•  
  •  
  •  
  •  

Parasim Querétaro si ajungem in San Miguel de Allende, pentru mine o surpriza care transpune intr-o lume a festivalurilor, o allegria de muzica si culoare. Ajungem in a doua parte a zilei si ne cazam intr-un hotel ce atragea cu piscina si curte interioara intima, insa am lasat bagajele si am plecat rapid in explorarea orasului mult laudat de care auzisem cele mai multe aprecieri. Am avut ocazia sa strabatem stradutele pline de culoare, cu felinare, ferestre protejate de grilaje migalos prelucrate, am intalnit o multitudine de turisti si localnici “adoptati” care misunau peste tot.

San Miguel de Allende
San Miguel de Allende

Din loc in loc, aproape fiecare casa adaposteste un local sau un magazin de suveniruri, hotel sau galerie de arta. Avansam si ajungem in case cu patio/curti mari si bogate unde oferta este mai bogata si diversificata de la restaurante cu terase frumos amenajate, meniuri atractive – o fuziune de retete mexicane cu influente americane sau europene – magazine colorate de ceramica, opere de arta, picturi si sculpturi masive, ateliere de imbracaminte cu modele moderne unde o multime de designeri isi expun operele vestimentare intr-un mare stil artistic. Abia asteapta sa intri in vorba cu ei, sa le zambesti, sa ceri permisiunea unei fotografii si sa ii intrebi ce spune locul respectiv, iar pe unii ii incanta si mai tare daca vorbesti spaniola pentru ca se simt totusi acasa la ei. Este un oras destul de “englezit” si modernizat, dar poti sa aduni o multime de povesti intersante.

El Jardin Allende
San Miguel de Allende

Prima seara pentru noi in San Miguel de Allende era Pastele catolic si o feerie de muzica mariachi rasuna in Centru, el Jardin Allende, parcul central cu copaci uniform decorati. Ma opresc asupra acestor momente unice, lasand pozele sa vorbeasca si va invit pe fiecare sa descoperiti frumusetea locurilor. O trupa de Mariachi incanta serile si asteapta sa fie invitata la usa/geamul iubitei/iubitului pentru a transmite un mesaj de dragoste/iertare, un tata si sot face dedicatii familiei, un localnic pe banca ne spunea ca aici sunt multe festivaluri, dar primavara este unul celebru de folclor si traditii unde vin multe trupe din toata lumea. Isi aminteste ca si Romania a participat acum cativa ani. De jur imprejur se aud o multime de copiii si parinti care tresara de bucurie si joaca diverse jocuri, arunca cu baloane, cupluri care canta si danseaza, diverse chioscuri ce vand gustari locale, elote, sucuri de fructe, vata de zahar colorata, piñata si inghetata.

Parroquia de San Miguel Arcángel
Parroquia de San Miguel Arcángel

Cea mai impresionanta cladire ce domina piata centrala este Parroquia de San Miguel Arcángel, remarcabila pentru exteriorul ei neogotic, un stil european redecorat de Zeferi pe fatada dupa cartile postale cu Sagrada Familia. Nu este atat de mare, dar impresioneaza ziua prin maretie, iar seara cu linistea creata de decoratiile frumos luminate. Si in timpul zilei te surprind grupuri de tineri pe strada care abordeaza turisti si vin catre tine punand intrebari in engleza sub forma unui chestionar despre orasul lor natal, cu ce anume iti place si ce anume ai schimba la el. Timizi si curiosi intreaba de unde vii, fascinati de locurile necunoscute iar la final iti cer voie sa faci cu ei o fotografie. Din varietatea de cazari poti alege hoteluri, posada, boutique-uri, vile sau simple apartamente. Aici traiesti si te simti specific, exista o moda aparte, de la gentile impletite ca un cos pana la papucii manual lucrati, camasi artizanale frumos lucrate din materiale fine.

Parroquia de San Miguel Arcángel
Parroquia de San Miguel Arcángel
Parroquia de San Miguel Arcángel
Parroquia de San Miguel Arcángel

E musai sa incerci churros rellenos deliciosi facuti de localnici, empanadas cu branza sau cartofi in Plaza Cívica, un elote din El Jardin. La marginea orasului se afla institutul Allende a carui patio gazduieste diverse targuri si pe un perete lateral adaposteste o minunata fresca ce arata istoria Mexicului de la patrunderea lui Cortez prin Golful Veracruz si inaintarea in teritoriul mexican cu sprijinul lui Malinche, Revolutia si razboiul de Independenta, si asa mai departe.

San Miguel de Allende
San Miguel de Allende
San Miguel de Allende
San Miguel de Allende

Vezi si

MEXIColonial – Episodul 1: Mexico City & Querétaro

MEXIColonial – Episodul 3: Guanajuato, Guadalajara & Tlaquepaque

MEXIColonial – Episodul 4: Ruta Tequila, Puerto Vallarta si sfarsit de vacanta


Descopera vacantele Eturia in Mexic

Vacante Mexic – Eturia


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll Up