Etiopia – taramul celor 13 luni de soare Andreea Maftei

Andreea Maftei
Etiopia – taramul celor 13 luni de soare

Etiopia, locul unde a fost descoperit leaganul civilizatiei, si anume primul om din lume pe nume Lucy. Primul hominid, care a trait in urma cu 3 milioane de ani, este expus la Muzeul National din Addis Ababa, iar noi am avut prilejul de a-l vedea.

Etiopia este sinonima cu peisaje frumoase, cultura bogata si traditii stravechi, fauna uimitoare, mancare delicioasa si, bineinteles, cea mai buna cafea din lume. Ceea ce ma fascineaza cel mai mult sunt oamenii, care improvizeaza si stapanesc supravietuirea de zi cu zi. Ei transforma lucruri marunte in venituri mici. Localnicii sunt foarte prietenosi si fericiti sa discute cu expatii albi. 

Viata pe strazile capitalei poate fi rezumata intr-un singur cuvant: haos. Traficul nu are reguli iar strazile sunt pline de oameni si de masini. Cand te uiti la oras, vezi o piata exotica in aer liber. Piata din Addis Ababa este cea mai mare piata in aer liber din Africa si este uimitor cat de inventivi pot fi oamenii cu ceea ce vand. In acest loc sunt aproximativ 13.000 de oameni care lucreaza in peste 7.000 de standuri comerciale mari si mici.

Cafeaua etiopiana este, fara indoiala, cea mai buna din lume. Nu a fost zi in care sa spunem ca nu ne place cafeaua. Nu exista asa ceva! Prepararea cafelei etiopiene reprezinta o intreaga ceremonie si este servita in cani mici, iar gustul este unul puternic, parfumat si delicios.

Cand vorbim de mancare etiopiana, aceasta este a doua dupa cafea ca fiind excelenta. De exemplu, injeera este o clatita facuta din faina de tef. Aceasta reprezinta felul de mancare national al Etiopiei si Eritreei. Clatita se intinde pe o farfurie si pe ea se aseaza diverse feluri de mancare, in principiu tocanite. Daca vii in Etiopia, trebuie sa te obisnuiesti sa mananci cu mainile, dar astfel mancarea are gust si mai bun.

Mergand spre zonele rurale, la prima vedere, tara arata foarte linistita si romantica, dar viata acolo este foarte dura si implica multe compromisuri. Etiopia rurala a inregistrat putine progrese in modernizare. Majoritatea fermierilor inca locuiesc in colibe traditionale din paie, ale caror dimensiuni si mobilier variaza in functie de veniturile familiei. Acum, cele mai bune sunt din lemn si lut. Cu toate acestea, majoritatea nu au electricitate sau apa curenta iar toaleta este in tufis.

Etiopia este a doua cea mai mare tara crestina din lume dupa Rusia. Aproximativ doua treimi din populatie este crestina si o treime musulmana. Exista in general o mare toleranta si respect pentru diversitatea religioasa. Biserici si moschei sunt adesea in vecinatate. Alte credinte spirituale si traditionale pot fi observate in toate comunitatile religioase.

Micul oras Lalibela gazduieste unele dintre cele mai impresionante lacasuri de cult din lume. Sunt unsprezece biserici sculptate individual dintr-un singur bloc de granit, cu acoperisuri la nivelul solului. Prezenta acestor minuni a facut din orasele etiopiene destinatii turistice majore. Dintre acestea, Biserica Sf. Gheorghe este cea mai impresionanta, fiind situata in partea de vest a unei vai marginite de mici biserici si se ridica la 12,5 m deasupra solului. Tavanul este in forma de cruce greaca. Dupa moartea regelui Lalibela, a fost construita de sotia sa in memoria Sfantului Rege. Acum, Biserica Sf. Gheorghe reprezinta varful ahitecturii in aceasta parte unica a lumii.

Am avut ocazia sa exploram si Valea Omo cu triburi unice. Femei cu ornamente supradimensionate (standard de frumusete) pe buza inferioara si lobii urechilor, comunitati care promoveaza cresterea serpilor si ritualuri de inchinare, triburi cu picturi si tunsori superbe. 

Daca vrei sa descoperi o cultura extrem de bogata datorita diversitatii lingvistice, etnice si religioase, atunci iti recomand sa mergi intr-un circuit in Etiopia!

Newsletter Eturia

Aboneaza-te la newsletter si castiga automat un voucher in valoare de 50 euro!

Poti folosi voucher-ul la urmatoarea achizitie de peste 1.500 euro/pachet/persoana, efectuata in perioada 04.09.2023 - 04.11.2024, ora 17:00.

Prin apasarea butonului „Aboneaza-te”, sunteti de acord sa permiteti companiei ETURIA sa stocheze si sa proceseze adresa de mail pentru a va furniza continutul solicitat. Pentru mai multe informatii despre modul in care va prelucram datele, in scop de marketing si promovare va rugam sa consultati Termeni si Conditii de campanie.

Promotii si Oferte speciale
Plata online servicii Eturia

Alege sa platesti online, rapid si simplu, factura ta Eturia