•  
  •  
  •  
  •  

A patra oara in Mexic – “De ce?” s-ar intreba un turist dornic sa exploreze tinutul mexican pentru  prima data?! Pentru ca a fost atat de bine organizata calatoria de fiecare data si dupa fiecare zona explorata, Mexicul lasa o amintire care te marcheaza si te cheama sa revii, sa descoperi si altceva… cea mai mare biserica cu cel mai impresionant baroc colonial, influenta spaniola, natura, tequila dar, mai ales oamenii. Si nu o sa promovez serviciile de calitate, agentia partenera profesionista, colegii mexicani minunati sau ghizi experti de la an la an ce i-am avut ci o sa descriu prin ochii unui iubitor de arta, arhitectura, istorie, natura. Dupa ce in primele 3 incursiuni am ascultat povestile lumii precolumbiene, am cantat, am savurat gastronomía locala, am testat tequila si mezcal, am pus un stegulet pe harta personala ca urmatoarea incursiune mexicana sa scoata la suprafata originea acestor simboluri mexicane emblematice.

Florin, Puerto Vallarta - Mexic
Puerto Vallarta

Am sosit in megalometropola Mexico City, oras modern, un conglomerat urbanistic si cultural, prim punct de contact pentru a simti pulsul mexican. Ceva mai curat – deasupra orasului infinit, gradul de nori negri de poluare s-au diminuat vizibil de cand s-au implemetat programe in acest sens. In ultimii ani se circula o zi da, o zi nu cu masina, s-au creat multe spatiu verzi, s-au mutat centrele industriale la marginea orasului.  Se impune neaparat vizita la Basilica de Guadalupe, un simbol sfant prezent in inima fiecarui mexican, iar in Semana Santa cu atat mai venerata si respectata de fiecare credincios.

Zocalo - Ciudad de Mexico
Zocalo – Mexico City
Basilica de Guadalupe - Ciudad de Mexico
Basilica de Guadalupe – Mexico City

Am pornit apoi spre o zona noua a Mexicului (pentru mine), catre Querétaro – Guanajuato – San Miguel de Allende.

Querétaro a fost un prim contact cu arhitectura coloniala, foarte diferita de Merida si Valladolid, cu bogatia arhitecturala, linistea stradutelor, armonia urbanistica, multimea de povesti ce sunt stranse in fiecare convent, templu, statuie. Intram in Santiago de Querétaro pe sub o succesiune de arcuri ale viaductului Calzada de los Arcos, cu o insiruire de 80 de arce bine consolidate, construite in sec. 18 ca sa satisfaca solicitarea maicutelor capuchinas de a facilita transportul apei pana in centrul orasului, la centrul de convento de la Cruz. 74 de arce pe o lungime de 1,2 km.

Calzada de los Arcos - Queretaro
Calzada de los Arcos – Queretaro

Poposim in centrul vechi, in Plaza de Armas pentru a vizita Categrala si Templo de Santa Rosa, Jardin Zenea un foisor in centrul pietii, artera pietonala bogata in artizanat traditional, multe localuri primitoare unde poti manca o deosebita arranchera a la plancha cu avocado, un minunat muschi de vita fin transat, poti incerca tortas ahogadas (platou specific zonei Jalisco), pe fundalul sonor al unui artist local ce canta la chitara/vocal diverse cover-uri celebre la cererea ascultatorilor.

Jardin Zenea - Queretaro
Jardin Zenea – Queretaro

Ajungem la Templul Santa Cruz de los Milagros, ex Convento de la Santa Cruz, un templu cu mare incarcatura religioasa construit in sec.17 pentru adapostirea misionarilor ce veneau sa evanghelizeze zona Querétaro. In prioada cea mai fasta au locuit aici 140 de franciscani, acum primind 400 de vizitatori pe zi. Azi sunt 31 de seminaristi franciscani care se ingrijesc de sfantul arbore al crucii. Antonio Margil de Jesús Ross (care a contribuit la evanghelizarea indígenilor) a infipt bastonul in actuala gradina de unde au iesit ramuri cu spini. In prezent merita sa acorzi atentie acestui arbore cu spini in forma de cruce, protejat in curtea interioara, spini pe care ii poti achizitiona ca suvenir de la magazinul Convento-ului. Aici exista o camera ce a servit drept inchisoare a lui Maximiliano, iar pe peretii holului ce adapostesc camera sunt picturi din sec 17-18.

Templul Santa Cruz de los Milagros - Queretaro
Templul Santa Cruz de los Milagros – Queretaro

Queretaro

Plimbarea pe jos pe stradutele pietruite cu case colorate frumos, ingrijite, ne poarta catre Convent San Augustin – un baroc impresionant, bogat, construit de ordinul augustinilor din Noua Spanie in sec.18, actual Muzeul de Arta Querétaro ce aduna o serie de opere ale artistilor de pe intreg teritoriul mexican, expozitii si activitati culturale temporare.

Convent San Augustin - Queretaro
Convent San Augustin – Queretaro

Continuam sa ajungem la Templul fost Convento de Santa Clara, un simbol arhitectural magnific construt in sec.17 sub patronatul lui Diego de Tapia, descendent al lui Conin pe numele indigen (Fernando de Tapia) – a carui statuie domina intrarea in Querétaro, fiind intemeietorul orasului. Era cel mai mare si important din Noua Spanie si a servit ca loc refugiu al Josefa Ortez de Dominguez pe timpul razboiului de Independenta, a carei statuie se afla pe Avenida Corregidora – eroina in razboiul de Independenta ce tine o torta in mana dreapta. In prezent se conserva o colectie magnifica de altare baroce de fina calitate, o usa excelent sculptata, din lemn masiv, un amvon, tribuna pentru coruri, considerate printre cele mai frumoase din Mexic pentru decoratura baroca ce inconjoara intregul templu si pentru frumosele gratii din fier forjat.

Casa Marchizei de Villa del Villar de Aguila - Queretaro
Casa Marchizei de Villa del Villar de Aguila – Queretaro

Prin exterior am vazut si Casa Marchizei de Villa del Villar de Águila, Querétaro, un superb barocco construita in sec 18 pentru marchiza ce traia separat de sot. Desi era inchis, am putut admira prin geam curtea interioara superba in stil mudejar cu influente musulmane si dominata de un candelabru bogat ornat.

O sa inchei incursiunea in Querétaro mentionand desertul local, cu ciocolata fabricata in Palatul ciocolatei din Queretaro. Trebuie incearcate bomboanele “Pedos de Monja” originare din Barcelona si inventate de un italian, ce au o crusta lejera de ciocolata cu umplitura de lamaie, ce pocnesc in gura cand le mesteci si de aici denumirea de pocnit zgomotos in gura.

Queretaro


Vezi si:

MEXIColonial – Episodul 2: San Miguel de Allende

MEXIColonial – Episodul 3: Guanajuato, Guadalajara & Tlaquepaque

MEXIColonial – Episodul 4: Ruta Tequila, Puerto Vallarta si sfarsit de vacanta


Descopera vacantele Eturia in Mexic

Vacante Mexic – Eturia


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll Up