Delhi intre vechi si nou Daniela Shah

Daniela Shah
Delhi intre vechi si nou

Am ajuns in Delhi noaptea, iar orasul parea linistit si cu totul diferit de furnicarul in care s-a transformat inca de la primele ore ale diminetii. Delhi este capitala Indiei moderne, considerat a fi cel mai diversificat si bogat oras indian din punct de vedere a stilurilor arhitectonice si locul unde se poate observa cel mai bine din toata India imbinarea intre vechi si nou. 

Martor mut al ridicarii si caderii mai multor dinastii, metropola este formata din sapte orase stravechi construite intre secolele al XI-lea si al XIX-lea - pentru ca atunci cand ajungea la putere, fiecare nou conducator isi ridica propriul oras in zona care i se parea cea mai potrivita. Astfel fiecare dintre acestia a lasat o amprenta unica asupra orasului si numeroase monumente ce comemoreaza grandoarea si gloria epocilor trecute.

Al optulea oras din Delhi, cel mai modern, este construit in secolul al XX-lea, de catre regele George al V-lea, ilustrand perfect inconfundabilul stil britanic. Old Delhi, orasul vechi inconjurat de ziduri, este situat chiar in centrul metropolei si a devenit capitala a Imperiului Mogul in timpul domniei imparatului Shah Jehan in 1650, care a mutat aici capitala tarii de la Agra. Dotat cu un talent rafinat, mai ales in arhitectura, Shah Jehan a creat al saptelea oras, ceea ce a dus la glorioasa renastere a orasului Delhi. 

Am mers mai intai la Jama Masjid, cea mai mare moschee din India, unde am luat primul contact cu mersul descult pe pardoselile interioare infierbantate de soarele arzator al verii. De la inaltimea moscheei am avut o priveliste remarcabila asupra Fortului Rosu, care se afla la capatul opus al celebrei Chandni Chowk, exotica si colorata piata a orasului vechi, o zona vesnic aglomerata, cu alei inguste, serpuitoare, intesata de bazare, magazinase si diverse ateliere, care a fost odinioara centrul comercial al orasului. Daca tragi cu ochiul printr-un portic, ai ocazia sa vezi un barbat la barbier ori pe cineva cantarind argint sau facand orice alta activitate asociata unui comert intens.

Am vizitat apoi Fortul Rosu, unde se afla cel mai opulent fort si palat al Imperiului Mogul, un simbol al puterii si elegantei lui Shah Jehan, construit in spatele zidurilor din gresie rosie, a carui poarta principala, Lahore Gate, se afla chiar in fata pietei Chandni Chowk. In Old Delhi se afla si Qutub Minar (Qutb Minar), cel mai inalt minaret de caramida din lume, cu 72,5 m, a carui constructie a inceput in sec al XII-lea, in timpul primului sultanat Delhi, peste locatia unui complex antic ce adapostea 27 de temple jainiste, care au fost distruse cu aceasta ocazie si ale caror pietre si bazoreliefuri au fost utilizate pentru ridicarea moscheei Quwwat-ul-Islam, de langa minaret. 

Ansamblul Qutub este un exemplu splendid de arhitectura indo-islamica timpurie, fiind inscris in patrimoniul UNESCO, iar in 2006 a inregistrat dublu de vizitatori fata de Taj Mahal. Din vechile temple jainiste a mai ramas doar un stalp de fier de sapte metri inaltime, care se afla chiar in centrul complexului, despre care traditia spune ca este un semn de noroc daca, stand cu spatele la el, mainile ti se pot impreuna in jurul lui pana se ating. Ce este extrem de interesant legat de acest stalp este compozitia de 98% fier forjat, marturie a priceperii mesterilor fierari ai epocii, care a atras atentia atat a arheologilor, cat si a metalurgistilor epocii moderne, pentru ca a rezistat coroziunii, desi se afla in aer liber de peste 1600 de ani si a fost construit intr-o epoca in care nu se cunosteau foarte multe despre prelucrarea si extragerea fierului. 

