Istanbul - traditie, diversitate, Iznik Alexandra

Alexandra
Istanbul - traditie, diversitate, Iznik

Cobor din tramvaiul care m-a adus de la aeroport in mijlocul unei intersectii aglomerate in care masini si pietoni se inghesuiau in acelasi timp sa-si faca loc sa treaca, indiferent de culoarea semaforului. Am apucat sa ma dezmeticesc abia dupa ce am traversat intersectia si am ajuns intr-un loc mai retras. Acesta a fost primul impact pe care l-am luat cu Istanbul. Pe mine ma fascineaza experientele care ma iau pe nepregatite, iar Istanbul mi-a oferit acest lucru din prima clipa. Asa mi-am dat seama ca vacanta mea de patru zile va fi una cu totul deosebita. 

Dupa ce m-am cazat la hotel, n-am avut stare nici macar o ora si am iesit sa descopar ceea ce imi starnise interesul. Am pornit pe jos spre centrul istoric al orasului nerabdatoare sa vad de aproape maretia moscheilor pe care le admirasem de pe geamul hotelului. Dupa bunul obicei, am ales sa merg pe stradute mai laturalnice care sa imi dezvaluie fata nevazuta a orasului, insa am avut surpriza sa constat ca in Istanbul sunt turisti la tot pasul si ca oricat de mult ti-ai diversifica traseul, tot nu reusesti sa gasesti un loc care sa nu fie atins de impactul turismului. Dupa ce am bifat obiectivele turistice pe care urma sa le vizitez a doua zi, am intrat intr-un restaurant traditional sa servim cina. Desi aromele orientale nu sunt incluse in preferintele mele, am descoperit o mancare absolut gustoasa de care urmatoarele trei zile am profitat la maximum. 

A doua zi am inceput-o cu Piata de Condimente, cunoscuta si sub numele de Bazarul Egiptean, profitand de faptul ca dimineata nu este foarte aglomerata. Aici, fiecare pas iti este inmiresmat de cate o aroma: fructe exotice, iasomie, chimen, sofran, busuioc, cimbru, scortisoara, vanilie. Munti de condimente, ceaiuri, dulciuri coloreaza tarabele atat de frumos aranjate, iar vanzatorii te indeamna sa gusti din tot ce-ti face cu ochiul. Aici toate preturile sunt negociabile si, in functie de cantitate, si diversitate, poti ajunge si la jumatate din pretul de plecare. 

Urmatorul obiectiv a fost Palatul Topkapi, resedinta sultanilor pe parcursul a 400 de ani. Pentru a vizita in totalitate acest palat, trebuie sa va rezervati cel putin patru ore. Dupa ce treceti de Gate of Salutation, veti gasi la interior Haremul, apartamentele sultanilor, tezaurul, muzeul cu arme, sala consiliului, sala de audienta, dormitoarele, toate minutios decorate cu placi de faianta colorate, marmura, lemn sculptat, pietre si metale pretioase. Seara, am avut placerea sa particip la un frumos spectacol de Whirling Dervish, un dans traditional vechi de 800 de ani, cunoscut sub numele de Sema - ce reprezinta calatoria mistica a spiritului uman prin minte si inima catre perfectiune. Prin rotirea continua, omul renunta la ego si regaseste adevarul. Se intoarce din calatoria sa ca o persoana care a atins maturitatea si a experimentat perfectiunea. 

In cea de-a treia zi, am pornit spre Moscheea Albastra, trecand prin piata de peste si traversand Podul Galata care, la etajul inferior, are zeci de restaurante unde se serveste cel mai gustos peste proaspat. Grandoarea Moscheii Albastre te lasa cu gura cascata. La interior, faianta albastra de Iznik imbraca peretii inalti si te face sa stai cu privirea ridicata minute intregi. Am ales sa fac si o incursiune in istorie si sa vizitez si Basilica Cisterna care, in secolul al VI-lea, alimenta cu apa palatul imperial al Constantinopolului. La interior, se afla 336 de coloane din marmura, construite in stil corintic si doric, scufundate la baza in apa prin care misuna pesti. 

Am pornit apoi cu nerabdare catre Grand Bazaar, unde m-am pierdut la propriu printre tarabe. Aici gasiti tot ce va trece prin minte: bijuterii de aur, covoare, haine din piele, narghilele, antichitati, lampi, esarfe, dulciuri, incaltaminte, genti, haine, obiecte din ceramica si multe multe altele. Nu puteti iesi de aici fara sa fi cumparat ceva. Si daca o faceti, e recomandat sa negociati la mai mult de jumatate din pretul de plecare. In Istanbul, majoritatea hotelurilor dispun de un restaurant la ultimul etaj care ofera o vedere panoramica asupra orasului. Un astfel de restaurant a avut si hotelul la care am stat si mi-am rezervat cina pentru ultima seara acolo, admirand de la inaltime atractiile Istanbului la lumina reflectoarelor. 

In ultima zi inainte de plecare, am vizitat partea moderna a Istanbului, care iti ofera o alta imagine asupra orasului. Am admirat Turnul Galata, dupa care am traversat strada pietonala Istiklal, faimoasa pentru magazinele, librariile, galeriile de arta, cinemaurile, cafenelele, restaurantele si cofetariile sale. Tot aici se afla si una din cele mai vechi linii de tramvai din lume, cunoscuta sub numele de Tunel pe care inca puteti circula cu tramvaiul vechi de la 1875. 

Ca o concluzie finala, Istanbulul e o destinatie cu totul deosebita din care pleci cu gandul ca trebuie sa revii pentru a termina ce ai inceput, desi am senzatia ca data viitoare voi ramane cu aceeasi impresie. Iti incanta privirile, trairile, auzul si gustul.

Newsletter Eturia

Aboneaza-te la newsletter si castiga automat un voucher in valoare de 50 euro!

Poti folosi voucher-ul la urmatoarea achizitie de peste 1.500 euro/pachet/persoana, efectuata in perioada 04.09.2023 - 04.11.2024, ora 17:00.

Prin apasarea butonului „Aboneaza-te”, sunteti de acord sa permiteti companiei ETURIA sa stocheze si sa proceseze adresa de mail pentru a va furniza continutul solicitat. Pentru mai multe informatii despre modul in care va prelucram datele, in scop de marketing si promovare va rugam sa consultati Termeni si Conditii de campanie.

Promotii si Oferte speciale
Plata online servicii Eturia

Alege sa platesti online, rapid si simplu, factura ta Eturia