A venit si luna august, care mi-a adus o calatorie mult asteptata, in trei tari diferite, foarte dragi mie.
Am plecat spre Singapore pe data de 5 august, iar in urmatoarea zi am ajuns la destinatie. Umezeala specifica orasului nu poate trece neobservata, te intampina intr-un mod foarte... puternic! Am constatat ulterior ca este ceva cu care te obisnuiesti dupa trei zile de stat acolo.
In ziua urmatoare sosirii noastre, am facut un tur de oras de jumatate de zi (adica trei-patruore), in care am vizitat cateva dintre cele mai semnificative atractii ale orasului: Parcul Merlion, Chinatown si Gradina Botanica, inclusiv a sa celebra Gradina Nationala de Orhidee, unde se gaseste - bineinteles - si floarea nationala a statului Singapore.
De asemenea, am ajuns si pe platforma de la renumitul hotel Marina Bay Sands, la nivelul 56. Privelistea nocturna de la acea inaltime este fabuloasa, luminile orasului creand un spectacol cu totul deosebit, pe care altfel nu ai cum sa il admiri. Recomand!! Ziua urmatoare a fost dedicata Insulei Sentosa, aflata la o distanta de 12 SGD/ cursa de taxi. Insula este practic un parc de distractii in aer liber, cu o multime de optiuni de petrecere a timpului liber, fara sa aiba insa si optiuni de a te plicitisi. Exista si aici un Merlion, mai inalt decat cel din oras, precum si cateva plaje foarte dragute (noi am apucat sa exploram plaja Siloso, un loc foarte pitoresc si iubit de turisti), plus alte activitati specifice unui parc de distractii, fie el si in aer liber.
A urmat apoi o incursiune rapida spre Singapore Zoo, o cursa de la sud la nord, pentru a admira una dintre cele mai interesante gradini zoo, in sensul ca aceasta nu seamana nicidecum cu asteptarile avute legat de o gradina zoo standard. Aici s-a incercat recrearea mediilor naturale pentru animale si insecte, fara gratii, custi si alte elemente deprimante ale unei vieti in captivitate. Merita cu siguranta calatoria, cu atat mai mult daca se adauga vizitei si celelalte doua tururi separate: River Safari si Night Safari. Din pacate, fiind contra cronometru, nu am apucat sa experimentez si aceste parti aditionale.
Din Singapore, am zburat spre Kuala Lumpur, capitala cosmopolita a Malaeziei, un oras modern, cu zgarie-nori uriasi si multe mall-uri, precum si un mix etnic armonios intr-unul dintre cele mai emblematice orase ale Asiei. Am avut ocazia sa vad cu ochii mei impresionantele turnuri gemene Petronas, pesterile Batu, monumentul national si moscheea nationala ale Malaeziei, precum si Templul Thean Hou.
Aici am avut ocazia sa gust celebrul durian, care insa nu m-a impresionat nici pozitiv, dar nici negativ (intelesesem ca luna august nu ar fi tocmai sezonul de coacere naturala a fructelor). Mancarea este foarte gustoasa aici unde, spre deosebire de Singapore, exista numeroase preparate autentice malaeziene, care sunt cat se poate de aromate si variate. Cu toate acestea, nu as recomanda mai mult de trei nopti in acest oras. Din Malaezia ajungem in Indonezia, pe Insula Java, in orasul Jogjakarta (sau Yogyakarta).
Pentru intrarea in Indonezia se solicita viza pe care am obtinut-o cu totii la sosire (atentie insa, pasapoartele temporare nu sunt acceptate decat cu viza obtinuta in avans), pe baza unor formulare completate de fiecare in parte si taxa de 35 USD/ persoana (recomand plata la ghiseu in USD, cu bani ficsi). Jogjakarta este un oras foarte animat, deja aici am inceput sa vedem mult mai multe scutere pe strazi. Clima este una foarte placuta si calduroasa (insa nu si sufocanta), ceea ce il face cat se poate de potrivit pentru vizite si excursii.
Noi am inceput cu Templul Prambanan, situat la aproximativ 30 de minute de oras, o constructie ce apartine de hinduism, ce impresioneaza prin dimensiuni, decoruri si detalii, precum si prin frumusetea rocii de culoare neagra (de origine vulcanica). Dupa vizita la templu, am facut o incursiune si prin viata culturala a orasului, insemnand ateliere de papusi pentru piesa Ramayana, centre de prelucrare a tesaturilor batik atat in scop decorativ, cat si vestimentar, a argintului, precum si piata locala de animale.
