Bali, insula zeilor generosi Alina Stoica

Alina Stoica
Bali, insula zeilor generosi

Imaginea acestei insule frumoase din grandiosul arhipelag indonezian a inceput sa prinda contur in mintea mea dupa lecturarea best seler-ului Eat, Pray, Love... Elizabeth Gilbert, protagonista romanului de succes ajunge pe acesta insula pentru a se regasi pe sine si mai mult decat atat aici isi intalneste si marea dragoste; pare un scenariu desprins dintr-o telenovela la o prima vedere, insa daca ajungi in aceste locuri, peisajul luxuriant al junglei cu intinsele terase de orez te va fermeca pe loc asa, incat vei uita de constrangeri, prejudecati si limite spatiale. Am ajuns in Bali dupa un scurt trip in Singapore (tara care combina intr-un mod perfect civilizatia occidentala cu ospitalitatea asiatica) si, desigur, ne-am oprit pe frumoasa plaja Nusa Dua, la un resort cu vegetatie luxurianta, cu un touch local si servicii pe masura. 

The Laguna Resort este un hotel situat chiar pe plaja si pe care-l recomand deopotriva atat familiilor, cat si cuplurilor aflate luna de miere; este tot ce ti-ai putea dori, iar camera cu acces la laguna ofera seara un peisaj mirific. Este bine de stiut pentru cei care doresc sa cunoasca latura spirituala a acestei destinatii ca prima oprire trebuie sa se faca in Ubud si nu intr-o zona de plaja; este un aspect pe care l-am aflat si noi din experienta proprie fiind nevoiti sa infruntam in zilele cu tururi un trafic destul de enervant as zice pentru simplu fapt ca tocmai de asta iti doresti sa fugi cand mergi in vacanta cu gandul de a te relaxa. 

Ubud este centrul artistic al insulei, fiind impregnat de o atmosfera traditionala si cei care tanjesc dupa rasfatul si pacea orientului se orienteaza cu certitudine catre aceasta zona. Hotelurile din Ubud sunt asezate pratic in mijlocul naturii si a vegetatiei exotice si deci nu este de mirare ca e o zona preferata de foarte multi practicanti de yoga. Dintre toate atractiile importante memorabil pentru mine ramane Templul Besakih, care nu intamplator este numit „templul sacru”; pe langa arhitectura impresionanta (fiind un complex de 22 temple construite pe 7 nivele de terasament) acest templu m-a fascinat prin energia locului, atmosfera in care domnea pacea si armonia, un obiectiv turistic in care nu simteai forfota si agitatie cu toate ca exista aglomeratie ca in orice alt loc ravnit de vizitatori; mi-a placut si templul Samuan Tiga, fost templu regal din timpul dinastiei Warmadewa; locul in care a fost construit este de vis, o vale foarte pitoreasca, iar drumul care duce la el este presarat de o parte si alta cu intinse terase de orez. 

Cand te afli intr-o destinatie atat de spirituala, e foarte important sa ai un ghid local bun care sa te faca sa intelegi si sa rezonezi cu ceea ce vezi; noi am avut sansa (probabil nu intamplator) sa ni se ofere un ghid extraordinar chiar in ziua destinata vizitei templului Besakih; un profesionist adevarat, dar si un om deosebit, aveai impresia ca stai de vorba cu un intelept al antichitatii sau guru (intelest corect ca termen sanscrit) si a reusit sa ne elucideze multe aspecte ale practicilor spirituale cu origine in Indepartatul Orient. 

Am aflat multe lucruri interesante despre reiki, bioenergie, yoga si alte practici inrudite si am aflat chiar si adresa unui renumit yoghin din Tibet - in cazul in care ne doream sa ne insusim corect tehnicile de meditatie care definesc aceasta practica spirituala. Ziua a culminat cu o oprire la o plantatie de mirodenii si cafea, locuitorii de aici oferindu-ne cateva tipuri de bauturi de-a dreptul savuroase: ceai de ghimbir, cafea cu lemongrass, iar ghidul ne povestea cum au inspirat-o pe Elizabeth Gilbert aceste locuri zen.. o zi cu adevarat implinita. 

