India - mix picant de istorie, civilizatie si cultura Ada Crudu

Ada Crudu
India - mix picant de istorie, civilizatie si cultura

India este o mare surpriza! Placuta! Amestecul de istorie si cultura, de vechi si nou, de lux si saracie este fascinant. Si cred ca oricare ar fi motivele pentru care iti place sa calatoresti (istorie, civilizatie, curiozitate, aventura, experienta culinara), nu este greu sa iti atingi obiectivul in India. 

Am plecat in India cu convingerea ca nu are cum sa-mi placa aceasta tara, ca este aglomerat, ca sunt contraste mari si ma va scoate mult din zona de confort. Cand am iesit din aeroport, am fost surprinsa sa vad ca nu e deloc ceea ce mi-am imaginat si a incoltit cumva ideea ca s-ar putea, in final, sa-mi placa.

Mahi, ghidul local ce ne-a insotit pe tot parcursul calatoriei, a fost contactul nostru direct cu fascinanta cultura indiana. Prezenta unui ghid local iti ofera avantajul de a primi informatii autentice la orice tip de intrebare: despre obiective, stil de viata, istorie, religie, mancare. Am avut multe curiozitati despre cultura indiana si, mai ales, despre modul de viata hindus; ne-am intrebat reciproc despre ierarhia sociala, despre sistemul de invatamant, despre situatia financiara, despre casatorie si viata de familie, despre credinte si sisteme de valori. Contrastele sunt mari intre stilul nostru de viata si stilul lor de viata, incepand de la modul temperat si tolerant al hindusilor de a se raporta la existenta si pana la cat de conservatori sunt inca in respectarea traditiilor (casatoriile inca sunt planificate de parinti, fara ca mirele si mireasa sa se cunoasca inainte).

Ceea ce mi-a placut foarte mult in India este faptul ca te face sa traiesti intens. Nu poti fi doar observator, nu ai cum sa treci prin India detasat; aici, traiesti si fizic si emotional totul.
India iti provoaca toate cele 5 simturi (vizual, auditiv, gustativ, olfactiv si mai ales tactil): fie ca te plimbi descult sa vizitezi temple, moschei sau gurudwara, fie ca mananci cu mana, iei parte la aceste experiente prin intregul corp. Cand am vizitat Templul Lotus, am putut participa timp de cinci minute la slujba, lucru care ne-a insuflat o stare de calm si de bine. Acustica foarte buna a salii si faptul ca esti descult si simti vibratiile sunetului prin talpi te determina sa iei parte activ la ceea ce se intampla acolo si, chiar daca nu intelegi nici un cuvant, simti cum te relaxezi. 

Bucataria indiana te aduce cu un pas mai aproape de cultura indiana: nu poti sa mergi in India si sa nu incerci mancarea traditionala. Foarte condimentata, nu as spune doar picanta, mancarea indiana este o adevarata experienta culinara. Kari (curry cu carne de pui sau carne de oaie), murgh makhani (pui cu unt), tandoori (pui marinat si copt), biryani (orez preparat in functie de zona), palak paneer (preparat vegetarian din spanac si paneer - un tip de branza traditionala), daal (linte) insostite de diferite tipuri de paine (chapatti, naan) se mananca cu mana, pentru ca este important sa si atingi mancarea. Desertul traditional indian, gulab jamun, mi-a adus aminte de casa, pentru ca reprezinta niste gogosi trecute prin sirop de zahar. Experienta culinara autentica a fost la Choki Dhani, unde am gustat la cina din mai mult de 20 de preparate traditionale, intr-o atmosfera rajahstana, inconjurati de muzica specifica si de dansatori locali.

Cu fiecare obiectiv vizitat, am simtit si mai tare cat de tolerant este poporul indian (India este tara in care coexista hinduismul, islamismul, crestinismul, sikhismul, buddhismul, jainismul, zoroastrismul si baha’i) si cat de veche si impresionanta este civilizatia Indiei.

