•  
  •  
  •  
  •  

Continuam traseul colonial spre Guanajuato, oras a carui principala ramura industriala o reprezinta extractia si prelucrarea minereurile de argint, fier, cupru.  Atmosfera de aici este mult mai galagioasa, aproape fiecare colt de strada fiind o piata deschisa comertului.

Guanajuato
Guanajuato

Ne oprim sa vizitam casa natala a lui Diego Rivera transformata in muzeu, printre lucrarile celebrului muralist mexican remarcandu-se o pictura complexa ce contine mai multe scene, in laterale fiind prezentate visele din copilaria si adolescenta pictorului, iar in centru portrete ale personalitatilor din istoria tumultoasa a Mexicului, prezentate sub forma unui pamflet – aici apare prima data expus motivul Catrina, acel schelet elegant si bine imbract desi gol si sec pe interior, asemeni regimului impus de Porfirio Diaz de-a lungul celor 34 de ani in care a fost presedinte (prezentat de Diego cocosat de greutatea medaliilor de aur adunate).

Guanajuato
Casa natala a lui Diego Rivera

Mercado de Hidalgo – piata tipic mexicana unde poti cumpara si iti sunt gatite pe loc produse locale, condimente facute de localnici, fructe colorate. Ne oprim in dreptul Universitatii Guanajuato, cladire din sec.18, vizitam Plaza San Fernando, Plaza San Roque si Parroquía de Guanajuato. Cea mai frumoasa cladire din oras este Teatro Juarez construit in sec.18-19, un exemplu al stilului eclectic la moda in acea perioada. Construit dupa modelul salilor europene de teatru, are forma de potcoava si este decorat in stil oriental, cortina fiind creata de decoratorul si scenograful Operei Comice din París. Inaungurarea a avut loc sub obladuirea lui Porfirio Diaz, iar prima opera pusa in scena a fost “Aida” de Giuseppe Verdi. Dupa un tur ghidat foarte bine detaliat de un veteran mexican, am luat masa la Casa Valdez unde poti incerca intr.-o atmosfera selecta o grande sangría si un molcajete.

Teatro Juarez
Teatro Juarez
Teatro Juarez
Teatro Juarez

Din Guanajuato am plecat catre Guadalajara, statul Jalisco, nerabdator sa descopar al doilea cel mai mare oras mexican, centru industrial si economic foarte puternic, aici fiind foarte dezvoltata industria IT. Orasul este marcat de crearea unei linii de metrou, accesul in centru este modificat. Am vizitat Catedrala San Francisco de Neri cu o superba fatada decorata in stil gotic spaniol, Biserica Santa Monica, Biserica San Juan de Dios si Panteón de Belen. Seara am iesit in centru – este important sa se mearga in grup unit si sa nu se intarzie in zone indepartate de centru, recomand precautie. Din pacate este un oras destul de murdar si scapat de sub control din cauza numarului mare de oameni din clasa inferioara care au ajuns aici in cautarea unui trai de viata mai bun. Exista o zona selecta si curata care nu prezinta niciun pericol dar recomand precautie peste tot.

Guadalajara
Guadalajara
Guadalajara
Guadalajara

Ziua urmatoare am vizitat doua orasele satelit din apropierea metropolei. Tonalá, cunoscut ca un mare centru artizanal, si Tlaquepaque, un oras foarte frumos in care merita sa petreci o zi intreaga. Curat si linistit, strazi amenajate ca pentru o feerie continua, magazine diverse pe strazile pietonale cu suveniruri si artizanat manual brodat, cerámica de Tlaquepaque si restaurante pline de culoare. Am primit numeroase recomandari de locatie cu muzica, cu Mariachi si am ales sa mancam in cel mai frumos loc posibil pentru un grup de romani – El Patio – intampinati pe masa cu steagul Romaniei, o surprinza neasteptata la fel ca si servirea impecabila, meniurile delicioase, cu un patio foarte frumos, perfect pentru grupuri, atmosfera mexicana destinsa de o trupa de femei Mariachi care cantau printre invitati.

Tlaquepaque
Tlaquepaque
Tlaquepaque
Tlaquepaque

Am vizitat centrul cu Piata Jardin Hidalgo, Parohia Apostolului Sfantul Petru si Nuestra Señora de la Soledad. Dupa masa am oprit la El Parian de San Pedro Tlaquepaque, local cu gradina mare unde in centru se afla un foisor unde au loc concerté ale Mariachilor. Asa cum spuneam la inceputul calatoriei, aici s-a nascut muzica Mariachi. Pentru mexicani este o revolutie a trairilor de-a lungul istoriei – o viata plina de pasiune, amor, speranta, moarte sau politica – devine o traditie valoroasa pentru mexicani. Pentru orice cantare pe strada intr-o hacienda sau intr-un local, trupa isi pregateste cu atentie costumele bogat ornamentate, instrumentele masive, repertoriul variat gata de interpretat pentru orice cerinta.

Centrul San Pedro Tlaquepaque este cunoscut ca fiind locul in care multi Mariachi au emigrat din diverse haciendas dupa Revolutie, iar locuitorii din Guadalajara veneau aici sa isi petreaca vacantele. Asa au ajuns sa isi adapteze repertoriul adoptand noi idei, influente, melodii si sa revina la moda la inceputul sec.20, astfel ca s-au creat scoli de muzica Mariachi in unele orase din Jalisco.

Tlaquepaque
Tlaquepaque

Si ca sa incheiem cu o adevarata Fiesta Mexicana acest itinerar Mariachi, seara o petrecem in restaurantul Casa Bariachi, special amenajat pentru intalnirea localnicilor, a turistilor nationali si internationali pentru sustinerea diverselor concerte. Meniul este delicios si spectaculos, Molcajete sub toate formele, picant, branza, fructe de mare, se prepara in mojarul de piatra vulcanica incinsa, cu fructe de nopal, legume si stins cu tequila, savoare mexicana autentica!! De la ora 22 pana la ora 1 incepe spectacolul, mai multe formatii de Mariachi foarte chipesi si voiosi care incing ritmul cu o sticla de tequila, au cantat multe balade cunoscute alaturi de mexicanii care au crescut pe versurile lor, au facut o serie de dedicatii si au avut diversi invitati artisti de-ai locului care avea farmecul lor.

Cel mai simptic personaj a fost el Charro de Toluquilla, binecunoscut pentru aparitiile din show-uri televizate si scurtmetrajele jalisciene, un strengar cantaret ce zambea sarmant iar la final invita doamnele afara pe calul lui, pentru ca, un-i asa, orice barbat e bine sa aiba un cal in viata lui! Afara te astepta sa faci o poza cu el pe cal 🙂

Mariachi
Mariachi
Mariachi
Mariachi

Vezi si 

MEXIColonial – Episodul 1: Mexico City & Querétaro

MEXIColonial – Episodul 2: San Miguel de Allende

MEXIColonial – Episodul 4: Ruta Tequila, Puerto Vallarta si sfarsit de vacanta


Descopera vacantele Eturia in Mexic

Vacante Mexic – Eturia


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll Up