Cum vrea Kenya să reînvie turismul, care înseamnă peste 10% din economia ţării: Preţurile au scăzut aproape la jumătate şi reguli stricte de igienă. Elefanţi, zebre, girafe, lei, văzuţi de la câţiva metri distanţă Eturia

Sursa: news.ro
Cum vrea Kenya să reînvie turismul, care înseamnă peste 10% din economia ţării: Preţurile au scăzut aproape la jumătate şi reguli stricte de igienă. Elefanţi, zebre, girafe, lei, văzuţi de la câţiva metri distanţă
Turismul înseamnă peste 10-11% din economia Kenyei, iar statul încearcă acum să îşi recâştige turiştii, după un 2020 în care sectorul a scăzut cu aproape 90%. Înainte de pandemie, Kenya primea aproximativ 2 milioane de turişti, cei mai mulţi din Marea Britanie şi din SUA (turişti care şi-au amânat vacanţele în Kenya pentru 2022), iar acum cei mai mulţi vin din Europa de Est. Kenya a ajuns acum însă una dintre cele mai căutate destinaţii de vacanţă de către români, fiind printre puţinele locuri unde poţi ajunge numai cu dovada unui test PCR negativ şi cu charter direct. Turiştii aleg destinaţia exotică pentru safari, dar şi pentru plajele sale cu nisip alb fin, la Oceanul Indian.

Pentru a-şi reveni după pierderile din 2020, guvernul kenyan şi operatorii din turism au venit cu noi măsuri: intrările în parcurile naţionale au scăzut la jumătate de preţ faţă de dinainte de pandemie, tarife valabile până la 1 iulie, iar hotelierii au tăiat şi ei 35-40% din pachetele de vacanţă.

În plus, hotelierii insistă foarte mult pe respectarea regulilor de igienă, astfel că turiştii sunt rugaţi să se dezinfecteze de fiecare dată când intră în hotel, iar cei care, de exemplu, vin la masă la restaurantul unui resort fără mască, nu sunt serviţi şi sunt rugaţi să poarte mască peste tot. Astfel, populaţia este protejată, iar turiştii se simt în siguranţă.

Organizatorii de safari spun că sectorul îşi revine încet şi estimează că la finalul anului să ajungă la 50% din vânzările pe anul 2019, iar în 2022 să atingă rezultatele de dinainte de pandemie.

"Turismul înseamnă cam 10% din economia Kenyei, după agricultură, care este pe primul loc. Înainte de pandemie, cei mai mulţi turişti veneau din SUA, Marea Britanie, India, Germania, Franţa. Pentru acest, avem rezervate pentru iunie safari, până atunci este extra sezon. Vârful este în iulie, august, septembrie, octombrie, după care începe să scadă, însă ulterior creşte la finalul anului. Ţinta noastră ambiţioasă este ca la finalul anului să ajungem la 50% din vânzările pe anul 2019, care a fost un an foarte bun. Noi facem în mod normal 10.000 de safari pe an. Dar avem foarte multe rezervări pentru 2022, turiştii din SUA şi Marea Britanie au rezervat cu un an înainte. De cealaltă parte, europenii rezervă cu trei luni înainte, peioada este mai scurtă. Consider că avem potenţialul ca anul viitor să realizăm cifrele din 2019", a declarat pentru News.ro Alexander Spiro, CEO East Africa la Private Safaris.

El precizează că a încheiat parteneriate cu agenţii din România, dar şi din Ungaria, Cehia, Slovacia şi Polonia.

Avea 100 de angajaţi înainte de pandemie, acum are numai 70, fiind nevoit să reducă personalul pe fondul pandemiei.

Costul intrării în parcurile naţionale ale Kenyei pornesc de la 60 de dolari de persoană, însă din cauză că turismul a avut de suferit, guvernul a scăzut tarifele până la jumătate, până la 1 iulie. Iar o zi de safari cu cazare inclusă într-un lodge în parcurile naţionale şi mic dejun costă circa 200 de dolari de persoană.

"Dacă un turist are nevoie de ajutor urgent, în preţ este inclus şi drumul cu un elicopter rapid către spitalul din capitala Nairobi", spune Spiro.

Între cele mai cunoscute parcuri naţionale din Kenya sunt Amboseli, Tsavo East şi Tsavo West (cel mai mare parc naţional din Kenya şi unul din cele mai mari din Africa), şi Rezervaţia Naţională Masai Mara.

Ghizii spun că, dacă ai noroc, poţi vedea într-o singură zi, de la câţiva metri distanţă, zebre, girafe, elefanţi, maimuţe, antilope, bivoli, lei, gheparzi, oryx, gazele sau gnu şi alte animale pe care le ştim din documentare.

