Tunisia Post-Revolutia Iasomiei - mai

Georgiana

Tunisia Post-Revolutia Iasomiei - mai

Am asteptat cu mare nerabdare excursia programata in luna mai pentru Tunisia, iar in momentul cand totul a fost confirmat am simtit o bucurie enorma datorata in primul rand de faptul ca dupa toate evenimentele din ultimii 2 ani din aceasta tara.

( criza economica, revolutie, proteste) urma sa revad locurile cele mai frumoase de pe glob... in opinia mea:)! Am inceput programul in prima zi cu o vizita in centrul Tunisului pe bulevardul Habib Bourghiba, si cu o plimbare in Medina din Tunis. Vizita a fost in primul rand utila pentru ca toata lumea a schimbat bani si si-a facut o idee despre preturi, despre cum arata capitala acestei tari si despre Tunsia moderna, deoarece nu exista nici un loc mai potrivit in care sa vezi cum se imbraca, mananca, vorbesc si se distreaza tunisienii de astazi.

De aici ne-am indreptat catre Muzeul Bardo pe care l-am gasit partial deschis deoarece in acest moment UNESCO lucreaza impreuna cu autoritatile locale pentru a expune in intrgime colectia de obiecte si mozaicuri( se aproximeaza cateva mii) pastrate in subsolul muzeului in timpul fostei guvernari. Spre incantarea mea si a grupului am descoperit in salile in care erau expuse mozaicurile din perioada romana, unele noi despre care am citit dar pe care nu aveam cum sa le vad pana acum, iar dupa cateva mici “sapaturi” :) printre angajatii muzeului am aflat ca muzeul va fi integral redeschis la sfarsitul anului 2012.

Am continuat cu vizita la Cartagina. Fosta colonie feniciana, transformata in capitala imperiului Cartaginez, mai tarziu cetate romana, bizantina, si cucerita in final de catre arabi, Cartagina si-a pastrat pana astazi farmecul pe care il avea in antichitate. Este de la sine inteles ca palatul prezidential nu putea fi construit in alta parte decat aici, prin acest gest Tunisieni onorand mostenirea lasata de printesa feniciana Dido. Momentul simpatic al zilei, mai ales pentru faptul ca aveam in grup o persoana care era la a doua calatorie in Tunisia, a fost cand le-am spus turistilor ca pot fotografia poarta de intrare in Palat, lucru stict interzis inainte de revolutie.

Am incheiat vizita cu o plimbare in oraselul andaluz Sidi Bou Said, supranumit orasul alb – albastru, datotrita arhitecturii tipic mediteraneene. Orasul este o combinatie intre modern, oriental si mediteraneean si din acest motiv a devenit locul preferat al artistilor din intreaga lume. Primul impact pe care il are acest oras asupra vizitatorilor este ca seamana cu Santorini, sau cu diferite orasele grecesti, insa in momentul in care incep vizita propriu- zisa se lovesc de elemente unice precum renumitele “mousharabi”- obloanele( aici vopsite in albastru) in spatele carora femeile pot privi in liniste trecatorii deoarece acestia nu le pot vedea. Un alt simbol al orasului Sidi Bou Said sunt portile decorate cu modele geometrice ce reprezinta tatuajele pe care femeile berbere le purtau pe chip pentru a putea fi identificate. Nu trebuie sa uitam de numarul mare de pisici :) care sunt intalnite la fiecare colt, ele contribuind in egala masura cu floarea de hartie( sau Bouganvillea) la peisajul deosebit pe care il ascunde acest mic oras de pe coasta tunisiana a marii Mediterane.

O alta zi a inceput cu vizita la Amfiteatrul de la El Djem, al 3 –lea amfiteatru ca marime din lume. Locatia se incadreaza intr-un top 10 ale locurilor pe care trebuie sa le vezi intr-o viata, deoarece este printre ultimele daca nu chiar ultima constructie de acest gen. Datorita experientei pe care romanii o aveau cand au construit amfiteatrul ei au redus foarte multe din defectele pe care le aveau constructiile similare. Adaugand modul aproape incredibil in care s-a pastrat de-a lungul timpului, fara exceptie orice vizitator ramane impresionat de acest monument.

Am continuat drumul catre Insula Djerba, cu o mica surpriza pentru doamnele din grup:) ... o oprire in piata de condimente de la Gabes, unde vanzatorii foarte amabili ne-au lasat sa mirosim toate condimentele pe care le aveau in magazinele lor si unde am descoperit intr-o oarecare masura:) secretele faimoasei bucatarii tunisiene.

