Kenya, un spectacol al naturii Cristina Paduraru

Cristina Paduraru
Kenya, un spectacol al naturii

In Kenya, ecuatorul trece la o altitudine de 2.270 de metri. Poti spune cuiva ca esti la asemenea altitudine, dar ca esti la ecuator? Sau ii poti povesti despre padurile de pini si dealurile inverzite pline cu plantatii de legume si flori? Despre casele viu colorate si pamantul rosu de culoarea ruginei? Da, pentru ca toate acestea se afla in Kenya, pe langa peisajele aride cu vegetatie pitica sau savanele cu iarba deasa si inalta, pe langa plajele cu nisip care seamana cu faina, atat de fin incat te afunzi in el. 

In Kenya, mergi pentru safari sau, daca esti mai putin aventuros, pentru relaxare in unul dintre numeroasele resorturi de pe litoral. Noi le-am imbinat perfect pe amandoua si am inceput cu Nairobi pentru ca acolo te duc toate zborurile si este punctul de pornire pentru majoritatea safariurilor. Am petrecut aici doar o noapte, foarte nerabdatori sa pornim spre Maasai Mara, primul parc national in care aveam sa vedem animalele in habitatul lor natural, nestingherite si libere, asa cum le este scris sa fie.

Drumul pana in Maasai Mara a fost lung, dar din confortul jeepurilor noastre, am avut un prim contact cu viata din Kenya, cu orasele si satele, cu locuitorii si peisajele africane. Dar mai ales am avut parte de cel mai autentic „masaj african” pentru ca o buna portiune din drum era accidentata sau in lucru si, daca ne amortisera oasele in timpul zborului, acum ne-am „relaxat” toti muschii vrand-nevrand. Dar asa este Kenya si trebuie luata ca atare.

Am ajuns in Maasai Mara la timp pentru un pranz delicios cu influente indiene: pui curry si paine naan, orez si alte bunataturi. Lodge-ul nostru era situat intr-o zona cu multa vegetatie, aproape de intrarea in parc. Printre bungalow-uri, am zarit si cateva zebre care pasteau linistite, desi cam sperioase daca faceai mai mult zgomot sau te apropiai prea mult. Erau atat de frumoase si, pentru ca au fost primele pe care le-am vazut, ni s-au parut extraordinare!

Dupa-amiaza am plecat in primul safari si am avut noroc sa vedem foarte multe animale. Turmele de gazele Thompson si gazele Grant pareau ca nici nu ne observa cand treceam pe langa ele. Am vazut si cateva antilope gnu alergand, multe zebre, bivoli si chiar antilope elan. Cu cat inaintam in parc, cu atat mai mult descopeream peisaje superbe si animale pe care nu ai ocazia sa le vezi in alte destinatii. Doi lei stateau nestingheriti in iarba in timp ce, in spatele lor, se adunau nori negri si vantul se intetea anuntand o furtuna. In directia opusa, razele soarelui inca mai straluceau. A fost cel mai frumos moment din toata excursia.

Pentru ca la ora 18:30 toate masinile trebuie sa plece din parc, ne-am indreptat si noi catre lodge, nu inainte sa zarim doi gheparzi care urmareau foarte atent o turma de gazele. Erau doi frati tineri, asa ne-a spus ghidul, si este foarte rar sa-i gasesti impreuna pentru sunt animale solitare. In iarba deasa si galbena abia daca ii zareai, atat de bine se camufleaza. Sunt animale extraordinare, pot atinge o viteza de 120 km/h, pe distante scurte, si sunt extrem de gratioase si silentioase.

Am inceput a doua zi cu o vizita intr-un sat de maasai. Ne-au intampinat imbracati in portul lor traditional, veseli si bucurosi ca le trecem pragul. Am avut parte mai intai de o demonstratie de dans si sarituri specifice maasailor. Femeile ne-au oferit esarfe si bijuterii si ne-au cantat un cantec de bun venit. Am intrat in sat. Erau multi copii mici, cei mari fiind la scoala, si multe femei care ne priveau curios. Poate la fel de curios cum le priveam si noi pe ele, pentru ca diferenta de cultura nu putea fi mai mare. Maasaii traiesc in comunitati restranse si dupa vechi traditii. Ai spune ca, odata cu evolutia tehnologica, ei au ramas undeva agatati in timp. Dar nu, aveau si ei telefoane, ceasuri si chiar acces la internet. Desi locuiesc in case construite din lut, niste colibe mici, slab luminate, traiesc in armonie si incearca sa transmita copiilor cultura si traditiile prin tot felul de ritualuri. Dupa vizita din sat, ne-au dus in piata locala unde aveau foarte multe suvenire de vanzare. Singura lor sursa de venit, de altfel, este din turism. Femeile fac bijuterii din margele si este important ca fetele sa invete aceasta arta inca de mici. Barbatii sculpteaza in lemn si merg cu vitele la pascut, dar restul responsabilitatilor ii revin femeii, ea are grija de copii, de construirea caselor, apoi de gospodarie: ele mulg vitele si aduc apa si lemne pentru foc. Am plecat de acolo cu o alta energie si cu mai multa apreciere fata de viata noastra de acasa.

