China in profunzime Monica Simion

Monica Simion
China in profunzime

Am stat in China anul acesta mai mult de o luna. Am insotit un grup in martie timp de 2 saptamani si alte doua in luna iunie. As zice ca am inteles cate ceva despre China si chinezi.

„Daca mai mananc mult o sa ma fac cat China!”, „Ce nu intelegi, vorbesc chineza?” si as face si eu una pe loc: „Erau asa de multi, cat chinezii in vacanta!”. Cam asta este, simplist, esenta Chinei: tara mare, oameni multi si o limba dificila.

Dincolo de asta, experienta mea in China ma face sa spun: sunt multi, dar luati individual sunt amabili, binevoitori si saritori. Au o limba grea, dar in grupurile noastre ghizii ne-au explicat cateva lucruri de baza, am fost la cursuri de caligrafie, unde am inteles macar logica din spatele caracterelor. Au o tara intinsa – asta inseamna ca sunt multe lucruri de vazut. Si desi sunt multi, chinezii exceleaza in organizare.

Ce am inteles eu citind, dar si vizitand China si alte tari din Asia precum Japonia, Coreea de Sud, Vietnam, Malaezia, Indonezia, este ca, China este cea care a influentat definitoriu toata zona: cultural, ca mod de organizare, prin sistemul serviciilor civile, prin sistemul civil de evaluare, prin taoism, confucianism, prin sistemul celor 8 diagrame.

China a dat lumii ceramica, matasea, ceaiul, medicina traditionala chineza. China a fost prima tara din lume care a folosit petrolul, numarul pi, sistemul zecimal, crearea si aplicarea lacului, pokerul, betelor pentru mancare (a caror folosire ajuta la dezvoltarea abilitatilor ambelor emisfere cerebrale), zmeul, spectacolul cu umbre, pestii aurii, cainii pechinezi, tapetul, evantaiul circular etc. Dar mai ales au dat praful de pusca, busola, hartia si tiparul.

Cateva dintre locurile care mi-au placut cel mai mult:

Una dintre cele mai mari realizari ale chinezilor, mai putin cunoscuta decat Marele Zid, dar la fel de impresionanta, a fost Marele Canal – cel mai vechi si cel mai mare canal artificial din lume. Cele mai vechi parti ale canalului dateaza din secolul 5 i.e.n., dar sectiunile sale au fost unite in secolul 6 e.n., in timpul dinastiei Sui.

La apogeul sau, Marele Canal unea Beijingul de Hangzhou si avea 1.776 km. Cele mai multe canale s-au colmatat in timp, dar la Shanghai si Suzhou inca exista portiuni navigabile pentru barci de dimensiune mica.

Am fost la Zhujiajiao, o suburbie a Shanghaiului, numita „Venetia Orientala”. Am mers cu gondola pe canale si ne-am bucurat de toata oferta din zona turistica: magazine, cafenele, restaurante.

Canalele din Zhujiajiao au fost parte din Marele Canal, iar zona,  candva demult un sat de pescari, dezvoltata comercial in perioada canalului, este astazi o atractie turistica importanta a Shanghaiului.

May be an image of 6 people
May be an image of 2 people and boat
May be an image of 3 people and boat
May be an image of 1 person
May be an image of 7 people
May be an image of 1 person, waffle maker and tofu

La momentul la care a fost dat in folosinta, pe 20 august 2016, podul de sticla din Zhangjiajie era cel mai lung si mai inalt pod de sticla din lume. Masoara 430 de metri lungime, 6 metri latime si 300 de metri inaltime. Leaga doua stanci deasupra unui canion in Parcul National Zhangjiajie si este proiectat sa sustina 800 de oameni simultan.

A fost proiectat de arhitectul israelian Haim Dotan si construit de o firma chinezeasca. Este realizat din otel si sticla, iar in mijloc are o platforma de bungee jumping. Am vazut pe cineva care a sarit – imaginea vorbeste de la sine.

May be an image of Stari Most
May be an image of 6 people, cable car and Victoria Peak
May be an image of 1 person and skydiving

Parcul National Zhangjiajie se afla in apropierea localitatii cu acelasi nume din Muntii Tianzi. Este cel mai vechi parc forestier al Chinei, infiintat in 1982, cu o suprafata de 390 km². Face parte din regiunea Wulingyuan si este inclus in patrimoniul UNESCO inca din 1992. Peisajul spectaculos este dat de varfurile de gresie care se inalta solitare. Zona a devenit faimoasa dupa ce filmul Avatar a fost filmat partial aici.

