Impresii Scotia si Irlanda - iulie Iulia & Traian

Iulia & Traian
Impresii Scotia si Irlanda - iulie

Scotia verde si Irlanda vesela Pasuni, cashemire, fructe de mare, puloverele Aran, berea Guiness, whisky-ul cu denumiri care mai de care mai ciudate, castelele romantice sau bintuite de fantome, simboluri celtice, patria Titanicului, ciinii Border Coolie, Mc'…, O'… si asa mai departe… Scotia si Irlanda faceau parte din lista noastra de destinatii planuite si de aceea oferta last minute de la Eturia , cu care colaboram de citiva ani,a venit exact la momentul potrivit. 

Am aterizat intr-o zi frumoasa de iulie la Edinburgh (“Edinbaraa” cum pronunta localnicii), cu mult soare, lucru total neobisnuit in aceste locuri, asa cum am aflat ulterior, dat fiind ca aici ca o temperatura de peste 20 Celsius , vara, este considerata o exceptie. Orasul este spectaculos, in special datorita Castelului, amplasat pe un deal , castel care era tocmai in toiul pregatirilor pentru festivitatea Tatoo din luna august, una dintre cele mai frumoase parade militare din lume. Edinburgh a fost punctul de pornire al unui circuit scotian care a inclus, ca puncte de atractie: lacul Loch Ness, “resedinta” mult-mediatizatului monstru acvatic, fermecatorul castel Eilean Donan, unul dintre cele mai fotografiate obiective din Scotia , castelul Inverary, resedinta curenta a ducelui de Argyll, si insula Skye, locul de refugiu al multora dintre nobilii de acum din Marea Britanie. 

Scotienii sint un popor foarte mindru de traditia si originile lui, si de aceea este aproape o insulta sa ii denumesti ‘britanici'. Exista o intreaga teorie a clanurilor si a apartenentei fiecarui scotian din zilele noastre, indiferent unde traieste , de unul din cele citeva zeci de clanuri scotiene. Fiecare clan este identificat, pe linga nume de tip Mc', de o tesatura de tip kilt, distinctiva prin culori si model. Am constatat cu nedisimulata placere cit de bine stiu scotienii sa pastreze si azi traditia, si cit de nonsalant poarta pe strada, tineri si batrini, un kilt cu tesatura specifica a clanului lor. Tranzitia catre cealalta insula Irlanda, am facut-o trecind cu ferry-ul catre provincia Ulster (Irlanda de Nord) a Marii Britanii. 

Ne-a impresionat orasul Belfast, cu toata istoria lui de 30 de ani de razboi civil, intre comunitatile catolica si protestanta , care desi impart practic acelasi spatiu vital, ii despart o vesnicie de orgolii, aspiratii contradictorii si liste de eroi care au ajuns pina la sacrificiul suprem aparindu-si idealurile. Ca punct de atractie special, in Irlanda de Nord am avut o experienta incitanta pe coasta Antrim, traversind pe ploaie si vint podul de fringhii de la la Larrybane. In Irlanda am poposit prima data in Dublin, un oras fermecator si locul unde am vazut una dintre cele mai impresionante relicve crestine – Cartea Celtilor de la Trinity College. Irlanda este o tara de un verde incredibil, cu pajisti nesfirsite, cu oameni primitori si calzi, un pic mai comunicativi si mai nepretentiosi decit scotienii. Atmosfera pub-urilor irlandeze, unde te poti integra usor indiferent de unde vii, ne va ramine ca reper pentru totdeauna. 

Pe de alta parte, si in Irlanda am vazut acelasi respect al traditiei, petrecerea cu adevarat medievala de care am avut parte la castelul Bunratty fiind un exemplu graitor. La sfirsit si nu in ultimul rind, Irlanda avind un renume in ceea ce priveste cresterea oilor, am fost impresionati de maiestria ciinilor Border Collie exceptional dresati, pe nume Max si Bess, pe care am avut ocazia sa ii vedem evoluind la ferma irlandeza pe care am vizitat-o. Circuitul a fost extrem de bogat, avind incluse atit istorie, cit si natura, relaxare, aventura… 

Raminem recunoscatori Danielei pentru felul in care s-a implicat si a avut grija de noi, dar si lui George, soferul ghid pe care l-am avut pe parcursul calatoriei, care ne-a impresionat prin amabilitatea extrema si cunostiintele sale. Nu voi sfirsi aceasta poveste fara a aminti si ii multumi lui “ Mc'Sparrow”, colegul nostru din grup, care a fost sarea si piperul intregii excursii. 

Cu drag Iulia

Newsletter Eturia

Aboneaza-te la newsletter si castiga automat un voucher in valoare de 50 euro!

Poti folosi voucher-ul la urmatoarea achizitie de peste 1.500 euro/pachet/persoana, efectuata in perioada 04.09.2023 - 04.11.2024, ora 17:00.

Prin apasarea butonului „Aboneaza-te”, sunteti de acord sa permiteti companiei ETURIA sa stocheze si sa proceseze adresa de mail pentru a va furniza continutul solicitat. Pentru mai multe informatii despre modul in care va prelucram datele, in scop de marketing si promovare va rugam sa consultati Termeni si Conditii de campanie.

Promotii si Oferte speciale
Plata online servicii Eturia

Alege sa platesti online, rapid si simplu, factura ta Eturia