•  
  •  
  •  
  •  

A treia zi, din Guadalajara am pornit pe Ruta Tequila din satul Amatitlán, un stop obligatoriu daca vrei sa cunosti ruta Tequila inclusiv orasul Tequila. Minunat in aceasta zona este ca poti sa intri in lumea agavei azul care spune povestea acestor locuri, a familiilor care au inceput aventura prin anii 1800. Am vizitat Hacienda de San José del Refugio, apartinand brandului Casa Herradura, una dintre cele mai vechi producatoarea de tequila. Proprietarii hacienda locuiesc acolo insa au vandut linia de productie si fabricatie unei firme americane. Turistii beneficiaza de un tur ghidat pentru a vedea campurile de agave care o data la 7 ani au fructul matur, bun de productie. Culesul este dur pentru ca un om curata 4 fructe intr-o ora si foloseste o lopata lunga, ascutita si taioasa pentru indepartarea frunzelor tari de cactus.

Agave
Agave
Agave
Agave

Dupa cules, agava este expusa la soare sa se usuce si sa iasa apa din ea, apoi se coace in cuptoare mari pentru a se extrage melasa dulce, zaharul este folosit la fermentatie, dupa care se storc si se fermenteaza, se distileaza si se produce primul alcool, tequila primara. Urmeaza a doua distilare, la final este depozitata in butoaie de stejar unde sta la maturat aproape 1 an, apoi este diluata si se obtine tequila. Exista mai multe tipuri in functie de perioada de repaus, tequila reposado, tequila añejo sau alba. Se beau shot-uri cu sos de rosii picant si lamaie presarata peste sare, daca esti deschis sa incerci experiente tari poti sa incerci un cocktail paloma cu suc de grepfruit si apa minerala.

Am vizitat orasul Tequila cu un centru plin de turisti ce fac ruta tequilei, exista localuri unde poti savura un cocktail cu tequila Jose Cuervo, Don Julio sau sa mananci, o buna recomandare pentru localul La Cholula, unde gasesti pozole, tamales, tostadas, sopes, enchiladas, tacos proaspete in combinatii vegetariene sau cu carne. Lumea tequilei verde azul se afla pe intinderea doar a 4 state mexicane, Guanajuato, Nayarit, Michoacán si Tamaulipas, restul statelor produc mezcal.

Am parasit ruta cu aspect desertic si am mers catre ocean, zona pacifica. Am ajuns in Puerto Vallarta. Orasul este foarte frumos, curat si plin de turisti, localuri moderne cu oferta bogata, discoteci, cluburi si restaurante pline de turista.  O statiune sigura si la orice ora poti sa te plimbi pe strazi si pe faleza Principala, Malecón ce inconjoara golful ca sa poti admira statuile de bronz si activitatile diverse, sculpturi din nisip cu modele diferite de la o zi la alta, zmee cu eroii preferati ai copiilor, un munte colorat de vata de zahar colorat. Aici am vazut cel mai frumos apus mexican, pe fundalul corabiei piratilor rataciti din Caraibe, focuri de artificii si muzica de la activitatile ce au loc pe faleza in continuu. Comparativ cu parte caraibiana, resorturile sunt mult mai mexicane si pline de mexicani, foarte prezenti prin meniul specific, muzica Mariachi, serile de fiesta si tequila. Plaja este cu nisip mai mare si valurile putin mai puternice.

Puerto Vallarta
Puerto Vallarta
Puerto Vallarta
Puerto Vallarta
Puerto Vallarta
Puerto Vallarta

Inchei acest lung circuit cu invitatia de a cunoaste Mexicul in toata spledndoarea lui, din ce directie doriti si cand doriti. Ce pot sa spun este ca acest circuit, in care am atins izvoarele istoriei mexicane, m-a facut sa simt puternic viata adevarata a mexicanilor care emana multa valtoare si este o revolutie interioara pornind de la política dura si coruptia colosala ai caror martori sunt fara neputinta de a schimba foarte multe, focul care il omoara la un pahar de tequila pentru a-si declara si exterioriza sentimentele, istoria lor este cea care le imprima caracterul si stilul de viata diferit de al nostru. Dar cladura interioara si buna omenie este eticheta cu care se remarca fata de noi, sa fii multumit si sa iti ofere amintiri de neuitat de la cele mai accesibile servicii, dialoguri pana la vizitele ghidate sau serile festive. Important e sa nu uiti de ei, acolo exista vie amintirea lor si daca mai vorbesti un pic in spaniola sunt cei mai fericiti ca faci parte din lumea lor pentru o “vacanta”.


Vezi si 

MEXIColonial – Episodul 1: Mexico City & Querétaro

MEXIColonial – Episodul 2: San Miguel de Allende

MEXIColonial – Episodul 3: Guanajuato, Guadalajara & Tlaquepaque


Descopera vacantele Eturia in Mexic

Vacante Mexic – Eturia


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll Up