Top 5 carti recomandate de Sorin Stoica, CEO Eturia: Imi incep ziua cu minimum 10 pagini citite Eturia

Sursa: wall-street.ro
Top 5 carti recomandate de Sorin Stoica, CEO Eturia: Imi incep ziua cu minimum 10 pagini citite
Sorin Stoica, fondator si CEO al agentiei de turism Eturia, a vorbit despre lecturile care l-au inspirat si despre care crede ca ar putea fi la fel de interesante si pentru antreprenorii si managerii din Romania.


"Recomandarea mea pentru tinerii (si nu numai) antreprenorii (si managerii) din Romania este in primul rand sa isi dezvolte obiceiul de a citi", a explicat Sorin Stoica pentru wall-street.ro.

Antreprenorul a aratat ca pentru acest lucru este bine ca, in primul rand, sa aiba o lista de carti de citit (el avand intodeauna o lista de 50 de carti de citit din domenii diferite), un obiectiv indraznet (de exemplu sa citeasca o carte la 2 saptamani, adica 26 de carti pe an) si o rutina (el, spre exemplu, incepandu-si dimineata cu minimum 10 pagini citite).

Si pentru ca tot a adus vorba despre obiceiuri, Sorin Stoica spune ca prima carte pe care o recomanda este urmatoarea:



Atomic Habits – James Clear


Ideea principala a cartii este ca micile schimbari durabile sunt cele care aduc rezultate remarcabile, in comparatie cu marile schimbari care in general nu rezista testului timpului.

Este de preferat sa citesti in fiecare zi 10 pagini decat sa citesti o carte intreaga in doua zile de vacanta, pentru ca traiectoria pe care te afli este mai importanta decat rezultatele de moment.

In momentul in care citesti in fiecare zi, vei actiona asupra identitatii tale – vei deveni un cititor. Astfel, cititul va deveni o parte a rutinei tale asa cum este si spalatul pe dinti. M-am referit la cititit, dar e valabil pentru orice obicei nou pe care ne dorim sa il implementam in viata noastra.

Evident, totul merge mult mai usor daca gasesti un sens pentru tine in schimbarea pe care o doresti.



Cultura Serviciilor Superioare – Ron Kaufman


Este cartea de capatai a Eturia, Eturia fiind de altfel singura companie de turism din Romania care este certificata Up Your Service in Romania (un program de transformare a culturii organizationale intr-o cultura a excelentei in servicii, n.r.).

Ideea principala a cartii este ca ne situam in orice relatie pe o scara rulanta a serviciilor, scara care merge in sus. Si ca asteptam intotdeauna sa primim de fiecare data ceva mai mult decat data trecuta.

Cele 5 niveluri ale servicilor sunt:

Criminal – nu primesti nici macar ceea ce ai platit Basic – primesti ceea ce ai platit si atat Desired – primesti mai mult decat ceea ce ai platit (primesti ceea ce ti-ai dorit) Surprising – primesti chiar mai mult decat ti-ai fi dorit Unbelievable – ceea ce primesti este wow, depaseste cu mult asteptarile tale

Problema cu aceasta scara este ca ceea ce este astazi Surprising, maine va deveni Desired si asa mai departe. De aceea o companie trebuie sa isi imbunatateasca in mod continuu serviciile si sa le adapteze la asteptarile clientilor. Este ceea ce facem noi in Eturia.



Excelenta in afaceri – Jim Collins


Cartea este bazata pe un studiu facut de Jim Collins si echipa lui pe top 500 companii americane, prin care s-a dorit sa se identifice care sunt elementele comune care au stat la baza succesului acestor companii.

Ideal de citit si Afaceri Cladite sa Dureze, care continua cumva ideea de mai sus analizand ce a facut ca o companie sa devina excelenta, dar si sa ramana excelenta dupa plecarea leaderului ei.

Pe scurt, toate companiile excelente au in comun urmatoarele:

Intai Cine apoi Ce

- Se creeaza o echipa de oameni potriviti, se pun oamenii potriviti in autobuz - Se dau jos din autobuz cei nepotriviti - Se pun cei potriviti la locul lor

Confruntarea realitatii

- Confrunta afectarea cu realitatea. La rece si fara amagiri, pentru a iti intelege corect oportunitatile, amenintarile, punctele slabe si cele tari

Conceptul de arici

- Analizeaza si simplifica afacerea la ceea ce confera cel mai puternic avantaj competitiv. Ce anume ar putea face echipa ta cel mai bine din intreaga lume?

Cultura disciplinei

- Nu exista excelenta fara disciplina. Disciplina de a face lucrurile care trebuie, atunci cand trebuie si cum trebuie

Acceleratori Tehnologici

- Abia acum vine tehnologia. Din pacate, foarte multe companii incep cu tehnologia sau dau vina pe tehnologie, insa realitatea este ca daca nu ai echipa potrivita, conceptul de business potrivit si disciplina executiei, nu vei rezolva nimic cu tehnologia.



Principii – Ray Dalio


Este una dintre acele carti-eveniment care reda intr-un mod extrem de organizat si eficient intelepciunea bazata pe propria experienta de viata si afaceri a lui Ray Dalio, unul dintre cei mai importanti oameni de business ai ultimelor decenii. Este o carte care necesita multe saptamani pentru a o citi, deoarece fiecare pagina invita la reflectie si la luat notite.

