A taste of SeneGambia Andreea Maftei

Andreea Maftei
A taste of SeneGambia

Nici prin cap nu mi-a trecut vreodata ca voi avea ocazia sa merg in Senegal si Gambia, insa, in momentul in care s-a afisat acest grup, mi-am pus intrebarea “cum ar fi daca?” si am plecat 😊

Pana in Dakar, capitala Senegalului, am calatorit cu Turkish Airlines, zbor cu escala in Istanbul, iar din Istanbul pana in Dakar se fac aprox 6-7 ore. Aici ne-a intampinat ghidul nostru, Fallou, cu un zambet mare pe buze si cu urarea “Bienvenue au Senegal”. Eram destul de obositi dupa zbor, insa entuziasmul localnicilor ne-a facut sa uitam acest lucru. Am ajuns la hotelul din Dakar unde ne-am odihnit si ne-am pregatit de o noua experienta.

Turul nostru a inceput cu o oprire la monumentul emblematic din Dakar, si anume Monumentul Renasterii, o statuie de 49 de metri inaltime, aflata pe unul dintre dealurile gemene Collines des Mamelles, menita sa simbolizeze triumful eliberarii africane si sa devina un punct de atractie la fel de cunoscut ca Statuia Libertatii sau Turnul Eiffel.

Ce se viziteaza cel mai des in Dakar este Insula Goree, aflata la 25 de minute cu feribotul, insula cunoscuta ca locatia Casei Sclavilor (Mason des Esclaves), construita de o familie de metis in jurul anilor 1780. Transportul de sclavi din Goree a durat din 1536, cand portughezii au lansat comertul cu sclavi, si pana cand francezii l-au oprit 312 ani mai tarziu. Portughezii, olandezii, francezii si britanicii au avut multe lupte unii cu altii din cauza comertului de acolo. Insula Goree este inscrisa in patrimonial Unesco si reprezinta o destinatie de pelerinaj pentru diaspora africana, precum si un punct de atractie pentru turistii de alte nationalitati. Exceptand povestea trista pe care o are, Goree este o insula ce abunda in flori de bougainvillea, cu stradute inguste si case vopsite in ocru, cu mesteri ce lucreaza in ateliere de pictura in nisip, vanzatori de suveniruri si restaurante cu vedere la ocean. 

Pe langa Muzeul Civilizatiilor Negre din Dakar, la 50 de minute cu masina se afla Lacul Roz, cu o salinitate ridicata de pana la 40% unde poti face o plimbare cu o canoe traditionala. In zona ai ocazia sa faci o plimbare prin desert cu camila sau cu ATV. Daca nu iti surade niciuna dintre variante, atunci poti admira apusul in locul unde se desfasura cunoscutul raliu Paris-Dakar.

Orasul Saint Louis a fost demult capitala Senegalului si a fost listat in Patrimoniul Unesco. Recomand o plimbare cu trasura aici pentru a admira arhitectura coloniala din secolul al XVII-lea, cartierul pescarilor cu barcile lor viu colorate, dar si Muzeul Fotografiei si Muzeul Aeropostal.

Cand vine vorba de natura, Senegalul este plin de delte si rezervatii naturale. Pentru pasionatii de pasari si nu numai, o plimbare in Rezervatia Langue de Barbarie este binevenita. Aici ai ocazia sa fotografiezi pescarusi, cormorani si sa te plimbi pe insula printre crabi, insa nu rata si Delta Saloum pentru a admira padurea de mangrove si Insula de Scoici.

Marea Moschee din Touba e un must see ce impresioneaza prin arhitectura sa deosebita si este locul sacru pentru Muridism, o alta ramura a islamului. Aici am avut un tur ghidat si am aflat despre istoria moscheii si despre faptul ca in fiecare an, in luna septembrie vin aici aproximativ 3 milioane de pelerini iar localnicii ii primesc pe vizitatori in casele lor, oferindu-le hrana si cazare.

Dis de dimineata am plecat catre granita cu Gambia. Nu stiam exact cum vor fi procedurile, insa totul a mers snur. Dupa ce am primit pasapoartele, ne-am oprit in locul cel mai cunoscut, si anume satul Juffureh, devenit celebru in anii 1970 dupa lansarea cartii “Roots” scrisa de autorul Alex Haley, un descendent al lui Kunta Kinte. Aici, ghizii ne asteptau sa ne imbarcam si sa ne transfere catre Insula James, cunoscuta ca si insula lui Kunta Kinte, inscrisa in Patrimoniul Unesco. Pe insula am vizitat Fortul James, semnificativ pentru relatia sa cu inceputul si abolirea comertului cu sclavi. Aceasta insula a fost vizitata de comercianti si exploratori in cautarea unei rute maritime catre India si a devenit una dintre primele zone de schimb cultural intre Africa si Europa.

Si Gambia are rezervatii ce includ diferite specii de pasari, reptile dar si paduri de palmieri si mangrove. Noi am facut o plimbare cu barca in Rezervatia Naturala Makasutu unde am avut ocazia sa vedem unde cresc stridiile si cum femeile vin sa le culeaga din padurea de mangrove.

In capitala Gambiei, Banjul, iti recomand sa vizitezi Piata Albert unde producatorii locali vin dis de dimineata pentru a-si etala produsele. Aici vei gasi de la fructe si legume pana la mobila si diferite obiecte decorative si, bineinteles, suveniruri.

Daca mai ai cateva zile la dispozitie, iti recomand sa le petreci la plaja in Saly, Senegal, sau poti alege sa faci un safari de 2 ore in Rezervatia Bandia unde vei putea admira girafe, antilope, bivoli si rinoceri. Daca te simti curajos, iti recomand si un safari in cusca la The Lions Ranch unde vei putea admira exemplare frumoase de lei chiar deasupra capului tau 😊

Visit SeneGambia, thank me later! 😊

Newsletter Eturia

Aboneaza-te la newsletter si castiga automat un voucher in valoare de 50 euro!

Poti folosi voucher-ul la urmatoarea achizitie de peste 1.500 euro/pachet/persoana, efectuata in perioada 04.09.2023 - 31.03.2024, ora 17:00.

Prin apasarea butonului „Aboneaza-te”, sunteti de acord sa permiteti companiei ETURIA sa stocheze si sa proceseze adresa de mail pentru a va furniza continutul solicitat. Pentru mai multe informatii despre modul in care va prelucram datele, in scop de marketing si promovare va rugam sa consultati Termeni si Conditii de campanie.

Promotii si Oferte speciale
Plata online servicii Eturia

Alege sa platesti online, rapid si simplu, factura ta Eturia