Borneo - am descoperit o comoara in Marea Chinei de Sud Gabriela

Gabriela
Borneo - am descoperit o comoara in Marea Chinei de Sud

"DISCOVER BORNEO 17 zile - o experienta autentica, o vacanta unica!" Asa suna noua provocare pe lista excursiilor de grup cu insotitor Eturia pentru vara 2018. Interesant, inedit! 

Am apelat rapid la cunostintele mele de geografie, recunosc, mult imbunatatite din momentul in care am inceput sa calatoresc prin lume, dar tot am avut nevoie de o harta si apoi de internet, pana la momentul achizitionarii, cu multa truda, a unui ghid turisic care sa reuseasca sa ma introduca in atmosfera, dar care, dupa ce am aterizat pe aceasta insula apartinand celor 3 tari (Malaezia: provinciile Sarawak si Sabah, Brunei si Indonezia - Kalimantan) s-a dovedit a fi pur orientativ, sarac si lipsit de tot ceea ce inseamna simturi si sentimente. Pentru ca Borneo este o tara care iti pune la incercare toate cele 5 simturi (tactil, gustativ, vizual, auditiv si olfactiv) si sentimente atat de variate si de profunde de care poate nici nu crezi ca esti capabil. 

Pe langa toate acestea ai parte nu numai de natura, dar si de traditie, cultura, arta, arhitectura, istorie, gastronomie si multa adrenalina. In ghid scria: "minim 2 saptamani sunt necesare DOAR pentru a gusta din ceea ce Borneo poate oferi! Mananca mancare malaeziana autentica...E cea mai buna!" Chiar asa? Te-ai putea intreba ce ar putea oferi 2 provincii ale unei tari situate pe o insula cu tarmul la Marea Chinei de Sud, chiar si cu o escala in capitala Malaeziei, Kuala Lumpur, atat la dus cat si la intors? Va fi meritand efortul? Distanta? Zborul? Banii? Zilele de concediu? Acum, la intoarcere, dupa ce totul s-a sedimentat, o pot cita pe Edith Piaf "Je ne regrete rien!" (Nu regret nimic!). 

Distanta pana in Malaezia pare mult mai mica daca te gandesti ca vei zbura in cele mai bune conditii cu Qatar Airlines via Doha (aprox 12 ore de zbor cu o escala scurta, pe unul din aeroporturile cele mai prietenoase) si din Kuala Lumpur cu Malaysian Airlines, companie a carui personal de bord este zambitor, amabil si poarta un costum elegant traditional ca si cand ai fi invitatul lor la cina, invitatul unui popor care stapaneste de 50.000 de ani aceste tinuturi, dar a carui istorie incepe din anul 300 iHr cu Ptolemeu si care si-a obtinut independenta fata de Marea Britanie in 1957, tara numindu-se oficial Malaezia din 1963 dupa aderarea celor 2 provincii Sarawak si Sabah din insula Borneo, destinatia noastra. 

Este o tara care isi castiga existenta prin munca asidua, exportand produse electronice si electrice, textile (printre altele si traditionalul batik), petrol si gaze, ulei de palmier, piper negru si alte mirodenii, cauciuc, staniu, iar turismul este situat pe un loc fruntas, conditiile de cazare, transport si petrecere a timpului liber oferite fiind mult peste asteptari. Borneo, cea mai mare insula din Asia, a treia ca dimensiune dupa Groenlanda si Noua Guinee, este un loc unic prin extravaganta si diversitatea sa culturala, frumusetea sa fiind sporita de amestecul grupurilor etnice Iban (vanatorii de capete), Penan, Bidayuh, Orang Ulu, Melanau, Malay, chineze, hindu etc care traiesc in buna pace si intelegere, intr-o diversitate etnica, culturala si religioasa, continuandu-si pana in aceste timpuri traditiile, obiceiurile, purtandu-si cu mandrie costumele, dansand si cantand la instrumente traditionale. 