Pe scurt, la ceea ce invita Ray Dalio este sa gandesti cu propria minte si sa nu iei de bune orice informatii sau idei.

Sau, cu alte cuvinte, sa iti pui 3 intrebari simple:

Ce vrei?
Ce este adevarat?
Ce vrei sa faci in privinta asta?


Sa pornesti de la ideea ca istoria se repeta si ca de multe ori un eveniment este un alt caz la fel. Si in acest sens este important sa te uiti la intamplarile care te provoaca, sa le pui pe categorii si sa determini principii de actiune pe care sa ti le notezi.

In business, documentarea modului in care iei decizii este extrem de importanta pentru cei care vor prelua candva atributiile tale. De asemenea, este important sa privesti afacerea ta ca pe un mecanism si sa te uiti unde anume ai putea interveni in mecanism pentru a livra mai multa calitate si a genera mai mult profit.

O alta idee importanta este sa nu dai fiecaruia din echipa acelasi drept de vot, ci sa atribui importanta unui vot in functie de competenta acelei persoane in domeniul in care se voteaza.

Cu alte cuvinte, nu vorbim nici de Autocratie, nici de Democratie, ci de Meritocratie.

Cele 7 Obisnuinte ale persoanelor extraordinar de eficace – Stephen Covey


Daca ar fi sa iau cu mine pe o insula pustie o singura carte pe care sa o citesc toata viata, Cele 7 Obisnuinte ar fi cu siguranta aceasta, pentru simplul motiv ca aceasta carte se bazeaza pe principii solide pe care omenirea le-a avut inca dinainte de invazia literaturii de dezvoltare personala, care mai ales in ultimii zeci de ani este mai degraba orientata pe suprafata decat pe esenta.

Ideea principala a cartii este ca traind viata dupa cele 7 obisnuinte, obtinem atat succes, cat si echilibru in toate planurile vietii. Satisfacem deopotriva sanatatea, familia, relatiile cu lumea, cariera si averea.

Cele 7 obisnuinte sunt:

Fii Proactiv
- A fi proactiv inseamna a-ti alege raspunsul in fata unui stimul. De obicei suntem reactivi. Reactionam la un stimul. Atunci cand suntem proactivi, ne pozitionam intre stimul si raspuns. Inseamna de asemenea sa alegi tu momentul in care sa faci o actiune, nu sa lasi circumstantele sa te determine sa faci acea actiune.

Incepe cu finalul in gand
- Toate lucrurile sunt create de doua ori. Creeaza mai intai in gand ceea ce vrei sa realizezi, tot asa cum o cladire are mai intai un architect si abia apoi un constructor

Da Prioritate Prioritatilor
- Invata sa identifici lucrurile importante si acorda timp acestora. Altfel te vei lasa prada lucrurilor urgente si nu neaparat importante. Urgentele tind sa apara cu atat mai mult cu cat candva ai neglijat lucrurile importante

Gandeste Castig – Castigi
- A gandi Castig Castigi inseamna sa dai importanta atat relatiei cat si profitului. Poti castiga, dar distruge relatia, sau poti castiga pastrand relatia. Pentru a alege aceasta paradigma, este important sa iti revizuiesti mai intai convingerile legate de negociere. Nu exista ceva care se imparte la doi. Este intotdeauna o valoare care se creeaza si care poate aduce castig pentru ambele parti prin crearea acelei valori

Invata sa asculti si apoi sa fii ascultat
- Daca asculti cu intentia de a intelege si nu cu intentia de a da o replica, atunci vei crea aer psihologic pentru cel de langa tine. Care apoi va putea sa te asculte fara intentia de a iti da replica

Actioneaza sinergic
- Lasa in urma paradigma ca 1+1 = 2. De cele mai multe ori, sinergia rezultata din alaturarea a doua sau mai multe persoane creeaza cu mult mai mult decat dublul valorii pe care ar putea-o crea fiecare dintre ei separat

Ascute fierastraul
- Aloca-ti timp pentru relaxare, odihna si studiu. Dezvolta-te zilnic Mental, Spiritual, Social si Fizic. Si aloca-ti timp pentru incarcarea bateriilor.



Sursa: https://www.wall-street.ro/articol/Lifestyle/289783/top-5-carti-recomandate-de-sorin-stoica-ceo-eturia-imi-incep-ziua-cu-minimum-10-pagini-citite.html

Newsletter Eturia

Aboneaza-te la newsletter si castiga automat un voucher in valoare de 50 euro!

Poti folosi voucher-ul la urmatoarea achizitie de peste 1.500 euro/pachet/persoana, efectuata in perioada 04.09.2023 - 04.11.2024, ora 17:00.

Prin apasarea butonului „Aboneaza-te”, sunteti de acord sa permiteti companiei ETURIA sa stocheze si sa proceseze adresa de mail pentru a va furniza continutul solicitat. Pentru mai multe informatii despre modul in care va prelucram datele, in scop de marketing si promovare va rugam sa consultati Termeni si Conditii de campanie.

Promotii si Oferte speciale
Plata online servicii Eturia

Alege sa platesti online, rapid si simplu, factura ta Eturia