India - Festivalul culorilor Holi Cristina Paduraru

Cristina Paduraru
India - Festivalul culorilor Holi

Am avut parte de cele mai contrastante experiente. Asa e India. Te zguduie si te incanta, te poarta prin toate starile si emotiile: de la furie la liniste interioara, de la uimire la acceptare. Eu o iubesc cu bune si cu rele si imi doresc sa o descopar si mai mult. 

Cand spui India, te gandesti imediat la Taj Mahal. Este cel mai impunator mormant pe care l-am vizitat cu emotie, cu nerabdare. Cand pasesti pe poarta principala si ti se descopera, te simti coplesit si nu-ti vine sa crezi ca esti acolo! Asa a fost pentru mine, un vis implinit si o experienta pe care o recomand macar o data in viata.

Totusi, India nu este doar Taj Mahal. Calatoria incepe in Delhi dupa un zbor lung si obositor, dar dupa care te refaci repede pentru ca trebuie sa ai toate simturile ascutite pentru India. Delhi este un oras vibrant, aglomerat, zgomotos care te intampina cu bulevarde largi, parcuri bine ingrijite in New Delhi si stazi inguste si aglomerate, tuk tuk-uri si ricse in Old Delhi.

Am vizitat cele mai importante monumente din oras: Qutub Minar – prima si cea mai veche constructie islamica din India cu cel mai inalt minaret din lume construit din caramida. Drumul nostru a continuat catre Mormantul lui Humayun. Acesta a fost construit de catre sotia imparatului Humayun si se spune ca Taj Mahalul a fost insiprat de acest mormant. Raj Ghat iti aminteste de Mahatma Ghandi si de lupta lui pentru o tara independenta, iti aminteste de egalitatea intre oameni, de lupta fara violenta si pur si simplu de faptul ca a fi mai bun nu trebuie sa fie niciodata un efort.

Lotus Temple ne-a oferit un moment de liniste. Este un templu bahai construit sub forma de floare de lotus (floarea de lotus este un motiv des intalnit in arhitectura Indiana) in care am pasit cu curiozitate. Am simtit acolo o incarcatura emotionala pe care nu pot sa mi-o explic. M-a calmat si am avut cateva minute de liniste intr-un oras in care conceptul de liniste si spatiu personal nu este foarte des intalnit.

Ne-am indreptat catre un alt templu, de data aceasta sikh - Bangla Sahib Gurudwara. Aici am avut ocazia sa vizitam si bucataria in care se prepara zilnic mancare pentru aproximativ 10.000 de oameni nevoiasi si este impresionant sa vezi cum se mobilizaza o intreaga comunitate pentru a oferi ajutor celor care au nevoie.

In Old Delhi, este absolut necesar sa incerci o plimbare cu risca in Piata Chandni Chowk. Aici vezi India autentica, India de zi cu zi. Ne-am oprit si in piata de condimente, care e cea mai mare din Asia.

La Akshardham - cel mai mare templu hindus - am participat si la show-ul de muzica si lumini si am fost impresionati de maretia lui, de detaliile si statuile care il inconjoara.

Am pornit catre Agra unde am vizitat Fortul Agra, Baby Tay, gradinile Taj Mahalului si, bineinteles, magnificul mormant construit pe parcursul a 22 de ani: Taj Mahal. Despre Taj Mahal si istoria lui sunt multe de povestit. Cu ce ramai de acolo nu este anul in care a fost construit, nici cate mii de persoane au contribuit la construirea lui, ci cu povestea de iubire dintre Shah Jahan si Mumtaz Mahal, cu emotille si descoperirile pe care le faci singur daca te plimbi prin gradinile lui.

Jaipur ne-a intampinat cu cladirile roz, de aici si denumirea de Pink City, cu strazile la fel de aglomerate si oamenii la fel de colorat imbracati. Am urcat pe elefanti la Amber Fort, am vizitat City Palace si Jantar Mantar – un observator astronomic, dupa care ne-am pregatit pentru Holi - Festivalul culorilor.

La Holi ne-am distrat timp de cateva ore aruncand cu culori, am dansat si ne-am bucurat alaturi de alti turisti internationali. A fost o experienta frumoasa pe care o recomand cu caldura. Am ajuns inapoi la hotel foarte colorati, dar nu a fost nicio problema, pentru ca de Holi toata lumea arata roz sau mov sau verde, toata lumea zambeste si saluta cu „Happy Holi”.

Calatoria noastra s-a incheiat cu o ultima vizita la Galta Ji - Templul Maimutelor. Aici traiesc cinci-sase familii de maimute care, atunci cand nu vin turistii sa le dea de mancare, merg in Jaipur si fura, iar localnicii au inceput sa le denumeasca maimutele hoate. Le-am hranit si noi ca sa stea frumos la poze si ne-am amuzat admirandu-le cum desfac tacticos alunele sau bananele.

Daca vorbim despre India, vorbim automat si despre mancarea picanta si condimentata. Si da, este foarte picanta! Indienii mananca foarte sanatos, 45% din populatie fiind vegetariana si este interesant ca nu arunca niciodata mancarea. Folosesc foarte mult turmenicul, cardamomul, feniculul, nucsoara si, bineinteles, adauga chilli in toate preparatele. Mi-au placut foarte mult daal-urile (sosuri facute din linte), painea naan si keer-ul (un desert din orez cu lapte condimentat cu cardamom, fistic si caju). Deoarece vaca este animalul lor sfant, in bucataria lor nu se regaseste vita, dar prepara pui si porc.

India iti ramane in suflet si in timp ce o descoperi, te descoperi pe tine prin multitudinea de emotii pe care ti le ofera. Este tara contrastelor si este intr-adevar incredibila. Este o calatorie pe care nu o vei regreta, o calatorie care iti va schimba viziunea despre lume si despre viata.

Asa ca... fa-ti bagajele si hai in India!

Newsletter Eturia

Aboneaza-te la newsletter si castiga automat un voucher in valoare de 50 euro!

Poti folosi voucher-ul la urmatoarea achizitie de peste 1.500 euro/pachet/pers., efectuata in perioada 04.09.2024 - 04.11.2025.

Prin apasarea butonului „Aboneaza-te”, sunteti de acord sa permiteti companiei ETURIA sa stocheze si sa proceseze adresa de mail pentru a va furniza continutul solicitat. Pentru mai multe informatii despre modul in care va prelucram datele, in scop de marketing si promovare va rugam sa consultati Termeni si Conditii de campanie.

Promotii si Oferte speciale
Plata online servicii Eturia

Alege sa platesti online, rapid si simplu, factura ta Eturia

 
  Muta ferestra