Ca turist, ai posibilitatea de a interactiona cu aceste comunitati locale, de a participa activ la tot ceea ce inseamna viata acestor oameni prietenosi, mereu bucurosi de oaspeti si senini in simplitatea lor, aproape de neconceput pentru europeanul secolului XXI. Te vei bucura de cerul albastru si aerul nepoluat, fiind inconjurat de natura ca in vremurile stravechi, de o padure tropicala (rainforest) inclusa in patrimoniul mondial UNESCO, considerata a fi cea mai veche (130 milioane de ani) si cea mai studiata padure din lume, mereu verde, cel mai vechi ecosistem ramas intact, protejat prin parcuri nationale si proiecte de conservare, in care vei afla ca traiesc mii de specii ce alcatuiesc o flora si o fauna unica. Aici vei gasi cea mai mare floare din lume, al carei diametru poate atinge 3 metri - facand parte din familia Rafflesiaceae (genul Rafflesia), o floare rosie superba, fara tulpina, fara frunze sau radacini, care creste la umbra si este o importanta sursa de venit pentru eco-turism, cei ce o detin si o ingrijesc fiind inclusi in traseele turistice sezoniere. 

Tot aici poti gasi specii botanice unice, peste 1075 specii de arbori (de la cei de cauciuc, la cei decorativi, fructiferi, rhododendroni sau conifere), peste 180 specii de ierburi, ferigi, ghimbir, hoya, unele dintre ele cu proprietati speciale farmacologice, altele dintre ele fiind sursa obtinerii uleiurilor 100% esentiale naturale pure utilizate in wellness si nu in ultimul rand numeroase specii de flori creand adevarate gradini suspendate (cea mai scumpa orhidee se gaseste tot aici). Dar ce ar fi florile, superb colorate, fara fluturii ireal de frumos colorati? Ce ar fi padurea tropicala fara fauna bogata reprezentata de insecte, licurici, lilieci, pasari multicolore locale sau migratoare (Sarawak - land of Hornbills), pesti, amfibieni, reptile, aligatori si mamifere mari; primate (silvered leaf monkey, macacus, urangutan, proboscis), tapir, elefant, caprioara etc. 

Padurea tropicala din Borneo reprezinta mediul perfect la care s-au adaptat urangutanii, cu bratele lor lungi si puternice si unde pot fi vazuti in libertate, asa cum Uganda este recunoscuta ca loc preferat de gorile. Aceasta excursie mi-a oferit posibilitatea de a vedea cum urangutanii, singuratici, isi construiesc din crengi uscate, in copaci, cuiburi temporare, pentru siesta personala, binoclul fiind obiectul cel mai de pret pentru a putea urmari, din barca cu motor, de pe rau, cat de surprinzator de asemanatoare pozitii de somn au urangutanii si oamenii. 

Natura poate fi admirata per pedes de pe aleile special amenajate ce strabat padurile, de pe podurile suspendate ce te conduc deasupra coroanelor bogate ale copacilor (canopy) din Parcurile Nationale (Kota Kinabalu), din barca cu motor sau canoe, din masina sau din avioane de mici dimensiuni. Sunt locuri unice, trairi si momente unice atat pe parcursul plimbarilor pe rauri la rasarit sau la apus de soare sau noaptea admirand licuricii care orneaza tufele de pe malul raului ca si cum ar fi un brad de Craciun luminat natural feeric (wild river safari), prin sistemul de pesteri gigante (Dear Cave, Lang Cave, Wind Cave, Clearwater Cave, Gomantong Cave) admirand formatiunile carstice, plante unice in lume si obiceiul milioanelor de lilieci de a parasi pesterile in amurg si a porni in roiuri, formand adevarate vartejuri, spre tantarii ascunsi in padurea tropicala, pe plajele Marii Chinei de Sud, prin Parcurile Nationale (Gunung Mulu) sau la localnicii Iban in Batang Ai, dormind "la comun" cu vizitatori din toata lumea in casele lor traditionale numite longhouse, participand la concursuri de tras cu sarbacana (longpipe) sau trecand cu ei raul in barci traditionale (longboat), vizitand in Sepilok Centrul de reabilitare al urangutanilor sau Centrul de conservare a celui mai mic urs din lume - sun (honey) bear, ferma de crocodili sau Herritage Village. 