In India, starile emotionale iti sunt amplificate la maxim. Mi-e greu sa exprim in cuvinte cate emotii am trait acolo: bucuria a fost dominanta, dar m-am simtit si in siguranta stiindu-l pe ghid aproape, curioasa sa aflu cat mai multe, surprinsa de calmul soferilor si de respectarea unor reguli nescrise in trafic, uimita de cat de mari si de bine conservate sunt obiectivele turistice, fascinata de frumusetea Templului Akshardam, impresionata de povestea de dragoste ce a condus la constructia Taj Mahal-ului, entuziasmata de plimbarea pe elefanti la Fortul Amber, amuzata sa vad atat de multe veverite la mormantul lui Humayun si sa hranesc maimutele la Templul Maimutelor. Este tara in care traiesti emotional intens, pentru ca in fiecare moment vezi inca ceva, de cele mai multe ori in contrast cu ceea ce ai vazut pana atunci.

Cel mai emotionant loc pe care l-am vizitat a fost Bangla Sahib Gurudwara, unde sunt zilnic hraniti 10.000 de oameni nevoiasi, iar personalul de la bucatarie este alcatuit din voluntari. Oricine poate intra in bucatarie sa ajute, inclusiv turistii. Este impresionant sa vezi o sala plina de oameni si sa afli ca la fiecare 15-20 minute sala se umple din nou, in fiecare zi, de la 05:30 pana la 11:30. Templul Akshardam este, pentru mine, cel mai frumos obiectiv turistic al Triunghiului de Aur. Multitudinea de sculpturi ce imbraca peretii, infatisand zeitati hinduse, curtea, gradinile, culoarea intregii constructii, precum si ideologia hindusa, mi-au transmis o stare de armonie si liniste interioara. Old Delhi este locul in care intri in contact cu ceea ce inseamna India dincolo de obiectivele turistice sau de zona hoteliera: aglomeratie, galagie, claxoane, foarte multe culori, tot soiul de mirosuri, priviri curioase, comercianti, vechi si nou, modern si traditional. Plimbarea cu ricsa este o adevarata experienta pentru ca astfel iei si tu parte la viata orasului si pentru cateva minute iti poti imagina cum ar fi sa traiesti acolo. Piata Chandni Chok iti etaleaza in fata ochilor bogatiile Indiei (condimente, ceai, tesaturi, bijuterii) si incepi sa intelegi de ce India a fost invadata de atat de multe ori. Urcarea dealului pe elefanti la Fortul Amber nu trebuie ratata, pentru ca ofera o priveliste deosebita asupra teraselor si meterezelor, asupra lacului Maota si a gradinii de sofran de pe lac. Observatorul astronomic Jantar Mantar pur si simplu uimeste prin grandoarea constructiilor si precizia cu care functioneaza instrumentele. La Fatehpur Sikri am avut parte de o alta experienta autentica: am mers cateva minute cu un autobuz local, impreuna cu localnicii, studiindu-ne curiosi unii pe altii.

Se spune ca merita sa vezi Taj Mahalul la rasarit sau la apus, pentru ca razele soarelui imprima nuante diferite pe marmura alba si, in decurs de cateva minute, ai parte de un spectacol de culori minunat! Noi am pornit la 5:30 spre Taj Mahal, cu emotii pentru ca era usor innorat, dar, in final, am avut parte de un cer splendid. Intr-adevar, imaginea este deosebita, marmura are nuante diferite, cu lumini si umbre. De asemenea, a fost interesant sa vad Taj Mahalul si din departare, din zona in care Shah Jahan a fost intemnitat in Fortul Agra, pentru ca am putut sa-mi imaginez intreaga scena in timp ce ghidul ne povestea despre dinastia mogulilor.

As mai putea scrie multe despre India, dar vreau sa ma opresc aici, pentru ca sunt convinsa ca in India fiecare calator isi poate trai propria poveste interesanta. Trebuie doar sa mergi cu mintea si inima deschise si sa te lasi surprins!       

Newsletter Eturia

Aboneaza-te la newsletter si castiga automat un voucher in valoare de 50 euro!

Poti folosi voucher-ul la urmatoarea achizitie de peste 1.500 euro/pachet/pers., efectuata in perioada 04.09.2024 - 04.11.2025.

Prin apasarea butonului „Aboneaza-te”, sunteti de acord sa permiteti companiei ETURIA sa stocheze si sa proceseze adresa de mail pentru a va furniza continutul solicitat. Pentru mai multe informatii despre modul in care va prelucram datele, in scop de marketing si promovare va rugam sa consultati Termeni si Conditii de campanie.

Promotii si Oferte speciale
Plata online servicii Eturia

Alege sa platesti online, rapid si simplu, factura ta Eturia

 
  Muta ferestra