"Suntem mândri că aici locuiesc toate cele ‘the big 5‘, este vorba de leu, leopard, elefantul, bivolul şi rinocerul. Şi ce este mai frumos e că toate sunt în sălbăticie, în libertate. Este unul dintre lucrurile unice ale Tsavo Est", a declarat Nathan Gatundu, deputy park warden Kenya Wildlife Service.

Dintre animalele sălbatice, maimuţele sunt întâlnite inclusiv în resorturi, unde fură mâncarea de pe mese.

"Este vorba de cultura kenyană, suntem o populaţie foarte primitoare. Sunt sigur că veţi vedea şi alte primate venind, dar noi îi rugăm pe vizitatori să nu fie foarte prietenoşi cu acestea, deoarece caută dulciuri, prăjituri, biscuiţi şi nu vă încurajăm să le hrăniţi. Pentru că dorim să le vedeţi în habitatul lor natural. Dacă nu sunteţi foarte atenţi, maimuţa vine şi fură dulciurile, dar vă şi pot zgârâia şi e periculos", a precizat el.

Kenya este o destinaţie foarte potrivită atât pentru persoanele care vor să guste puţin din aventura africană şi se pot caza în resorturi în savană, dar şi pentru acelea care vor o vacanţă la plajă. Mareea este foarte interesantă aici, pentru că nu există o regulă clară. Astfel, fiecare hotel afişează zilnic calendarul de maree înaltă şi joasă. În timpul mareei joase se poate merge câteva sute de metri în larg şi poţi vedea stele de mare şi caracatiţe.

Touroperatorul Eturia a lansat charter direct spre Kenya, iar vacanţa porneşte de la 1.200 de euro de persoană. Sejurul charter în Malindi, cu plecare din 3 aprilie, de nouă zile şi şapte nopţi, are incluse cazarea, zborul, transferurile şi asigurarea. Compania organizează sejururi şi de Paşte, la Diani Beach, tot de nouă zile şi şapte nopţi, cu aceleaşi servicii, iar preţurile pornesc de la 1.250 de euro de persoană.

"Înainte de pandemie, aveam un grad de ocupare de 60-70%, iar acum 25-30%, atât de rău este. Acum am scăzut tarifele, pentru ca turiştii să revină la noi şi să ne întoarcem la ce era înainte. Am ieftinit pachetele cu circa 35%. Cel mai mult, turiştii se cazează la noi trei nopţi, de exemplu un grup care a venit ieri din România stă două nopţi, au un program foarte strâns. Înainte de pandemie, aproape toată Europa ne vizita, primele trei naţionalităţi venind din Germania, Marea Britanie şi Polonia, aveam şi un charter direct între Kenya şi Polonia. Acum însă, avem numai turişti din Europa de Est, principalul motiv fiind că în partea de est a Europei oamenii s-au vaccinat mai demult. Majoritatea statelor sunt însă închise, de exemplu Spania, Franţa, Germania. Astfel că acum primim foarte mulţi turişti din Rusia, Polonia şi România. Înainte de pandemie, aveam mai puţini turişti din România, dar acum lucrurile se schimbă. Înainte de pandemie, am avut 4.460 de turişti", a declarat Willie Mwadilo, director general al Taita Hills Wildlife Sanctuary, parc naţional proprietate privată în Kenya.

El precizează că acum are acelaşi număr de angajaţi ca înainte de criză, după ce timp de câteva luni o parte din angajaţi au intrat în concediu fără plată.


În vizită la tribul Maasai


O altă excursie opţională se face la triburile de Maasai, foarte aproape de Muntele Kilimanjaro, la graniţa cu Tanzania. Este cel mai cunoscut trib din cele 42 de pe teritoriul ţării, recunoscut pentru veşmintele roşii. Se estimează că în Kenya şi Tanzania trăiesc între 700.000 şi 1 milion de membri.

Aceştia şi-au păstrat majoritatea tradiţiilor şi stilul de viaţă, dar sunt ancoraţi în prezent şi la curent cu tot ce se întâmplă în lume. Dacă bărbaţii sunt cei care păzesc tribul, femeile sunt cele care au grijă de gospodărie şi construiesc colibele, din beţe, crengi şi bălegar. Unii dintre ei au telefoane mobile, cont de Facebook şi Gmail şi au reuşit să îşi formeze o legătură deschisă cu turiştii.

"Da, nouă tuturor din tribul Maasai ne este teamă de coronavirus. Dar credem că oamenii care vin din zone mai îndepărtate, de exemplu din Nairobi, sunt deja testaţi, astfel că atunci când vin aici la noi nu sunt bolnavi. Noi personal nu avem niciun caz. Folosim multe remedii naturiste, fierbem plante şi bem supe. Dar uneori mergem şi la spital, care este însă la 70 de km. Dacă vreunul se îmbolnăveşte de malarie, folosim medicamente din natură, fierbem, se bea lichidul şi apoi vomită, iar boala trece. În general, folosim diferite rădăcini de copac", a spus Jacob Komom, unul din liderii tribului Maasai.


