Europa

Franta Sfaturi de calatorie

Cultura, rafinament si romantism
Sfaturi de calatorie

Dacă îți plănuiești un sejur în Franța, învață câteva cuvinte în limba lor, engleza nu este punctul lor forte.
Așteaptă-te ca, la cafenea sau restaurant, comenzile să durezze mai mult. Este în cultura franceză ca acesta să fie un timp de relaxare, nu unul pe fugă.
Taxa „service compris” îți va fi inclusă pe nota de la cafenea/restaurant, ceea ce face ca bacșișul să nu fie obligatoriu. Însă, dacă serviciile te-au impresionat peste așteptări, poți lăsa 5-10% din valoarea notei în plus, va fi apreciat.

Paris: Provocarea cea mai mare este reprezentata de parcarile din Paris, unde poti plati parcarea la automate doar pentru 2 ore, iar daca tii masina parcata pentru mai mult timp, trebuie sa revii la automat si sa platesti pentru inca 2 ore, altfel risti sa ti se ridice masina. Singura alternativa sunt parcarile subterane, al caror cost e de 30 euro/zi.

Disneyland: Programul parcurilor de distractii: 10:00 -19:00 (ora de inchidere difera in functie de sezon). Pentru cei cazati la hotelurile marca Disney, accesul se poate face incepand cu ora 8 a. m., prin programul Extra Magic Hours. Programul Disney Village: de la 10 dimineata pana seara tarziu; accesul este liber. Personajele Disney pot fi intalnite in diverse locatii din parcurile de distractii -informatii despre acestea se regasesc in brosurile aflate la intrarea in parcuri. Pentru bebelusi, in parcuri exista centre speciale de ingrijire a acestora (sunt punctate pe harti). Pentru parintii care doresc sa experimenteze atractii care nu sunt accesibile pentru copii, exista serviciul Baby Switch -angajatii Disney vor oferi detalii despre acest serviciu la fata locului. La unele atractii, din motive de siguranta, exista restrictii de inaltime.

Viza, conditii de intrare si de sedere:

  • Nu este necesara

Pentru mai multe informatii despre calatoriile in Franta in contextul COVID-19 accesati website-ul MAE aici.

Limba oficiala

  • Limba oficiala a tarii este: franceza

Limba franceza este o limba romanica pe un substrat galic si un strat franc care a suferit o dezvoltare proprie, organizata de catre grupuri de intelectuali (precum Pléiade) sau de institutii (precum Academia franceza). Ea apartine familiei de limbi galo-romanice; chiar daca in Franta sunt vorbite o multitudine de dialecte, impartite in doua mari familii, limbi nordice (langues d'Oil) si limbi sudice (langue d'oc), cele care apartin familiei occitano-catalana, totusi franceza, “limba de la curte”, nu este in orice caz rezultatul promovarii unui singur dialect, dupa cum spune numele francien, care arata ca se vorbeste limba districtului Ile-de-France, ci este o sinteza a tuturor, cu preponderenta a celor nordice.

Ma puteti ajuta, va rog? - Vous pouvez m'aider, s'il vous plait ?
Vorbiti in engleza? - Parlez-vous anglais ?
Nu inteleg. - Je ne comprends pas.
Buna ziua!- Bonjour !
Salut! - Salut !
Buna dimineata! - Bonjour !
Buna seara! - Bonsoir !
Noapte buna! - Bonne nuit !
Ce mai faci? - Comment vas-tu ?
Bine, multumesc. - Bien, merci.
Da - Oui
Nu - Non
Va rog - S'il vous plait
Multumesc - Merci beaucoup.
Cu placere - Je t'en prie.
Imi pare rau - Je suis désolé(e).
Ma scuzati - Excusez-moi.
Nu face nimic - Cela ne fait rien.
Mi-e foame - J'ai faim.
Mi-e sete - J'ai soif.
Sunt obosit - Je suis fatigué(e).
Nu stiu - Je ne sais pas.
La revedere! - Au revoir!
Te iubesc! - Je t`aime!

Vestimentatie

Hainele trebuie sa fie comode si usoare, potrivite anotimpului.