In orasele pe care le-am vizitat Kuching (capitala Sarawak, orasul pisicii), Mulu, Kota Kinabalu (capitala Sabah) m-am bucurat sa admir arhitectura locala traditionala, imbinata cu cea coloniala si cu cea moderrna, cea mai recenta constructie fiind podul Darul Hana in forma literei "S" inaugurat in 11.11.2017 in Kuching. Muzeele, lacasele de cult fie ele moschei sau temple, cartierele chinezesti sau indiene, bazarurile, statuile (multe reprezentand pisici in Kuching) si parcurile intregesc aspectul placut al acestor orase. 

Revenind in Malaezia peninsulara, Kuala Lumpur este o capitala care imbina traditionalul cu modernul, zgarie norii cei mai reprezentativi fiind turnurile gemene Petronas, care au fost candva cele mai inalte cladiri din lume si reprezinta astazi simbolul orasului. Pestera Batu (loc sacru pentru hindusi strajuit de statuia zeitei Murugan inalta de 42,5 m), templul chinezesc, moscheea nationala Masjid Negara, Palatul Regal, Piata Independentei si Monumentul National Tugu Negara, Gara centrala, Posta, Primaria sunt principalele obiective turistice ale capitalei malaeziene, la care se adauga nenumaralele mall-uri pentru iubitorii de shopping si restaurantele pentru gurmanzi, oferind mancare exotica, delicioasa si sanatoasa, folosind ingrediente locale, unele unice in lume. 

Pestele proaspat, fructele de mare, fructele exotice te atrag precum magnetul, si daca sunt insotite si de muzica si dansuri traditionale chiar ai senzatia ca visezi si nu te-ai mai trezi nicicand. Orasul nu ar putea fi mai bine privit noaptea decat din KL Tower (inalt de 421m). In acest turn, in restaurantul Atmosphere 360 (care se roteste 360 grade) Daniela Shah, tour leaderul nostru experimentat, atent si gata oricand sa indeplineasca dorintele membrilor grupului, a decis sa organizeze cina festiva din ultima seara, ca o incununare a tuturor surprizelor placute pe care le-a pus la cale pentru noi cu mult tact si multa prietenie in aceasta excursie minunata. 

Orasul Melaka, fosta colonie portugheza in secolul XVI, olandeza in secolul XVII si apoi britanica, al carui centru istoric a intrat in patrimoniul mondial UNESCO in anul 2008 este o bijuterie a acestei tari, meritand cu prisosinta o vizita de o zi, chiar si sub forma unui tur optional. M-am convins singura, ca in aceste 17 zile, cu program intens si itinerariu bine stabilit de catre Eturia si usor imbunatatit la fata locului cu sprijinul Danielei si a ghizilor locali, am reusit doar sa imi fac o impresie despre ceea ce inseamna Borneo. 

O impresie frumoasa, insotita de dorinta de a reveni in aceste locuri, poate pentru o vacanta adventure, care sa includa snorkeling si diving, plaja la Tusan Beach unde fitoplanctonul luminescent de pe mal trimite raze albastre in intuneric, festivalul international de zmeie din Bintum (cel mai mare astfel de festival din lume), cross prin jungla (jungle trail runs), rafting, canopy walk si noi experiente gastronomice.

Newsletter Eturia

Aboneaza-te la newsletter si castiga automat un voucher in valoare de 50 euro!

Poti folosi voucher-ul la urmatoarea achizitie de peste 1.500 euro/pachet/persoana, efectuata in perioada 04.09.2023 - 04.11.2024, ora 17:00.

Prin apasarea butonului „Aboneaza-te”, sunteti de acord sa permiteti companiei ETURIA sa stocheze si sa proceseze adresa de mail pentru a va furniza continutul solicitat. Pentru mai multe informatii despre modul in care va prelucram datele, in scop de marketing si promovare va rugam sa consultati Termeni si Conditii de campanie.

Promotii si Oferte speciale
Plata online servicii Eturia

Alege sa platesti online, rapid si simplu, factura ta Eturia