ale lumii. Pentru mine, aceasta tara va ramane mereu intiparita in suflet, as reveni aici mereu datorita contrastelor intalnite, datorita lucrurilor pe care le poti invata si descoperi, dar mai ales pentru ca niciunde in alta parte nu o sa vad trei mentalitati diferite care se impletesc perfect, creand un intreg numit China.

Newsletter Eturia

Aboneaza-te la newsletter si castiga automat un voucher in valoare de 50 euro!

Poti folosi voucher-ul la urmatoarea achizitie de peste 1.500 euro/pachet/pers., efectuata in perioada 04.09.2024 - 04.11.2025.

Prin apasarea butonului „Aboneaza-te”, sunteti de acord sa permiteti companiei ETURIA sa stocheze si sa proceseze adresa de mail pentru a va furniza continutul solicitat. Pentru mai multe informatii despre modul in care va prelucram datele, in scop de marketing si promovare va rugam sa consultati Termeni si Conditii de campanie.

Promotii si Oferte speciale
Plata online servicii Eturia

Alege sa platesti online, rapid si simplu, factura ta Eturia

 
  Muta ferestra