Contraste in China si India Corina

Corina
Contraste in China si India

Inainte sa plec spre China si India, lucrurile pe care le asteptam cu nerabdare erau mancarea chinezeasca (de care sunt dependenta) si romanticul Taj Mahal. Am inceput turul de forta in Shanghai, locul in care, de altfel, m-as intoarce oricand si ori de cate ori as avea posibilitatea. 

Vizita la Templul Statuilor de Jad al lui Buddha, paradisul Gradinii Yu, atmosfera contemporana creata de Wuzhen (oraselul construit pe apa), incursiunea pe Strada Nanjing (una dintre cele mai aglomerate zone de shopping din lume), au culminat cu spectacolul nocturn de lumini vazut de la etajul 100 al Shanghai World Financial Center. A urmat apoi experienta trenului de noapte Shanghai - Xi'an. Si da, voi spune sincer: conditiile in cuesta de patru persoane nu sunt tocmai cele mai bune, insa consider ca, daca alegi Asia ca destinatie de vacanta, esti dispus sa incerci tot ceea ce inseamna ea - cu bune si cu rele. ust in Xi'an este renumita Armata de Teracota, unde, cu putin noroc, poti obtine o poza si un autograf de la localnicul care a descoperit primii soldati, in 1974. Am incheiat seara la teatrul din Xi'an, unde am avut ocazia sa servim o cina cu specific chinezesc (din nou spre fericirea mea) in timp ce, pe scena, am putut admira un spectacol de muzica si dans reprezentativ pentru perioada dinastiei Tang. Nu trebuie ratata nici vizita Cartierului Musulman, in special pe timp de seara. 

Mancarurile exotice, muzica si magazinele de suvenire creeaza o atmosfera fascinanta! Si, in sfarsit Beijing, locul in care am facut cunostinta cu Marele Zid Chinezesc in sectiunea Mutyanu si nu degeaba e numit "Mare"! Am fost cu totii coplesiti de maretia si splendoarea acestei minuni a lumii. Nu am cuvinte sa descriu sentimentele pe care le-am trait in plimbarea care, la inceput, parea usoara, dintr-o data m-am simtit ca un alpinist in toata regula! Instant, iti apare in minte o intrebare: cum au putut construi omuletii aceia aceasta imensitate, in conditiile cele mai rudimentare? Iar, in alta ordine de idei, exista si cateva aspecte amuzante pe care nu pot sa nu le redau: Faptul ca in restaurante nu exista furculite, daramite cutite... si astfel esti fortat sa folosesti betele, ca altfel risti sa "mori de foame''. - Expresia de pe fetele turistilor care gusta pentru prima data scorpioni, serpi, raci, gandaci, viermi de matase, stele de mare, miriapode - toate crocante si frumos insirate pe bat, in special in Beijing. 

Circulatia pe strazi este dementiala. Nu trebuie sa te mire daca o masina ii taie calea alteia pentru simplul motiv ca vrea sa-si schimbe banda de mers. Exista o singura regula de circulatie: fii atent in fata - spatele, dreapta si stanga nu intra in responsabilitatea ta! - - Cu emotii pentru ce avea sa urmeze, am pregatit bagajele pentru urmatoarea destinatie: India. Se spune despre India ca, odata vizitata, fie o iubesti, fie o urasti. Eu doar ii sfatuiesc pe cei care vor sa viziteze India sa citeasca inainte despre aceasta tara, sa se documenteze pentru a nu avea un soc la coborarea din avion: trebuie sa stii exact la ce sa te astepti, pentru ca altfel risti sa iti creezi, din start, o opinie gresita. "Triunghiul de Aur" al Indiei a inceput, pentru noi, in Delhi, cu turul de oras. 