Ne-am continuat drumul in Parcul National Maasai Mara pentru o zi plina de safari in care am vazut foarte multe animale, inclusiv un leopard, multi elefanti si gazele. In Maasai Mara poti sa vezi cele cinci animale faimoase ale africii, „The Big 5”: lei, leoparzi, elefanti, rinoceri si bivoli.

Urmatoarele zile le-am petrecut in alte parcuri nationale. Nakuru este renumit pentru pasarile flamingo si rinoceri. Parcul este micut, dar foarte pitoresc, cu multe zebre si babuini. Lodge-ul nostru era situat pe un deal, aproape de un ochi de apa unde seara se adunau animalele. E locul perfect pentru relaxare, mai ales ca vei avea parte si de un apus spectaculos.

Samburu este renumit pentru girafa reticulata, antilopa oryx, bibilici, zebra Grevy, antilopa girafa, strutul albastru (denumit asa pentru picioarele si gatul cu nuante albastrii). Parcul este foarte diferit de tot ce vazusem pana acum, mult mai arid si cu vegetatie pitica, nelipsitii acacia, pamantul nisipos galben-rosiatic. Parcul este strabatut de Raul Ewason care secase in perioada in care am fost noi, foarte putine portiuni ale raului mai aveau apa si acolo se adunau toate animalele. Mai mult, atunci cand nu exista apa, elefantii sapa gropi ca sa ajunga la panza freatica si, dupa ce se adapa, le lasa descoperite pentru celelalte animale. Nici nu se putea un exemplu mai frumos de ajutor reciproc.

In Parcul National Aberdare, am ajuns dupa-amiaza si ne-am cazat la The Ark, un lodge construit in anii ’70 dupa modelul arcei lui Noe, cu coridoare lungi si camere micute, dar foarte confortabile. Lodge-ul are trei terase de observare a animalelor si un iaz unde se aduna sa se adape. Spre seara, au venit elefantii. Desi foarte gratiosi, pareau, in acelasi timp, precauti, probabil pentru ca pe terase se adunase deja multa lume si era galagie, iar ei, cu siguranta, ne-au simtit prezenta din departare.

A fost un spectacol pentru noi sa ii vedem atat de aproape. Pe langa elefanti, acolo se mai aduna si bivoli, antilope, facoceri si, cateodata, si hiene, acestea din urma fiind destul de rare, noi am vazut doar doua in departare. Odata cu lasarea noptii, incep sa se auda tot felul de zgomote, mai ales cele facute de elefanti, pe care nu ai cum sa nu le recunosti.

Urmatoarele zile le-am petrecut la plaja in zona Diani Beach, Mombasa. Aici te poti relaxa la soare sau poti opta pentru cateva excursii optionale: plimbari cu barca, snorkeling sau poti face un tur de oras in Mombasa. Localnicii sunt foarte prietenosi si te intampina pe plaja cu tot felul de suvenire, nuci de cocos sau pur si simplu o poveste despre ei, despre viata lor de acolo.

Dar nu trebuie sa ma crezi pe cuvant, mergi si descopera chiar tu Kenya!

Newsletter Eturia

Aboneaza-te la newsletter si castiga automat un voucher in valoare de 50 euro!

Poti folosi voucher-ul la urmatoarea achizitie de peste 1.500 euro/pachet/persoana, efectuata in perioada 04.09.2023 - 04.11.2024, ora 17:00.

Prin apasarea butonului „Aboneaza-te”, sunteti de acord sa permiteti companiei ETURIA sa stocheze si sa proceseze adresa de mail pentru a va furniza continutul solicitat. Pentru mai multe informatii despre modul in care va prelucram datele, in scop de marketing si promovare va rugam sa consultati Termeni si Conditii de campanie.

Promotii si Oferte speciale
Plata online servicii Eturia

Alege sa platesti online, rapid si simplu, factura ta Eturia