Africa de Sud & Cascada Victoria - o alta fata a Africii Codrina Nechita

Codrina Nechita
Africa de Sud & Cascada Victoria - o alta fata a Africii

Am ajuns in Cape Town, Africa de Sud, intr-o seara linistita de aprilie, dupa un zbor de fix 12 ore din Amsterdam, iar cele patru zile petrecute aici au fost - la propriu - foarte speciale. 

Mi-am dorit sa vizitez Africa de Sud ani de zile... Si iata-ma ajunsa la capatul Africii cu un grup de 22 persoane, cu toti dornici sa descoperim frumusetea acestei tari. Nu am cunoscut pe nimeni care sa nu spuna ca Africa de Sud e o tara deosebita si acum pot confirma acest lucru. Itinerarul nostru a inclus triunghiul magic Cape Town - Kruger - Johannesburg, insa a fost de ajuns sa ne convingem de frumusetile pe care le ascunde acest pamant. Africa de Sud este o destinatie complexa, in primul rand - fiind foarte intinsa, cu un relief variat, in al doilea rand - avand o populatie diversa: „natiunea curcubeu”, cum ii spunea Mandela, dar si prin mostenirea culturala si influentele asimilate de-a lungul timpului. 

Excursia in Peninsula Cape ne-a dezvaluit privelisti de neuitat: golfuri pitoresti cu plaje cu nisip alb, strajuite de munti stancosi; Boulder Beach, celebra plaja cu pinguini de la Simon’s Town; si, mai ales, Capul Bunei Sperante, un loc al carui nume mi se pare extraodinar de inspirat, prin energia pozitiva pe care am simtit-o acolo. Am traversat suburbia exclusivista de la Camps Bay, am fotografiat oceanul de pe Chapman’s Peak si am parcurs cu incantare pasarelele de lemn de la Boulder Beach pentru a observa omuletii in frac, singurii pinguini din Africa. Erau ocupati unii cu pescuitul, altii cu cuibaritul, iar unii doar se plimbau nestingheriti pe plaja. Tot aici, am servit si un pranz delicios cu fructe de mare, la Seaforth Restaurant. Urcarea cu funicularul la Cape Point ne-a dezvaluit o noua priveliste demna de o carte postala. Aici se afla vechiul far de semnalizare pentru vasele ce ocoleau continentul african, dar care, fiind situat la prea mare altitudine si aflandu-se deseori in ceata, era prea tarziu zarit din larg, astfel ca a fost construit un altul, mai nou, la o altitudine mai joasa. In apropiere, se afla Capul Bunei Sperante, care nu reprezinta extremitatea sudica a Africii, cum se spune, insa este un loc pe care l-am perceput aproape magic. Am simtit ca ma incarca cu energie pozitiva, iar ceilalti turisti mi-au confirmat acelasi lucru. Bonus, chiar in apropiere, am putut observa struti, antilope eland si babuini. La intoarcere, am poposit in Gradina Botanica Kirstenbosch, chiar la poalele Table Mountain, un loc fermecator, cu o multime de specii rare de arbori si flori exotice. 

Urbea de la poalele Table Mountain este una dintre cele mai frumoase asezari pe care le-am vizitat, poate chiar cea mai frumoasa, tinand cont ca si imprejurimile sale sunt de vis. Marele minus e dat de nesiguranta, de faptul ca - alb fiind - ti se spune inca de la aeroport ca ar fi bine sa nu te prinda noaptea pe strada decat daca esti in Waterfront care, de altfel, e cea mai sigura zona din tara, avand un sistem de securitate privat. Acesta e, din punctul meu de vedere, singurul aspect care umbreste farmecul unic al acestui oras. Un must pe care doar vremea nefavorabila ar trebui te imbiedice sa ajungi este Table Mountain. Urcarea cu telecabina spre varf e o experienta in sine, intrucat podeaua acesteia se roteste oferind o panorama completa. Daca ai noroc de o zi senina, privelistile sunt senzationale in orice parte privesti, Table Mountain fiind pe buna dreptate una dintre minunile naturale ale lumii. Turul de oras include Castelul Bunei Sperante, Piata Primariei, Gradinile Companiei si coloratul Bo Kapp, toate avand darul sa-ti ofere o imagine de ansamblu a istoriei si mixului de culturi care formeaza astazi Cape Town, iar dincolo de acestea o incursiune in Waterfront te va cuceri inca din prima clipa. Totul acolo e incantator: artitectura cladirilor, muzica, artistii stradali, atmosfera boema, relaxata, barcile si iachturile parcate in vecinatate, oamenii. Gasesti aici tot felul de suvenire si produse manufacturate, opere de arta ale artistilor locali, dar si marci celebre, buticuri extravagante si multe restaurante, terase si pub-uri animate. 

La Cape Town, am avut parte si de o cina speciala la Gold Restaurant, unde am putut participa la un show de tobe traditionale si ne-am delectat cu un meniu care include mai multe feluri de mancare reprezentative pentru diverse tari africane - o experienta autentica, plina de savoare si pe care o recomand cu incredere. 

O alta activitate de neratat este turul in regiunea Winelands, chiar daca nu esti un adevarat iubitor de vinuri, deoarece si aici peisajele par desprinse din povesti. Nu te mai saturi sa privesti fermele acelea tipic olandeze, cu cladiri albe, acoperite cu stuf si podgoriile intinse, marginite uneori de palmieri sau de muntii stancosi. Vei ajunge in oraselele Franschoek sau Stellenbosch si la cateva crame locale ce organizeaza degustari din productia proprie de vinuri. Acestea sunt albe, rosii si rosè si au un buchet specific, ceva mai patrunzator decat al celor europene. 

