Descoperim nord vestul Frantei plin de orasele romantice si cochete, plaje cu o istorie zbuciumata de-a lungul timpului si locuri ce par neatinse din vremurile medievale.
Circuitul a inceput in capitala Frantei, care ne-a intampinat cu cladiri gandioase, asa cum ii sta bine unui oras numit candva capitala lumii. Orasul luminilor, Paris, ne-a incantat cu vederile spectaculoase de pe ambele maluri ale Senei. Am admirat Muzeul Louvre, Arcul de Triumf, catedrala Notre Dame de Paris si multe alte minunatii arhitecturale. Ne-am furisat printre cladirile impunatoare si am ajuns in cel mai bun punct pentru a vedea Turnul Eiffel, pentru a face poze instagramabile si pentru a admira monumentul construit cu ocazia Expozitiei Universale din 1889.
![]() | ![]() | ![]() |
Am lasat Parisul in urma pentru a porni o calatorie fascinanta in inima Normandiei, direct in capitala regiunii, orasul Rouen.
Centrul vechi al orasului este plin de case construite in secolele XIV-XVI, ce isi pastreaza fatadele de lemn, semn al bogatiei proprietarilor. Strazile inguste, unele dintre ele pavate, te introduc in atmosfera medievala si simti ca la fiecare colt te poti intalni cu un duce sau o ducesa. Frumusetea orasului este intregita de florile multicolore si frumos mirositoare, agatate la fiecare colt de casa sau terasa.
Catedrala din Rouen, cu o arhitectura in stil gotic, poate fi vazuta din aproape orice colt al orasului si ramane impunatoare pana la cer, aducand aminte de povestea Ioanei d’Arc, eroina franceza ce a schimbat perceptia asupra femeilor din acele vremuri, prin curaj si devotament pentru tara si credinta sa. Cenusa ei, aruncata in raul Senna, invaluie orasul de o misterioasa senzatie medievala.
![]() | ![]() | ![]() |
Am vizitat orasul Deauville, statiunea balneara preferata a parizienilor, odata numit “oras al placerilor” datorita cazinourilor, restaurantelor si cafenelelor burgheze. Am incercat sa ghicim cate povesti de dragoste si saruturi au fost lasate ca amintire prin aceste locuri si am continuat cu vizita celebrei tapiserii de la Bayeux. Tapiseria a fost realizata in jurul anului 1066 de catre Matilda, sotia lui William Cuceritorul, cel care a fost si regele Angliei. Aceasta opera de arta din patrimoniul Unesco reprezinta toate etapele cuceririi lui William, inclusiv aparitia cometei Harley in 1066.
Drumul ne-a dus pe coasta Atlanticului, in Granville si in micutul Port en Bessin, unde se mananca cele mai bune scoici Saint Jacques, alaturi de un cidru artizanal, in timp ce soarele apune linistit in apele oceanului. Tot acest tablou pare surprins din povesti.
Bineinteles, nu puteam pleca din Normandia fara a vizita Mont Saint Michel, un loc de pelerinaj vizitat anual de 3 milioane de turisti. Am ajuns cand fluxul era maxim, cand biserica de pe varful muntelui se oglindeste in apele Marii Manecii in toate splendoarea sa. Se spune ca acesta este locul preferat de pe pamant al arhanghelului Mihail. Am urcat pana la biserica din varful muntelui si ne-am bucurat de o priveliste extraordinara din mijlocul marii.
![]() | ![]() | ![]() |
Dupa cateva zile in care am aflat povesti impresionante din Normandia, am ajuns pe Valea Loarei, unde asteptarile noastre au fost confirmate: sunt cele mai frumoase castele din Europa! Exista in jur de 300 de castele, dintre care aproximativ 40 sunt atractii turistice majore.
Castelul Blois este situat pe malul drept al fluviului si a fost resedinta nobililor din casele de Valois si Orléans intre anii 1498 - 1589. Ludovic al XII-lea si Francisc I au folosit cladirea ca resedinta principala si au lasat sa fie construite o serie de anexe si amenajari exterioare. Ultimele lucrari de constructie au loc in secolul al XVII-lea, dupa planurile arhitectului François Mansart, dupa aceea castelul a fost neglijat. In timpul Revolutiei Franceze a fost jefuit si distrus. Din anul 1845 a fost restaurat in mare parte, devenind model pentru celelalte castele de pe Valea Loarei.
Castelul Chenonceau, numit si “Castelul doamnelor”, este situat in apropierea satului Chenonceaux si este unul dintre cele mai celebre castele de pe Valea Loarei, pentru frumusetea si istoria sa plina de intrigi. De asemenea, este singurul castel ce a fost construit direct in albia raului Cher.
![]() | ![]() | ![]() |
Construit intre anii 1624 - 1630 si apartinand familiei Henri Hurault, Castelul Cheverny a fost desenat de arhitectul si sculptorul Jacques Bouvier. Interioarele sale deosebit de frumoase contin o bogata colectie de mobile, obiecte decorative, tapiserii si tablouri.
Castelul Chambord este unul dintre cele mai cunoscute castele din lume datorita arhitecturii renascentiste franceze distincte, care imbina stilul traditional francez cu structuri renascentiste. Este cel mai mare castel de pe Valea Loarei si a fost construit in inima celui mai mare parc forestier inchis din Europa (5441m), din ordinul regelui Francisc I intre anii 1519 - 1547. Are 365 de camere spatioase si incalzite de seminee, o bucatarie, o capela si o sala de teatru. Scara principala a fost proiectata de Leonardo da Vinci si este dublu spiralata.
Pe un platou inalt care domina centrul Vaii Loarei se afla Castelul Amboise. Aflat la confluenta raurilor Loire si Masse, a fost un insemnat loc strategic inca din perioada Galiei.
La 500 m de Castelul Amboise, urcand prin Rue Victor Hugo, se ajunge la resedinta in care Leonardo da Vinci a trait in ultimii sai trei ani. In elegantul conac de la Clos Lucé, astazi muzeu, sunt expuse machetele celor 40 de inventii ale sale, intre care aeroplanul, parasuta, tancul etc. Ele au fost realizate de IBM, pe baza schitelor originale, cu materiale din epoca, special pentru muzeu.
![]() | ![]() | ![]() |
Si bineinteles, excursia noastra nu se putea termina mai spectaculos decat cu Palatul Versailles, o capodopera a arhitecturii si un simbol al monarhiei absolute a lui Ludovic al XIV-lea. In acest castel, in Galeria Oglinzilor, a fost semnat Tratatul de la Versailles. In 1837, palatul a devenit primul muzeu de istorie al Frantei. In 2023 a fost vizitat de 7.700.000 vizitatori, devenind al doilea cel mai vizitat monument din regiunea Ile-de-France.
Circuitul Eturia in Normandia si Valea Loarei a fost extraordinar si datorita mancarurilor traditionale pe care le-am testat pe parcurs. Daca ajungeti in zona, luati un pranz copios cu galette, crepes si un pahar de cidru rece, iar la cina scoici Saint Jacques si alte fructe de mare!
Merci!