Am avut aici ocazia sa vizitam Moscheea Jama Masjid (cea mai mare moschee din India), renumitul Fort Rosu (cel mai bogat fort si palat al Imperiului Mogul), Raj Ghat - monumentul memorial al lui Mahatma Gandhi (locul in care a fost asasinat de Nathuram Godse in 1948), India Gate (Poarta Indiei) si Casa Parlamentului, Mormantul Humayun (construit la cererea sotiei imparatului Humayun in anul 1562) si Minaretul Qutub (cel mai inalt minaret din caramida al lumii, al primei moschei construite in India, cu o inaltime de 72,5 metri. Dupa Delhi, circuitul nostru a continuat spre ceea ce asteptam cu nerabdare: Agra si mai ales Taj Mahal. Nu trebuie sa fii cea mai romantica fiinta pentru a te transpune in frumoasa poveste de dragoste care a facut posibila construirea acestei cladiri splendide, cu gradinile luxuriante din jurul sau, cu helestee si cursuri de apa. 

O alta imagine intiparita pe retina mea a fost Fortul Amber, din ultima destinatie din India: Jaipur. Daca, la inceput, credeam ca punctul forte va fi intalnirea cu elefantii, privelistea care ni s-a desfasurat in fata ochilor, ajunsi in varf, ne-a taiat respiratia: terase si metereze, reflectate in oglinda Lacului Maota de la poalele sale, "Marele Zid Chinezesc" in varianta indiana, ce imprejmuieste intreaga zona si interiorul cu diverse sali regale decorate cu sculpturi din fildes, oglinzi si sticla, completate de picturi murale deosebite. Pentru cei pasionati de astrologie, recomand vizita la Jantar Mantar, unul dintre cele cinci observatoare din India. Instrumentul cel mai impresionant este Brihat Samratyantra Sundial, un impunator edificiu galben ridicat in partea dreapta a observatorului, avand un gnomon (un vechi ceas solar) cu o inaltime de 27 de metri fixat in unghi de 27 grade. Umbra pe care o arunca acesta se deplaseaza cu pana la patru metri pe ora, ajutand la calcularea orei locale si meridiane, precum si inclinatia unghiulara a diverselor corpuri ceresti intre ecuatorul celest si altitudine. Este un obiectiv deosebit al observatorului, transformandu-l in centrul de atractie pentru turistii care viziteaza Jaipur. In ceea ce priveste circulatia pe strazi, India depaseste orice imaginatie. T

raversarea strazii este o adevarata provocare, insa te boti baza pe siguranta emanata de soferi. Intalnesti pe strazi masini, camioane, biciclete, motorete, ricse (tuk-tuk-uri), autobuze, oameni, tarabe ambulante. Spre deliciul nostru, am avut ocazia sa vedem si renumitele autobuze si trenuri pline-ochi cu calatori care plateau acelasi pret la bilet fie ca aveau loc inauntru, fie ca aveau loc pe acoperis. Iar mancarea o pot descrie printr-un singur cuvant: extraordinara. Aveti totusi grija cand va exprimati preferintele - notiunea de "usor picant" este cu totul alta pentru localnici. 

Sunt multe lucruri care poti fi spuse si descrise despre China si India, insa care ar mai fi surpriza si adrenalina odata ajunsi in aceste destinatii? Va las si pe voi sa le descoperiti!

Newsletter Eturia

Aboneaza-te la newsletter si castiga automat un voucher in valoare de 50 euro!

Poti folosi voucher-ul la urmatoarea achizitie de peste 1.500 euro/pachet/persoana, efectuata in perioada 04.09.2023 - 04.11.2024, ora 17:00.

Prin apasarea butonului „Aboneaza-te”, sunteti de acord sa permiteti companiei ETURIA sa stocheze si sa proceseze adresa de mail pentru a va furniza continutul solicitat. Pentru mai multe informatii despre modul in care va prelucram datele, in scop de marketing si promovare va rugam sa consultati Termeni si Conditii de campanie.

Promotii si Oferte speciale
Plata online servicii Eturia

Alege sa platesti online, rapid si simplu, factura ta Eturia

 
Mii de vacante, 3 platforme diferite de rezervare. Orice ai alege, suntem aici pentru tine!