Urmatoarea zi a fost dedicata Templului Borobudur, un templu budist, extrem de frumos si de impunator, cu o aura cumva magica. Merita din plin o explorare mai in detaliu, parcurgerea tuturor nivelelor si pastrarea unui moment de ragaz pentru Nirvana, locul din templu denumit dupa raiul budist, care gazduieste si faimoasele stupe ce contine fiecare cate o statuie a lui Buddha. Nu se poate descrie in cuvinte sentimentul generat atat de atmosfera, cat si de peisajul de pe asa-numita Nirvana! In continuare, ziua aceasta ne-a rezervat o vizita si degustare la plantatia de kopi luwak (cafeaua obtinuta prin procesarea in sistemul digestiv a boabelor de cafea de catre mamiferul denumit local luwak), urmata de vizita la Templul Mendut si la o alta argintarie, unde am putut observa si modul de lucru si etapele fabricarii bijuteriilor si obiectelor realizate aici.
Din Jogjakarta am poposit apoi pe Insula Bali, in orasul Ubud, situat in centrul insulei. Un oras pitoresc, foarte popular in randul turistilor atat pentru celebrele spa-uri, cat si pentru atractiile numeroase din jur. De aici se acceseaza cel mai usor obiectivele consacrate, precum Templul Sacru Besakih, Lacul Batur si vulcanul cu acelasi nume, Goa Lawa sau numeroasele centre mestesugaresti care se ocupa cu fabricarea de obiecte artizanale din lemn, piatra sau argint. Pe durata sederii aici, am avut ocazia vizitarii acestor atractii atat de populare pe insula, precum si plantatii de orez, temple, un mic centru de obtinere a sarii din apa oceanului (ocazie cu care am putut pasi pentru prima data pe o plaja cu nisip negru, ce mi sa parut uluitor si extrem de frumos in acelasi timp). Am asistat si la un dans traditional balinez, ce spunea povestea barong-ului, un animal mitologic ce reprezinta forta binelui. In Ubud se poate vizita si Monkey Forest, situata chiar in cadrul orasului, iar multitudinea de magazine de aici reprezinta o ocazie perfecta de a gasi suvenirele potrivite pentru toti cei dragi.
Am pornit spre sud, in zona Benoa, pentru a petrece ultimele patru zile ale circuitului intr-un mod relaxant, pe tarmul Oceanului Indian. Traficul in Bali este foarte greoi si aglomerat, iar strazile sunt mult mai inguste fata de Jogjakarta, de exemplu. Din aceasta cauza si scuterele sunt mai numeroase, acestea facandu-si loc cu usurinta printre multitudinea de masini si autocare turistice. Tanjung Benoa, un loc foarte turistic, pune la dispozitia vizitatorilor numeroase magazine si restaurante cu specificuri diverse, precum si renumitul Bali Collection, un mall in aer liber unde se pot petrece cateva ore bune la shopping, avand si posibilitati de servire a mesei in restaurantele din incinta. Pentru a ajunge aici am parcurs drumul si pe jos, insa se poate astepta si shuttle-ul special, care face oprire la aproape toate hotelurile de pe traseu si este gratuit. Acesta circula din ora in ora si se ia din fata hotelului la care esti cazat (la receptie se ofera programul exact al acestui shuttle). Plaja aici nu este una spectaculoasa si nu seamana nicidecum cu cele din Maldive sau din Caraibe.
Recomandarea personala este ca Bali sa fie luata ca o destinatie culturala in primul rand, iar faptul ca are si statiuni la plaja este mai mult un bonus. A petrece un sejur numai la plaja aici se poate dovedi o idee nu tocmai inspirata, mai ales daca asteptarile referitor la plaja sunt foarte ridicate si nu se doreste explorarea numeroaselor atractii turistice din zona pe durata sejurului. Bali pluseaza insa cu bune oportunitati de surfing (in zona Kuta mai ales), spa (se gasesc la tot pasul si pentru toate buzunarele), shopping la tarife cat se poate de avantajoase (am mentionat mai sus despre Bali Collection), precum si o mancare delicioasa, fie ca este vorba de preparate traditionale balineze sau cu specific international. Mirodeniile sunt mai iuti decat in Jogjakarta, insa turistii pot solicita ca prepratul sa nu fie picant (va fi insa aromat, cu siguranta).
La plecare, am strabatut pentru ultima oara traficul balinez incet si aglomerat, ajungand la aeroport. Pentru plecarea de pe insula se percepe o taxa de 200.000 rupii/ persoana (recomand achitarea taxei in moneda locala), aceasta reglementare fiind specifica Indoneziei, inclusiv pentru cursele interne (si pentru zborul Jogjakarta – Bali se plateste o taxa de plecare de pe aeroport, chiar daca este un zbor in interiorul tarii).
Acestea fiind spuse, circuitul se termina aici si urmeaza sa revenim in tara, sa reluam activitatile de zi cu zi de care ne-am desprins pentru 21 de zile minunate si sa ne reintegram intr-un mediu unde zen-ul, karma si pacea interioara sunt in general povesti pentru copii. Itinerarul a fost insa o experienta completa si inspirata, care ne-a facut sa gustam cate un pic din toate specialitatile Asiei, fie ele gastronomice, culturale, arhitectonice sau interumane.