• 1
  •  
  •  
  •  

Steag SUA

Daca vrei sa calatoresti in Statele Unite ale Amercii ai nevoie de viza, iar pentru a primi viza turistica B1/B2 (business/turism) pentru SUA, trebuie sa urmezi anumiti pasi si sa respecti cu strictete instructiunile primite de la Ambasada. Procedura de obtinere a vizei temporare s-a mai simplificat, timpii de asteptare pentru programare s-au redus semnificativ si interviul este mai simplu.

Formularul electronic de solicitare a vizei temporare (DS-160)

Acceseaza formularul la adresa https://ceac.state.gov/genniv/ sau de pe pagina web a Ambasadei https://ro.usembassy.gov/ro/visas-ro/. Vei raspunde in engleza la mai multe intrebari cu caracter personal, legate de situatia ta sociala, de la data si locul nasterii, la istoric profesional si educational, date despre parinti, familie, date de contact in SUA. Formularul este dinamic, iar intrebarile se pot schimba in functie de raspunsurile anterioare.

Sa ai pregatita si o fotografie in format electronic, realizata in ultimele sase luni, color, pe fundal alb, format JPEG, cu rezolutia intre 600 si 1200 pixeli şi de 240KB. Mai multe detalii despre cum sa realizati o fotografie digitala reusita gasiti aici.

Tipareste pagina de confirmare (DS-160) pentru ca vei avea nevoie de codul de bare de pe aceasta, cand vei face programarea interviului, cat si in cadrul interviului propriu-zis.

Programeaza interviul

Creaza un cont online pe www.ustraveldocs.com sau suna la numarul de telefon la +40 31 7800 260, pentru a putea programa interviul. Ai nevoie de numarul pasaportului, codul de bare format din 10 cifre de pe pagina de confirmare de la formularul DS-160 si numarul chitantei care dovedeste plata taxei de viza in valoare de 160$ (echivalentul in lei) la orice sucursala a Bancii Transilvania. Plata se face in baza unui formular pe care il veti descarca de la adresa http://www.ustraveldocs.com/ro_ro/ro-niv-paymentinfo.asp si care este valabil 3 zile de la data descarcarii.

Data interviului o vei selecta dintr-un calendar, unde sunt notate toate datele disponibile pentru interviu.

Pe mail-ul cu care te-ai logat, vei primi o scrisoare de confirmare a programarii, de care vei avea nevoie la interviu.

Interviul la Ambasada

Vei merge la Ambasada S.U.A. din zona Baneasa, la data si ora programata pentru interviu. Este important sa respecti ora de programare si sa nu vii cu mai mult de 15 minute inainte, pentru a nu astepta foarte mult in fata cladirii Ambasadei. Toate formalitatile dureaza in jur de o ora.

Verificarea corporala de la intrare este una minutioasa si nu ai voie sa intri cu aparate electronice, obiecte metalice, bagaje voluminoase, lichide etc. Nu ti se va permite introducerea lor in cladire si nu exista loc de depozitare in afara cladirii.

Vei avea la tine o copie imprimata a scrisorii de programare, pagina de confirmare DS-160, chitanta de la Banca Transilvaniei, o fotografie tip pasaport (5×5 cm) recenta, pasaportul actual si toate pasapoartele vechi. Nu iti va fi acceptata cererea daca nu ai la tine toate aceste documente.

Dupa verificarea actelor urmeaza un interviu scurt cu unul dintre reprezentantii Consulatului. Discutia are loc la ghiseu, iar intrebarile sunt legate in general de situatia ta sociala si bineinteles vei fi intrebat, unde mergi si in ce scop.

Acordarea vizei

Vei afla pe loc daca ti-a fost aprobata viza, vei lasa pasaportul la Ambasada si in aceeasi zi poti ridica pasaportul cu viza, de la sediul companiei de curierat TNT din Otopeni. Daca preferi livrarea documentului la un anumit sediu TNT din tara sau la o anumita adresa (contra cost), poti solicita asta cand programezi interviul.

Important de stiut

  • Taxa de interviu nu este returnabila, in cazul in care nu primesti viza.
  • Ai grija de chitanta de la banca, daca o pierzi, va trebui sa platesti din nou taxa.
  • Toti copiii platesc taxa integrala pentru viza, iar cei mai mari de 14 ani vor participa si la interviu.
  • Pentru fotografia in format electronic, poti merge la orice studio foto unde soliciti o fotografie tip pasaport pentru viza SUA.
  • In cadrul formularului, la intrebarile legate de adresa la care vei locui pe perioada sederii in SUA, vei trece numele si adresa primului hotel din cadrul itinerariului tau.
  • Este recomandat sa pregatesti un dosar care sa contina dovezi ale legaturii tale cu tara (extrase de cont, dovezi de proprietate, scrisori de la angajatori etc.).

  • 1
  •  
  •  
  •  

2 thoughts to “Cum sa obtii viza turistica pentru SUA?

  • Larisa

    Buna, Amalia! Ce se intampla daca nu mai am pasapoartele vechi? Stii cumva? Si daca vreau sa merg in California… nu este in lista pentru viza. 🙁

    Răspunde
    • Amalia Penu
      Amalia Penu

      Buna Larisa,
      Daca vei accesa site-ul Serviciului de Informatii Vize SUA pentru Romania, vei gasi urmatoarele informatii:
      “Prezentati-va la Ambasada S.U.A. la data si ora programate pentru interviul dumneavoastra de viza. Trebuie sa aduceti cu dumneavoastra o copie imprimata a scrisorii de programare, pagina dumneavoastra de confirmare DS-160, o fotografie facuta în ultimele sase luni, pasaportul actual si toate pasapoartele vechi. Cererile care nu sunt însotite de aceste elemente nu vor fi acceptate.”
      Iti recomand sa contactezi direct Ambasada SUA (tel. +40 31 7800 260), pentru ca fiecare situatie este diferita, depinde de particularitatile dosarului tau, de restul documentelor justificative si doar asa te vei putea lamuri.
      O zi minunata.

      Răspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll Up