Sankt Petersburg & Orasele Imperiale Rusia

Eturia - Agentie de turism

Sankt Petersburg & Orasele Imperiale


Stralucind pe raul Neva, nu departe de Marea Baltica, Sankt Petersburg a fost si ramane unul dintre cele mai frumoase orase ale Europei, un oras in care fiecare colt si fiecare cladire inseamna istorie si opera arhitecturala. Inaltat in urma cu trei secole datorita ambitiei unui tar luminat, Petru cel Mare, Sankt Petersburg a fost de la inceput si a ramas pana azi fereastra spre Occident a Rusiei, fiind esenta modernitatii ruse. Fermecatoarele canale navigabile ale Petersburgului sunt la fel de frumoase ca cele din Venetia si Amsterdam, iar splendoarea bulevardelor largi, drepte, construite dupa toate regulile urbanisticii moderne, sau amprenta arhitecturala data de cladirile monumentale in stil rococo ori clasic si de stralucitoarele palate imperiale inconjurate de vaste gradini sunt cu siguranta oglinda a ceea ce a dat mai bun Europa acelor vremuri.

De ce ne plac noua Sankt Petersburg & Orasele Imperiale

"In acest oras este un pacat sa te grabesti intrucat aici, in Sankt Petersburg, nu intotdeauna anticipezi ce urmeaza. Iti zici gata, asta-i cel mai frumos lucru vazut, restul va fi o repetitie. Dar nu este asa. Tot bulevardul Nevky este un exemplu in acest sens. Nevky Prospect este amplu, larg, intretaiat de canale, des punctat de alei pietonale perfect perpendiculare si marginit de palatele nobilor rusi care inchid in ele istoria a doua secole de glorie. " Ana Todirel

"Prima emotie vizuala a fost pe Nevsky Prospekt cand am remarcat o cladire asimetrica cu fatada Art Nouveau, un minunat exemplu de „arhitectura deliranta a stilului modern” dupa cum numea Dali Art Nouveau-ul. Apoi am observat delicatele sculpturi, adevarate opere de arta, care strajuiesc capetele podurilor de peste Neva. Mai pe urma am descoperit canalele care ii dau acel pitoresc pe care nu-l gustasem initial. Iar la un moment dat, oprindu-ma putin din goana inevitabila a turistului in cautarea urmatoarei atractii de bifat, i-am cunoscut oamenii, calmi, seriosi, o caracteristica data de lipsa luminii timp de 9 luni pe an dupa cum declara ghidul. " Ana Todirel


O vizita in Sankt Petersburg trebuie sa inceapa cu centrul istoric al orasului, un adevarat muzeu in aer liber si primul din patrimoniul rusesc inscris pe lista UNESCO. Aici, in orice directie te-ai uita, te intampina capodopere arhitecturale intr-o adevarata simfonie de baroc si clasic precum cladirile de pe Nevky Prospekt care inchid in ele trei secole de istorie rusa ori Palatul de Iarna care domina centrul orasului cu a lui culoare turquoise si ornamentatii aurite. Palatul, construit la comanda Ecaterinei cea Mare, expune astazi in cei 46.000 m² ai sai o parte a comorilor Rusiei Imperiale sub patronajul Muzeului Ermitaj. Ermitajul se deschide catre Piata Palatului in care a avut loc masacrul din 1905, cunoscut sub denumirea de Duminica insangerata, iar in 1917 Revolutia din Octombrie. In mijlocul pietei se afla Coloana lui Alexandru I, tarul care a condus Rusia in perioada razboaielor napoleoniene, realizata dintr-o singura bucata monolit de granit rosu de Finlanda si care cantareste peste 600 de tone.

Printr-o arca triumfala dubla se iese pe Nevsky Prospekt, artera principala a orasului care incepe la Lavra Alexander Nevsky unde se afla mormintele lui Ceaikovski, Musorgski si Dostoievski si se termina in fata cladirii Amiralitatii. Pe acest bulevard se insiruie o serie de palate: Stroganov, Anicikov, Vorontsov, Beloselsky-Belozersky dar si cladiri Art Nouveau precum Eliseevsky Magazin ori Dom Knigi. Tot pe Nevsky Prospekt se afla si Gostiny Dvor, un magazin universal care functioneaza inca din secolul al XVIII-lea, Teatrul Imperial Aleksandrinski si Catedrala Sfantei Fecioare din Kazan, opera iobagului Voronihin aflat in slujba lui Stroganov, unde se afla mormantul Feldmaresalului Mihail Kutuzov, cunoscut ca invingator al lui Napoleon.