Am continuat drumul si ne-am bucurat cu toti de plimbarea cu Bacul intre continent si Insula Djerba.
Insula este o curiozitate inclusiv pentru tunisieni probabil datorita comunitatii de evrei ce locuieste aici inca din jurul anului 500 i.e.n, care si-au lasat foarte puternic amprenta asupra obiceiurilor si al modului de viata. Inclusiv portul traditional in Djerba este foarte diferit fata de cel din regiunile de pe continent. Bogata in istorie ca toata aceasta tara, Djerba se mandreste cu denumirea de “Insula Lotofagilor” denumire ce apare in scrile lui Homer.
Dupa o istorie tumultoasa in care locuitori au luptat pentru independenta fata de popoarele ce doreau sa cucereasca acest teritoriu astazi insula se lasa cucerita anual de un numar de aproximativ 1.500 000 de turisti:), fiind votata in 2009 cea mai populara destinatie turistica din Nordul Africiia.
Traversarea catre insula Djerba se poate face in doua moduri diferite, una cu bacul pana la Ajim ( aproximativ 15 minute) si cea de-a doua pe “Soseaua Romana”, o sosea de 6 km, ce uneste insula de continent si care a fost costuita in antichitate. Traversand “El Kantra” cum mai este numita aceasta sosea, in urmatoarea zi, ne-am indreptat catre zona de sud a Tunisiei, sau mai bine zis zona Ksar-urilor in care se regaseste intreaga cultura berbera in toate formele ei. Aceasta zi a fost dedicata in inregime lor asfel ca am vizitat Cheneni – un sat montan in care casele sunt sapate in piatra, Ksar Hadada – unul din granarele pe care berberii le foloseau pentru a-si depozita proviziile si care in anii ’70 a fost transformat in platou de filmare de catre George Lucas pentru filmul Razboiul Stelelor. Tot in aceasta zi am trecut prin satul Toujane care este renumit pentru covoarele lucrate manual si am vizitat renumitele locuinte “troglodite” de la Matmata:).
“ O sa ii vedem pe trogloditi?!” Exclama sau intreaba bucurosi turistii cand achizitioneaza excursia in Tunisia. Si eu le raspund calm si cu zambetul pe buze: sigur ca da…. Insa odata ajunsi acolo incep sa se intrebe ...Cine sunt acesti oameni de fapt? Urmasii berberilor este simplu, mai complicat insa este sa intelegem cum traiesc si de ce accepta sa traiasca asa. Pana sa ajungem acolo ne gandim ... trogloditi... traiesc in case sapate in pamant ... sigur sunt niste oameni departe de civilizatie si tot ce inseamna ea. Insa suntem surprinsi de ospitalitatea cu care acestia ne primesc de zambetele lor naturale si de ceaiul extraordinar de bun cu care ne servesc:). Pentru noi cei care venim din aceasta societate moderna a internetului, telefoanelor moderne si a presei ce ne iformeaza, dezinformeaza si iar informeaza este foarte complicat sa admitem ca sunt oameni in aceasta lume care traiesc in conditiile pe care le aveau stra- stra bunicii nostrii si mai mult...sunt foarte fericiti cu ceea ce au. Aici valoarea umana este data de simplitate iar cei care viziteaza aceste zone indepartate ale Tunisiei cu siguranta revin in acasa cu o sentimentul foarte placut ca fericirea nu este data de obiectele materiale.

Am incheiat aceasta zi cu sosirea la Douz, orasul numit “Poarta Desertului” deoarece acest oras este ultima frontiera inaintea “marii de nisip” sau a marelui Erg.
Aici turisti s-au imprietenit cu “cocosatele”:)pentru ca ce ar insemna Desertul fara macar o plimbare cu camilele. In Tunisia spre deosebire de alte tarii arabe, plimbarea cu camila dureaza o ora si are ca si punct de oprire pentru fotografii .... dunele de nisip:).

Din suprafata totala de aproximativ 9 milioane de km² a Desertului Sahara, Sahara Tunisiana masoara aproximativ 25.000km² si incepe cu asa zisele “Chott-uri” sau depresiuni inchise, cunoscute drept lacuri sarate secate. Cel mai mare dintre ele este Chott El Djerid cu o suprafata de 4600 km², este unul din locurile in care peisajul se schimba de la o ora la alta. Mare parte din chott este acoperit de un strat subtire de sare ce nu permite ca nici o planta sa creasca. Lipsa plantelor a dus la lipsa animalelor astfel ca unele zone sunt perfect plate iar peisajul este complet.... gol:). In zilele noastre traversarea acestei zone nu presupune nici un risc deoarece statul tunisian a costruit peste chott o sosea moderna, iar o data cu soseaua au aparut si comerciantii de curmale, care sunt renumiti deoarece la un pret foarte mic vand cea mai buna calitate de curmale.

Dupa experienta lasata de Chott El Djerid, am continuat programul nostru cu o vizita in oaza de palmieri de la Deguech. Aici ca si in alte locuri din zona, tunisienii organizeaza vizite in oaze in care vizitatorii sunt familiarizati cu modul in care sunt cultivate oazele de palmieri, aratandu-ne cum se culeg curmalele, si care sunt fructele si legumele ce s-au adaptat la aceste conditii severe. Adaugand la toate acestea o plimbare cu caleasca:) ne-am bucurat in egala masura atat noi.. ghizii:) cat si grupul de acest inceput de zi.