Majoritara in China este populatia han, dar zona Zhangjiajie este locuita in proportie de 80% de populatia minoritara tujia. Ne-am imbracat si noi in portul lor traditional, cu diademe argintii pe cap – parte din costumul de nunta al fetelor. In epoca feudala, populatia tujia era atacata de han si se retragea in munti. Pentru ca erau mereu in miscare, aveau nevoie de o avere usor de transportat – asa au aparut aceste diademe de argint pe care femeile le purtau in fuga.

May be an image of 7 people
May be an image of 7 people
May be an image of 8 people and cable car
May be an image of mountain

Acum sute de milioane de ani, pe teritoriul Chinei a fost un mare ocean. In timp, acesta s-a retras si au ramas stanci solitare de calcar, prezente in multe zone. Doua locuri care au transformat aceste formatiuni in atractii turistice sunt Zhangjiajie si Guilin. La Zhangjiajie le-am fotografiat de sus, iar la Guilin am mers pe raul Li si le-am fotografiat de jos in sus.

Guilin este o zona atat de frumoasa incat unele dintre stancile de acolo apar pe bancnota de 20 de yuani. Este un relief carstic care iti taie respiratia.

May be an image of mountain
No photo description available.

Cartierul Xintiandi din Shanghai este astazi un loc luxos in care poti petrece ore relaxante la cafenele, restaurante sau la cumparaturi. In secolul XIX, aici era concesiunea franceza – zona unde francezii stabiliti in China isi construisera case in stil european. Desi ei au plecat, arhitectura a ramas, iar astazi este perfect integrata in spatiul urban modern.

May be an image of 9 people
May be an image of 8 people, cornflower, street and text
May be an image of 8 people and street
May be an image of text

Ceaiul in China

China este cel mai mare producator de ceai din lume. Asa ca vizita la Institutul de Cercetare a Ceaiului din Guilin ne-a bucurat mult.

Am aflat ca exista o universitate care formeaza specialisti in cultivarea celor mai bune soiuri. Plantatiile sunt alese in functie de principiile feng shui – si aceasta avea in fata rauri, era flancata de munti si protejata in spate de cel mai inalt munte din Guilin.

Am asistat si la o demonstratie a artei ceaiului. Se prepara in mod special, in vase speciale si se bea dupa un ritual anume. Chinezii au inceput sa bea ceai acum mai bine de 4000 de ani. Cuvantul „ceai” provine din dialectele cantonez si fujian.

In secolul al V-lea, ceaiul a fost exportat in Japonia si Coreea, unde a devenit parte din identitatea culturala. Un set complet de ceai descoperit la Templul Famen dovedeste ca ustensilele folosite in timpul dinastiei Tang sunt aproape identice cu cele folosite azi in Japonia.

Diferenta dintre tipurile de ceai (verde, negru, Oolong, inmiresmat, comprimat) este data de partea folosita din planta – muguri, frunze – de numarul acestora si de gradul de maturitate. Din aceeasi planta se pot culege, in zile diferite, tipuri diferite de ceai.

May be an image of 9 people
May be an image of text
May be an image of 3 people and text that says "TEAM tà ROMANIA"
May be an image of 11 people and tea strainer

Ce stim noi cand plecam in China e doar inceputul povestii.

Un lucru care ne-a impresionat profund este felul in care chinezii realizeaza spectacole grandioase legate de dinastiile lor. Am vazut show-ul dinastiei Tang la Xian si un show culinar exceptional al dinastiilor la Beijing. Am mancat preparate reinterpretate, specifice diferitelor epoci, acompaniate de dans si muzica intr-o montare spectaculoasa.

Daca aveti timp in Beijing, merita sa vedeti acest spectacol – va va incanta la fel de mult cum ne-a incantat si pe noi.

May be an image of 2 people, people dancing and text
May be an image of hot pot, fondue, congee and text
May be an image of 5 people, temple and text
May be an image of 2 people

Va indemn sa vizitati China?

Da, cu siguranta. Veti descoperi un loc fascinant, cu o cultura mareata si poate veti gasi raspunsul la intrebarea: Cum arata unul dintre cei mai mari jucatori mondiali de pe scena politica a lumii?

Newsletter Eturia

Aboneaza-te la newsletter si castiga automat un voucher in valoare de 50 euro!

Poti folosi voucher-ul la urmatoarea achizitie de peste 1.500 euro/pachet/pers., efectuata in perioada 04.09.2024 - 04.11.2025.

Prin apasarea butonului „Aboneaza-te”, sunteti de acord sa permiteti companiei ETURIA sa stocheze si sa proceseze adresa de mail pentru a va furniza continutul solicitat. Pentru mai multe informatii despre modul in care va prelucram datele, in scop de marketing si promovare va rugam sa consultati Termeni si Conditii de campanie.

Promotii si Oferte speciale
Plata online servicii Eturia

Alege sa platesti online, rapid si simplu, factura ta Eturia