Zona din vestul lui Nevky Prospekt este bogata in atractii turistice, inclusiv catedrala Sf. Isaac ori Biserica de pe sangele varsat. In anul 1881, pe malul canalului Griboedov, tarul Alexandru al II-lea a fost victima unui atentat. Pe locul detonarii bombei Biserica Rusa a ridicat un grandios monument in stil medieval rus Biserica de pe sangele varsat (oficial Catedrala Invierii lui Hristos) care se remarca prin domul specific sub forma de ceapa, prin bogatia culorilor si a ornamentelor din aur. Interiorul sau, proiectat printre altii si de catre Vrubel, are cea mai mare suprafata de mozaic din lume, mai mult de 7.500 m², in incinta bisericii aflandu-se Muzeul Mozaicului.
Catedrala Sfantul Isaac, a carui piatra de temelie a fost pusa in 1710, pe 30 mai, ziua sarbatorii sfantului considerat a fi ocrotitorul Romanovilor, dar si ziua de nastere a lui Petru cel Mare, este asezata pe malul stang al Nevei. Cupola sa aurie, acoperita cu 100 de kilograme de aur curat, se inalta cu mai mult de o suta de metri spre cer, facand-o vizibila chiar si din golful Finlandei. Nu departe de Sf. Isaac se ridica statuia ecvestra a lui Nicolae I iar in Piata Senatului, se afla o alta statuie ecvestra, cea a tarului Petru cel Mare, pe calul sau cambrat, strivind un sarpe, semn al tradarii.

Continua turul cu o vizita pe fosta insula finlandeza Enisaari, acum Hare, pentru a admira Fortareata Sfintii Petru si Pavel. Nasterea orasului Sankt Petersburg se leaga de aceasta fortareata ridicata in 1703 de catre arhitectul Trezzini ca bastion de lupta. In fortareta se afla Catedrala Sf. Apostoli Petru si Pavel cu un interior baroc maret, incarcat de ornamente aurii. Tot aici se odihnesc, in 32 de morminte, o parte a Romanovilor: Petru cel Mare, Elisabeta I, Ecaterina cea Mare, Alexandru I sau Alexandru al II-lea. Ramasitele ultimului tar Nicolae al II-lea, ale sotiei acestuia si ale celor cinci copii, ucisi de bolsevici in 1918, au fost aduse in capela de langa catedrala. In interiorul fortaretei mai puteti vedea Casa Comandantului, unde erau judecati prizonierii politici, Monetaria si o controversata statuie a lui Petru cel Mare. Un alt punct de atractie este si temnita in care au fost inchisi Dostoievki, condamnat la moarte si apoi eliberat la locul de executie, printul anarhist Potemkin, Gorki si Trotki.
Trimite-ne o cerere online:
Discuta cu un specialist
Specialist Rusia

Andreea

031.9998

office@eturia.ro

Sfaturi de calatorie

Pentru a vizita Ermitaj recomand sa iti iei la intrare harta muzeului (este gratis) si sa iti aloci 15 minute pentru a marca pe harta tot ceea cee te interesaza. Abia dupa aceea sa vizitezi acele sali care prezinta interes. Nu ai cum sa vezi tot Ermitajul. Din punctul de vedere al colectiilor imagineaza-ti muzeul ca fiind Louvre si Orsay la un loc.

Impresii de calatorie Rusia

Experienta

 • 11 ani de turism
 • 1.792.867 zile de vacanta vandute
 • 319.418.907 km parcursi de clientii Eturia
 • 106 de destinatii inspectate

Vacante linistite

 • Fara costuri ascunse!
 • Telefon de urgenta 24/7
 • Ghiduri si sfaturi de calatorie
 • 85% dintre clientii nostri ne-au acordat calificativul: excelent.

Tarife competitive

 • Parteneriatele semnate cu 160 tour operatori locali si cu peste 400 de hoteluri de renume din intreaga lume garanteaza un bun raport calitate/pret pentru toate vacantele oferite.
 • Parteneriate avute cu cele mai bune companii aeriene din lume ne-au permis sa contractam zboruri de linie la tarife extrem de competitive.

Traveller Club

 • Acumulezi automat sume de bani la fiecare calatorie
 • Discounturi si beneficii dedicate membrilor
 • 100% tailor made pentru membrii clubului
Statistici Eturia