Tot in vechiul Delhi se afla si Raj Ghat, monumentul ridicat in memoria lui Mahatma Gandhi, in mijlocul unui parc national plin cu veverite. Mormantul de marmura neagra este impodobit cu craite mereu proaspete, aduse de cei care isi prezinta omagiul, iar o flacara arde aici permanent, pentru a pastra vie memoria parintelui spiritual al Indiei. 

Restul metropolei este considerat a fi New Delhi, desi cuprinde orase mai vechi decat Old Delhi, insa, partea cea mai noua si mai moderna a metropolei a fost proiectata si construita de britanici in anii '20 chiar in sud-vestul orasului vechi, fiind numita Lutyens‘ Delhi, dupa numele arhitectului care a proiectat-o. Constructia a inceput in 1911, cand regele George al V-lea a anuntat intentia mutarii capitalei de la Calcutta, iar arhitectii sai, Lutyens si Baker, au pus in practica proiectul, construind cel de-al optulea oras din Delhi. Lutyens a proiectat un oras imperial, cu cladiri de dimensiunile unor palate si hoteluri luxoase, asezate de-a lungul bulevardelor largi cu trei benzi, strajuite de arbori, punctate cu gradini in stil mogul si completate cu parcuri generoase, fantani arteziene si iazuri. A fost nevoie de 20 de ani pentru a se finaliza acest imens proiect, iar ironia sortii a facut ca, dupa incheierea lui, englezii sa fie nevoiti sa paraseasca marele subcontinent, in 1947. Aici se afla Rashtrapati Bhavan, Palatul Regelui, care este conectat cu India Gate prin Bulevardul Rajpath, Calea Regelui, pe care se desfasoara in fiecare an paradele militare ce au loc cu ocazia celor trei sarbatori nationale ale Indiei: proclamarea Republicii India pe 26 ianuarie (din 1950), a Zilei Independentei de sub dominatia britanica pe 15 august (incepand cu 1947) si a Zilei de nastere a lui Mahatma Gandhi pe 2 octombrie (1869), aceasta din urma fiind stabilita de ONU drept Ziua Internationala a Non-Violentei . 

Paradele incep la Palatul Regal trec de India Gate si ajung pana la Fortul Rosu, din orasul vechi. Tot in Lutyens‘ Delhi se afla si modernele cladiri administrative ale Guvernului si Parlamentului. In alta parte din New Delhi se afla Humayun's Tomb, mormantul celui de-al doilea imparat mogul, Humayun, cu delicate broderii arhitecturale exterioare, in contrast izbitor cu interiorul sobru, inscris in Patrimoniul Universal UNESCO, despre care se spune ca a inspirat Taj Mahal. A fost ridicat de sotia acestuia, Hamida Begum, si a fost primul mormant din India cu gradini interioare, dupa stilul persan, dar si primul la care s-a folosit gresie rosie pentru constructie. 

Akshardham este un monument unic, construit in totalitate fara metale, numit de multi un poem in piatra, cuprinzand 234 de stalpi ornati cu sculpturi, 9 domuri imbogatite cu ornamente, 20 shikhars (turle) in patru colturi, spectaculara Gajendra Pith (soclul elefantilor din piatra), 20.000 de murtis (imagini ale divinitatii) si statuete ale marilor sandhus, archaryas si alte personalitati divine. Monumentul este o fuziune de piatra de culoare roz si marmura alba, unde pietrele roz reprezinta eternul bhakti (devotiune eterna), iar marmura alba reprezinta puritatea absoluta si pacea eterna. Akshardham a fost creat de Maharajahul HDH Pramukh Swami, indeplinind astfel dorinta guru-ului sau, Maharajahul Brahmaswarup Yogiji, al patrulea succesor in ierarhia spirituala a Bhagwan Swaminarayan. Intr-o perioada scurta de timp, de numai cinci ani, Swaminarayan Akshardham a devenit o realitate prin binecuvantarea Maharajahului Pramukh Swami, 300 milioane ore de munca umana depusa de 11.000 voluntari, sadhus si artizani, dar si printr-un imens sacrificiu, austeritate, rugaciuni ale sutelor de mii de tineri si batrani, credinciosi ai cultului BAPS Swaminarayan Sanstha (Bochasanwasi Shri Akshar Purushottam Swaminarayan Sanstha). 