Urmatoarea noastra destinatie a fost Hazyview, dupa un zbor de trei ore si jumatate de la Cape Town spre Hoedspruit, urmat de un transfer de circa doua ore cu masina. Hazyview este un orasel situat chiar la poarta de intrare in Parcul National Kruger, dar si aproape de Panorama Route. Kruger este unul dintre cele mai mari parcuri de safari ale Africii si, in plus, se bucura de o infrastructura moderna, in sensul ca e strabatut de o retea de sosele asfaltate si are un centru de servicii care include restaurante, magazine de suvenire si chiar o benzinarie. Intr-un fel, acest lucru il face mai putin salbatic, fata de Serengeti sau Maasai Mara, cu care este de regula comparat. 

Panorama Route isi merita pe deplin faima de cel mai frumos traseu din Africa de Sud. Cascada Lisbon, formatiunile Three Rondavels si Bourke’s Pot Holes din Canionul Raului Blyde si punctul de panorama God’s Window sunt de oun sarm aparte. Ai senzatia ca natura a binecuvantat cu adevarat aceste locuri. La finalul turului am vizitat si vechiul orasel minier Pilgrim’s Rest, devenit astazi muzeu national. Aici, constructiile au fost pastrate asa cum erau pana in 1971, cand minele de aur au fost definitiv inchise. Practic, te plimbi printr-un orasel in care timpul s-a oprit cu mai bine de 50 de ani in urma si care a fost martorul unei perioade deosebit de infloritoare ce a urmat goanei dupa aur din regiunea Mpumalanga. 

Johannesburg si Pretoria nu puteau lipsi din itinerarul nostru. Johannesburg este astazi un oras destul de macinat de probleme legate de rata foarte mare a somajului, rasism, criminalitate si lista poate continua, insa ramane emblematic pentru Africa de Sud din multe puncte de vedere. Am vizitat Dealul Constitutiei, care inglobeaza in aceeasi curte inchisoarea in care au fost incarcerati Nelson Mandela, Ghandi si alte nume cunoscute in lupta impotriva Apartheid-ului, dar si Curtea Constitutionala, stabilita aici chiar de catre presedintele Nelson Mandela in 1995 ca un simbol al respectarii drepturilor omului. Dealul Constitutiei este de fapt un loc al contrastelor intre justitie si nedreptate, intre oprimare si eliberare, dovada vie a trecutului tulbure al acestei tari. 

Am zburat catre Victoria Falls, in Zimbabwe, un orasel situat foarte aproape de celebra cascada, dar si in mijlocul unui parc national, asa ca nu mare ne-a fost mirarea, cand mergand pe strada am inceput sa zarim la doar cativa metri de noi babuini, facoceri si zebre. O data ajunsi la Cascada Victoria, ne-am echipat cu pelerine de ploaie, intrucat perioada era cea de debit maxim. Pe malul opus cascadei, care se afla si foarte aproape de caderea de apa, se desfasoara un traseu ce include 15 puncte de belvedere, de unde poti admira intregul spectacol. Cu cat avansezi mai mult, cu atat ploaia formata din stropii cascadei se inteteste, ajungand torentiala, asa ca e bine sa iei in calcul si o protectie pentru telefon sau aparatul de fotografiat. Denumirea locala „mosi oa tunya”, care inseamna „fumul tunator”, este sugestiva. Aburii si particulele fine de apa ce se ridica invaluie cascada intr-un nor, iar senzatia e una extrem de placuta: te plimbi prin zona aceea cu vegetatie luxurianta, cu picaturile de apa ce te acopera in rafale scaldate in lumina soarelui si urmaresti spledoarea curcubeelor ce se formeaza la tot pasul, ajungand in rastimpuri pe terasele special amenajate care te pozitioneaza din ce in ce mai aproape de caderea masiva de apa. Intr-un cuvant, este un spectacol! Zborul cu elicopterul ne-a oferit panorama perfecta. Aveam ceva emotii pentru ca a fost primul meu zbor cu elicopterul, dar am uitat de toate privind minunea aceea ce se desfasura sub ochii nostri. Zambezi e de-a dreptul maiestuos cu toate meandrele acelea pe care le desfasoara. Pe langa culorile vii ale cascadei, constati ca, de fapt, in aval se intinde un imens canion sinuos, pe care altfel nu ai avea cum sa il vezi. 

Croaziera la apus pe Zambezi este, de semenea, de neratat: pe langa zecile de hipopotami care intrerup luciul apei la intervale, scotand la iveala micile urechi rotunjite si botul masiv, poti vedea crocodili, pasari, dar si antilope si zebre ce vin la adapat spre finalul zilei. Soarele coboara destul de repede la orizont, scaldand cursul apei intr-o lumina blanda. Ziua e pe sfarsite, dar natura ti-a oferit azi atatea motive de incantare, incat o vei retrai mereu cu drag in amintire. 

Newsletter Eturia

Aboneaza-te la newsletter si castiga automat un voucher in valoare de 50 euro!

Poti folosi voucher-ul la urmatoarea achizitie de peste 1.500 euro/pachet/persoana, efectuata in perioada 04.09.2023 - 04.11.2024, ora 17:00.

Prin apasarea butonului „Aboneaza-te”, sunteti de acord sa permiteti companiei ETURIA sa stocheze si sa proceseze adresa de mail pentru a va furniza continutul solicitat. Pentru mai multe informatii despre modul in care va prelucram datele, in scop de marketing si promovare va rugam sa consultati Termeni si Conditii de campanie.

Promotii si Oferte speciale
Plata online servicii Eturia

Alege sa platesti online, rapid si simplu, factura ta Eturia

 
Mii de vacante, 3 platforme diferite de rezervare. Orice ai alege, suntem aici pentru tine!