Kenya primea aproape 2 milioane de turişti înainte de pandemie


Înainte de pandemie, Kenya primea 1,8-2 milioane de turişti, cei mai mulţi din SUA, Marea Britanie, India, Uganda, Germania.

În 2015, circa 1.300 de turişti români şi-au petrecut vacanţa în Kenya, iar în 2019, numărul a crescut la aproape 3.100, spune Wausi Walya, PR&Corporate communications manager la Kenya Tourism Board.

"2020 a fost un an greu pentru toată lumea, turismul a scăzut cu 90% în primele luni ale pandemiei Vă amintiţi, toate ţările s-au închis atunci, pentru zboruri internaţionale, dar chiar şi pentru cele locale. Astfel că şi turismul intern a fost foarte afectat în lunile martie, aprilie, mai. Apoi, în august 2020, preşedintele a decis să deschidă graniţele, iar oamenii să călătorească şi în afara Nairobi şi Mombasa, care au fost afectate în primele luni. Dar imediat ce s-au deschis graniţele, kenyenii abia aşteptau să iasă din case şi să călătorească. Şcolile erau închise, iar avantajul a fost că oamenii începuseră să iasă cu întreaga familie sau în grupuri. Şi ce am făcut noi, în board, a fost să comunicăm. În toate etapele ale acestei crize, nu am tăcut deloc din gură. Informam oamenii cu ce se întâmplă în diverse destinaţii chiar şi atunci când nu călătorea nimeni acolo. De exemplu, în primele luni de pandemie, le spuneam că natura şi-a urmat cursul, iar vegetaţia era mai verde. Oamenii erau nerăbdători să călătorească iar. De îndată ce s-a redeschis aeroportul internaţional, ceea ce constituia o provocare era perioada de carantină. Iar medicii învăţau lucruri din mers. În timp ce oamenilor li se vorbea despe regulile de igienă, se simţeau în siguranţă să călătorească. Deci chiar dacă aş fi călătorit de la Nairobi la Mombasa, ştiam că trebuie să port masca şi mă simţeam în siguranţă", spune Wausi Walya.

11% reprezintă turismul în PIB-ul ţării, afirmă aceasta.

"Am observat îmbunătăţiri în ceea ce priveşte comportamentul oamenilor, este firesc să porţi mască. Revine încrederea în călătorii. Aeroportul internaţional Jomo Kenyatta este un hub, cu multă activitate, are acum programate peste 35 de zboruri care revin. Important este că sectorul îşi revine, iar hotelurile primesc iar turişti. De exemplu, resortul Serena s-a redeschis în decembrie 2020, a fost închis o vreme, având timp să renoveze. Astfel, turiştii se cazează în locaţii ‘mai proaspete‘. Chiar şi pentru turiştii locali, hotelierii erau pregătiţi să facă discounturi, ca să încurajeze oamenii să iasă măcar din case şi să se gândească să călătorească. În plus, le-au oferit condiţiile ca să se simtă în siguranţă atunci când călătoresc. Unele hoteluri ofereau reduceri de până la 40%, cu cât stăteau mai mult, cu atât reducerea era mai mare. Nu funcţionau la capacitate maximă şi aveau mai puţini angajaţi, aşa că au fost pregătişi să ofere condiţii mai avantajoase. Am început să simţim o revenire încă de anul trecut. Kenya a susţinut chiar un eveniment sportiv internaţional în octombrie. În curând va avea loc aici European Tour, iar între 23 şi 27 martie Kenya este gazda Kenya Savannah Classic, la care vor participa peste 500 de oameni, eveniment sportiv fără spectatori", adaugă ea.



Sursa: news.ro

Sursa:

Newsletter Eturia

Aboneaza-te la newsletter si castiga automat un voucher in valoare de 50 euro!

Poti folosi voucher-ul la urmatoarea achizitie de peste 1.500 euro/pachet/persoana, efectuata in perioada 04.09.2023 - 04.11.2024, ora 17:00.

Prin apasarea butonului „Aboneaza-te”, sunteti de acord sa permiteti companiei ETURIA sa stocheze si sa proceseze adresa de mail pentru a va furniza continutul solicitat. Pentru mai multe informatii despre modul in care va prelucram datele, in scop de marketing si promovare va rugam sa consultati Termeni si Conditii de campanie.

Promotii si Oferte speciale
Plata online servicii Eturia

Alege sa platesti online, rapid si simplu, factura ta Eturia