Urmatoarul program a fost renumitul safari cu masinile 4x4 sau experienta dupa care toti afirma “Partea asta a facut toti banii:))!”
“Ong Jemel”( in traducere gatul camilei) cum este numit acest safari, isi ia denumirea de la o duna de pamant ( situata pe un alt Chott) ce are forma unei camile. Plimbarea cu toate vizitele a durat aproximativ 4 ore si ne-a purtat prin oazele din muntii Atlas, Chebika si Tamerza unde am fost incantati de ..apa, deoarece in aceste zone desertice in care tot peisajul este galben, existenta unui mic curs de apa ce creaza in drum o linie verde, este considerata o minune. Tot acest curs mic de apa de-a lungul a catorva sute de milioane de ani a creat si Canionul Mides, pe care vizitatorii il pot adimira dintr-un punct panoramic situat intre cele doua oaze.

Dupa vizita de la oazele montane excusia a continuat aproximativ 1ora si 45 de minute pe Chott El Gharsa, unde mirajul desertului sau “Fata Morgana” ne-a insotit pe toata durata safari-ului si unde soferii masinilor 4x4 si-au demonstrat cu adevarat calitatile facand ca cele mai complicate trasee sa para joaca de copii.
Tot aici am vizitat si un platou de filmare al filmului Razboiul Steleor unde s-a filmat primul episod din acest film.

Ziua a continuat cu o oprire pentru masa de pranz in centrul orasului Tozeur si de aici, plini de nisip, nu puteam sa ne indreptam decat catre piscina hotelului:), unde grupul s- a bucurat de restul dupa amiezei.

Pentru ca nimic nu este perfect:), in urmatoarea zi, plimbarea cu trenul in canionul Sejla a fost anulata, insa noi incarcati de energie si optimisti am inlocuit-o  cu vizitala unul dintre cele mai spectaculoase situri arheolohice din perioada romana de pe teritoriul Africii de Nord.. Sbeitla. Impresionant in primul rand datorita faptului ca edificiile se pastraza intr-o stare foarte buna. Teatrul spre exemplu pastreaza perfect acustica pentru care erau renumite teatrele romane. Tot aici Capitoliul este unic in lume deoarece, in locul unui templu cu trei nise dedicate celor 3 divinitati supreme, romanii au construit cate un templu pentru fiecare dintre ei.

Excursia in sudul Tunisiei nu se putea incheia decat cu o vizita la Kairouan, cel dea-al 4 oras ca importanta religioasa in lumea Islamica dupa Mecca, Medina si Ierusalim. Practic dupa toate experientele acumulate in ultimele zile, orasul Kairouan a adus asupra noastra un val de liniste interioara. Aici Marea Moschee Okba, printre primele moschei construite, transmite doua mesaje simultane dar distincte, protectie.. datorita formei de fortareata pe care o are si liniste datorita simplitatii, acelasi mesaj pe care in esenta il transmite religia pe care o reprezinta.

Dupa toata experienta pe care am trait-o in aceasta tara era si firesc sa aducem un mic omagiu celui care a facut posibil ca turismul sa fie una din cele mai importante motoare ale economiei acestei tari, si anume primului presedinte al Tunisiei Habib Bourghiba, al carui mausoleu se afla la Monastir. Tunsienii cred ca el a fost cel care a pus bazele a tot ce este bun in aceasta tara, pornind de la infrastructura care face posibila primirea a peste 7 milioane de turisti anual, continuand cu interzicerea poligamiei si terminand cu legea care spune ca femeia este egala in drepturi cu barbatul:).

Trebuie sa recunoastem ca orice tara e frumoasa in felul ei dar, cu siguranta ceea ce o face mai frumoasa sunt oamenii. Sunt convinsa ca de cate ori cineva se gandeste la un loc in care a fost, are in minte si o persoana speciala. Poate cineva  de acolo sau poate partenerul de calatorie. Pentru mine deoarece calatoresc relativ des prin Tunisia fiecare loc prin care trec are un parfum aparte datorita oamenilor veseli si primitori, care reusesc sa imi faca sederea in acele locuri de fiecare data mai frumoasa. In aceasta excursie acesti oameni m-au impresionat inca o data pentru faptul ca il locul unei tari triste si macinate de toate evenimentele din ultima perioada am gasit o tara care construieste si repara drumuri, hoteluri pline de turisti si medine agitate si pline de culoare.

Adaugand la toate peisajul care nu mai are nevoie de descrieri marturisesc ca astept cu nerabdare luna septembrie!! :)

eturia awards

Eturia membru ANAT
Premii Eturia
Premii Eturia
Premii Eturia