Balinezii sunt un popor foarte primitor in esenta, dar difera destul de mult unii de altii datorita in mare parte religiei care este un mixt intre hinduism, budism, animisim si vechi credinte indigene si se reflecta foarte bine in modul lor de viata, atitudinea de zi cu zi. Ca trasatura generala ramane in picioare ca in orice alta destinatie asiatica ospitalitatea proverbiala, insa parca nu la acelasi rang ca in Thailanda sau Laos. Bali, privita doar ca destinatie de plaja ofera suficient pentru fiecare calator, de la plaje late cu nisip alb foarte usor de accesat (Kuta, Nusa Dua, Jimbaran) la plaje cu nisip cenusiu vulcanic, unele dintre ele destul de inguste fiind situate chiar sub stancile uriase. 

Din dorinta de a experimenta aceasta diversitate de plaje, am plecat si noi de la plaja cu nisip alb din Nusa Dua la plajele cu nisip cenusiu din zona Semyniak situata pe coasta de vest a insulei; este o zona cu resorturi nou construite, genul boutique si care combina armonios stilul modern cu cel traditional; valurile sunt destul de mari iar curentii sunt puternici si deci preferata mai mult de iubitorii de surf. Semyniak are un mare potential turistic mai ales cand vine vorba de distractie si shopping; sunt strazi pline cu magazine de la cele cu specific local pana la cele cu brand-uri internationale de renume; majoritatea restaurantelor ofera si show-uri de muzica si dans, sunt baruri si cluburi pentru toate gusturile si varstele. 

Hotelul ales de noi aici, The Semyniak Beach Resort, s-a dovedit o alegere fericita avand o localizare perfecta, oferind destula liniste pentru relaxare, dar si facilitatea de a junge usor in miezul actiunii; este un resort boutique, nu foarte mare si care ofera o atentie deosebita la detalii si bineinteles oaspetilor sai; are o capela frumoasa unde se oficiaza ceremonii de nunta chiar in fata plajei si un infinity pool care compenseaza din plin dificultatea de a inota in mare cauzata de curentii puternici. Aici am vazut si cel mai frumos asfintit, apa retragandu-se destul de mult, toata lumina se reflecta in nisipul umed amplificand emotia momentului. 

Transportul public este practic inexistent in Bali, majoritatea localnicilor au scutere sau motociclete, aceasta fiind metoda preferata de balinezi pentru a se deplasa. Taxiul este o alternativa fericita fiind foarte accesibil si safe in acelasi timp; o companie locala care ne-a fost recomandata si pe care am si incercat-o este Bali Taxi; ii vei gasi usor peste tot si vor opri in orice loc vei dori. 

Mancarea balineza este foarte buna, orezul (Nasi Goreng) desigur este felul principal insotit de diferite garnituri de legume si sosuri; in Bali se simte cel mai mult influenta bucatariei indiene, puternic condimentate si este singurul loc in care se consuma carne de porc, musulmanii fiind in minoritate aici fata de restul Indoneziei. Majoritatea restaurantelor ofera o mare varietate de meniuri de la cele occidentale pana la cele chinezesti, japoneze, indiene. 

M-am despartit cu greu de Bali, ramanand in suflet cu amintiri unice, aroma de santal si flori de orhidee, iar sunetul unei melodii traditionale care m-a cucerit pentru totdeauna imi revine si acum in minte.

Newsletter Eturia

Aboneaza-te la newsletter si castiga automat un voucher in valoare de 50 euro!

Poti folosi voucher-ul la urmatoarea achizitie de peste 1.500 euro/pachet/pers., efectuata in perioada 04.09.2024 - 04.11.2025.

Prin apasarea butonului „Aboneaza-te”, sunteti de acord sa permiteti companiei ETURIA sa stocheze si sa proceseze adresa de mail pentru a va furniza continutul solicitat. Pentru mai multe informatii despre modul in care va prelucram datele, in scop de marketing si promovare va rugam sa consultati Termeni si Conditii de campanie.

Promotii si Oferte speciale
Plata online servicii Eturia

Alege sa platesti online, rapid si simplu, factura ta Eturia

 
  Muta ferestra