Reguli de conduita

Nu incepe o conversatie cu un francez in limba engleza, oricat de slab vorbesti franceza. Francezii sunt foarte mandri de limba lor si privesc engleza ca pe un adevarat rival. Incercand sa pronunti cateva cuvinte in franceza arati respect pentru aceasta tara. Iar interlocutorul ar putea chiar sa iti sara in ajutor si sa continue conversatia in engleza.
Nu incerca sa impresionezi francezii cu bogatia sau cu banii pe care ii detii. Subiectele de discutie pot fi despre mancare, vacante, cultura, politica, familie, mici barfe de la locul de munca, insa niciodata despre bani.
Nu oferi garoafe rosii, deoarece sunt considerate aducatoare de ghinion.
Nu te plange de cat dureaza comanda ta la o cafenea sau la o terasa, deoarece francezii de obicei nu sunt pe fuga si le place sa se bucure de cat mai mult timp la cafenea. Asadar, chelnerul va considera ca nu te grabesti si isi va acorda timp pana sa te serveasca.
Daca doresti gheata in bauturi cere, deoarece francezii nu pun gheata in nicio bautura.
Accepta ajutorul responsabilului de magazin in gasirea masurii potrivite la imbracaminte si nu rascoli singur prin teancurile de haine.
Nu incepe sa manci pana cand gazda nu ti-a urat “pofta buna” si incearca sa nu lasi mancare in farfurie. De asemenea, nu manca cu mana.
Nu sta cu coatele sau cu mainile pe masa, este considerat neigienic. Tine mainile la vedere, nu in poala.
Nu fotografia lumea fara sa intrebi in prealabil.
Foloseste numele de familie si pronume de politete. Prenumele sunt folosite intre prieteni apropiati si in familie.
Scobitorile, pieptanul si foarfeca de unghii nu se folosesc niciodata in public.
Nu taia painea cu cutitul, ci rupe-o cu mana intotdeauna.
Daca nu mai doresti vin, lasa paharul aproape plin. Odata gol, se va reumple de catre gazda fara a fi intrebat.
Nu fuma intre felurile de mancare.
Daca ce ai terminat de mancat, aseaza cutitul si furculita paralel, in pozitia 5:25, pe farfurie. Daca mai doresti mancare, atunci aseaza cutitul si furculita incrucisate.
Francezii din la intimitatea lor, asadar nu adresa intrebari legate de ocupatie, salariu, varsta, familie, copii decat daca ai o relatie apropiata.
Complimentele sunt urmate mai degraba de o contestare a acestora decat de un “multumesc”.
Nu mesteca guma in public.
Francezilor nu le place sa auda sau sa spuna glume si bancuri, ci prefera sarcasmul inteligent si satira. Povestile haioase din viata reala sunt apreciate.

Sfaturi financiare

Se pot folosi cartile de credit cunoscute (Visa, MasterCard, American Express) peste tot in orasele mari unde sunt afisate simbolurile cardurilor acceptate. Asigurati-va totusi ca aveti cateva zeci de euro in buzunar cand ajungeti, pentru metrou sau taxi.
Cardurile sunt in majoritate acceptate in tot in orasele mari si nu ar trebui sa aveti dificultati sa platiti cu cardul pentru cumparaturi. Cardul Visa este folosit cel mai mult.
Bancomatele se gasesc peste tot in orasele mari si fiecare afiseaza tipurile de carduri acceptate. Multe dintre ele functioneaza in mai multe limbi.

Bacsisul nu este obligatoriu in Franta, restaurantele avand inclusa aceasta taxa: “service compris”. Daca totusi servirea v-a depasit asteptarile, puteti lasa bacsis extra intre 5 si 10% din valoarea notei de plata.
De asemenea, se ofera intre 1 si 2 euro pentru bellboy, camerista, garderoba, portar etc.

Eturia De ce

  • Consultantii nostri sunt specializati pe regiuni pe care le-au explorat in detaliu ca sa-ti poata oferi cele mai bune recomandari.
  • Iti punem la dispozitie ghiduri complete si sfaturi de calatorie personalizate pentru vacanta ta, iar in excursiile de grup beneficiezi de asistenta in limba romana.
  • Recomandat Uplifting Service si Ron Kaufman, lider global in construirea culturii serviciilor superioare.
  • Iti oferim un raport excelent calitate/pret, garantat datorita parteneriatelor semnate cu 550 de hoteluri si agentii de turism si colaborarilor cu 150 de companii specializate in managementul destinatiei din jurul lumii.
  • Tariful vacantei include zboruri, taxe de aeroport, cazari selectionate, asigurare complexa de calatorie.
  • Vacantele complexe inglobeaza tururi, ghizi locali, taxe de acces la obiective, activitati, mesele specificate in program, dar si bacsisul pentru ghizii si soferii ce-ti sunt permanent alaturi in vacanta.
  • Pe toata durata vacantei, iti oferim suport 24/7.
  • Asigurarea complexa de calatorie Colonnade (medicala si storno) este inclusa implicit in toate pachetele de tip circuit si disponibila, optional, la pachetele de tip sejur.
  • Eturia este membru ANAT

Newsletter Eturia

Aboneaza-te la newsletter si castiga automat un voucher in valoare de 50 euro!

Poti folosi voucher-ul la urmatoarea achizitie de peste 1.500 euro/pachet/persoana, efectuata in perioada 04.09.2023 - 04.11.2024, ora 17:00.

Prin apasarea butonului „Aboneaza-te”, sunteti de acord sa permiteti companiei ETURIA sa stocheze si sa proceseze adresa de mail pentru a va furniza continutul solicitat. Pentru mai multe informatii despre modul in care va prelucram datele, in scop de marketing si promovare va rugam sa consultati Termeni si Conditii de campanie.

Promotii si Oferte speciale
Plata online servicii Eturia

Alege sa platesti online, rapid si simplu, factura ta Eturia

 
Mii de vacante, 3 platforme diferite de rezervare. Orice ai alege, suntem aici pentru tine!