Aici se poate face o spectaculoasa plimbare cu barca de 12 minute, numita Sanskruti Vihar, pentru a trai experienta a 10.000 de ani de glorioasa mostenire indiana. Yagnapurush Kund (fantana muzicala) este o combinatie fascinanta intre o fantana muzicala si conceptul de lac Vedic yagna kund (un lac spre care se ajunge coborand pe trepte din piatra). Este cel mai mare lac de acest fel din lume, avand forma unui patrat cu latura de 91 de metri, cu 2870 de trepte si 108 altare mici. In mijloc, se afla o floare de lotus cu opt petale, conceputa conform versetelor Jayaakhya Samhita din scriptura Panchratra. Formele sale geometrice perfecte stau marturie a cunostintelor matematice si de geometrie avansate pe care le aveau indienii. Noaptea, acest centru se trezeste la viata, devenind o fantana muzicala colorata, cu sunete si lumini ce devin ecoul sentimentelor vedice indiene. Yagnapurush Kund este numele dat de Swaminarayan, Swami Yagnapurushdasji (Maharajahul Brahmaswarup Shastriji), fondatorul cultului BAPS Swaminarayan Sanstha si al treilea succesor al dinastiei Bhagwan. 

Tot la Akshardham se afla Gradina Indiei, Bharat Upvan, un magnific ambient natural si cultural, cu pajisti perfect ingrijite, gradini luxuriante si incantatoare statuete din bronz ale marilor personalitati-model indiene. Aceste sculpturi includ razboinici valorosi, luptatori pentru libertate, figuri nationale importante, mari personalitati de femei si chiar copii, ce transmit vizitatorilor valorile si mandria aceste mari natiuni. In inima orasului New Delhi, aglomerata capitala indiana, silueta unei cladiri in forma florii de lotus s-a strecurat in constiinta locuitorilor capitalei alimentand imaginatia, starnind curiozitatea si revolutionand notiunea de veneratie. Aceasta este Bahá‘í Mashriqu‘l-Adhkar, cunoscut mai ales sub numele de Templul Lotus . 

Combinand arhitectura moderna cu cea traditionala, templul se ridica la 40 de metri inaltime, fiind format din 27 petale gigante de lotus, din marmura alba adusa din Grecia, aranjate in grupuri de trei, pentru a forma noua laturi, simbolul celor noua cai spirituale unificatoare din credinta Bahai. 

Delhi ramane un oras fascinant forfotind de viata, o metropola vibranta, care pastreaza la un loc vechile traditii si vestigiile trecutului glorios langa monumente arhitecturale contemporane uimitoare, intr-o diversitate unica nemaintalnita in niciun alt oras din India.

Newsletter Eturia

Aboneaza-te la newsletter si castiga automat un voucher in valoare de 50 euro!

Poti folosi voucher-ul la urmatoarea achizitie de peste 1.500 euro/pachet/persoana, efectuata in perioada 04.09.2023 - 04.11.2024, ora 17:00.

Prin apasarea butonului „Aboneaza-te”, sunteti de acord sa permiteti companiei ETURIA sa stocheze si sa proceseze adresa de mail pentru a va furniza continutul solicitat. Pentru mai multe informatii despre modul in care va prelucram datele, in scop de marketing si promovare va rugam sa consultati Termeni si Conditii de campanie.

Promotii si Oferte speciale
Plata online servicii Eturia

Alege sa platesti online, rapid si simplu, factura ta Eturia

 
Mii de vacante, 3 platforme diferite de rezervare. Orice ai alege, suntem aici pentru tine!