”Nimic nu este alb sau negru.” Nelson Mandela - aprilie

Amalia Penu
Amalia Penu

”Nimic nu este alb sau negru.” Nelson Mandela - aprilie

Tara miracolelor, Africa de Sud este statul cel mai dezvoltat si emancipat de pe intreg continentul african si m-a surprins cu o diversitate de culturi, limbi si ideologii, dar mai ales m-a incantat cu un spectacol al naturii, fabulos.

Calatoria mea in Africa de Sud a inceput dupa multe ore in avion, cu Johannesburg. Jo‘burg este cel mai mare oras care, cu aerul european de pe bulevarde, dar si saracia impresionanta de pe strazile intunecate parca si ziua, mi-a starnit curiozitatea si apetitul pentru aventura. Mai intai am patruns in istoria si evolutia fulminanta a acestei tari. Am vizitat monumentul Voortrekker, Muzeul Paul Kruger, dar la Curtea Constitutionala am primit o lectie de toleranta. Constitution Hill este un muzeu viu, care spune povestea calatoriei Africii de Sud spre democrație, un loc al contrastelor: nedreptate și justitie, opresiune și eliberare. Aici a fost inchisoare si este fortareata militara unde Nelson Mandela si Mahatma Gandhi au fost intemnitati.

Africa de Sud are multe fete si parca nu au nimic in comun. La o ora de Johannesburg se afla satul Lesedi. Aici traiesc reprezentanti ai triburilor Zulu, Xhosa, Pedi, Ndebele si Basotho. Te plimbi printr-o padure umbroasa si descoperi, rand pe rand, taberele triburilor, locuri unde le poti observa stilul de viata, vestimentatia, limba si dansurile traditionale. Acolo treci intr-o alta lume si chiar mi-a placut aceasta experienta. Am incercat sa invat macar un cuvant in xhosa, dar nu am reusit decat sa provoc rasul celor din jur. Puteti asculta pe internet, nu cred ca veti reusi sa reproduceti acele sunete, dar sigur veti rade copios.

Dupa Johannesburg a urmat drumul pe Panorama Route, spre Hoedspruit. Pe Panorama Route m-am indragostit de Africa de Sud. Nu pot sa traduc in cuvinte emotiile pe care le-am simtit privind peisajele impresionante din Canionul Raului Blyde.

Au urmat doua zile pe malul Raului Klaserie, unde dis-de-dimineata alergam cu jeep-urile dupa animale, apoi ne relaxam la piscina cateva ore, ca spre seara sa pornim iar in game drive. Dupa aceste zile intense, o zi de relaxare in Knysna a fost exact ceea ce aveam nevoie. In Oudtshoorn am patruns in pesterile Cango, unde mi s-a facut pielea de gaina in timp ce ascultam Ave Maria, cantata de ghida noastra, intr-o grota imensa cu o acustica formidabila. Dupa ce la ferma Cango Wildlife am simtit cum toarce un ghepard la mangaierile mele, am hranit strutii si am facut echilibristica pe un ou, dar nu l-am spart pentru ca rezista pana la 200 kg.

Ultimele zile le-am petrecut in Cape Town, care a urcat pe podium in topul oraselor vizitate pana in prezent, mai ales ca l-am admirat de pe Table Mountain, una dintre noile minuni naturale ale lumii, distinctie pe care o merita din plin. Am simtit o relaxare intensa, bucurandu-ma de acele peisaje spectaculoase. Cu doar cateva minute inainte de plecare, am mancat foarte bine si rapid la restaurantul de acolo, unde am vazut si ultimele pregatiri pentru o nunta in aer liber, un vis.

Atat de multe lucruri minunate am vazut in cele cateva zile petrecute in Cape Town, incat nu as sti sa fac un clasament, cel putin nu asa devreme. Mi-au placut pinguinii de pe plaja Boulders. A fost o bucurie sa ii pot admira in libertate si atat de aproape, pentru ca treceau relaxati pe langa gardul mai mult simbolic ce ne despartea. Am vazut parinti care aveau grija de oul lor si parinti cu cate un puiut pufos. La intoarcere am mancat o inghetata racoritoare care mergea perfect la temperatura de afara. Pe drumul spre parcare sunt magazine si comercianti de suveniruri simpatice, de unde am cumparat un pinguin frumos de plus.

Am facut si o croaziera superba in False Bay, pentru a poposi in apropierea Insulei Seal unde, pe niste pietre, sute de foci stateau la soare. Pe uscat focile pareau greoaie si stangace, dar in apa deveneau foarte agere si se miscau foarte rapid, un spectacol minunat.

Am ajuns la Capul Bunei Sperante. Cu totii ne-am cam dorit asta, de copii. Vremea a fost cam posomorata, dar nu mi-a rapit din bucurie, oricum pana am urcat spre Cape Point a aparut soarele si am prins si cateva fotografii frumoase cu ceata printre stanci. In scurt timp s-a eliberat cerul si am admirat la Cape Point, cred ca printre cele mai frumoase privelisti din lume, intr-o lumina perfecta. Am urcat pana la far si am admirat de sus cum ceata formase un perete in jurul muntelui. As fi uitat sa mai cobor de acolo daca eram pregatita cu un repelent pe haine macar, pentru ca erau foarte multi tantari.

Cape Town incununeaza frumusetea intregii Africi de Sud. Am vazut atat de multe lucruri speciale si cred ca aceasta este o destinatie recomandata oricarui iubitor de natura si frumos.

Africa de Sud are si o latura mai mult decat impresionanta, care invata toleranta, atribut pe care l-am exersat seara, in incursiunile mele pe strazile intunecate din Cape Town. In aceste plimbari am avut ocazia sa asist la scene tulburatoare, unele m-au indurerat, altele m-au indignat. Mi-am dorit sa cunosc si aceasta parte a Africii de Sud, dar o astfel de experienta nu este recomandata, mai ales dupa lasarea serii.

Istoria recenta a acestei tari si personalitatile ca Nelson Mandela reprezinta o lectie pe care ar fi trebuit sa o invatam cu totii. Situatia politica si sociala este intr-adevar tensionata, dar mai mult la nivel decizional. Am ascultat pareri total diferite, albi, negri, colorati, fiecare cu istoria lui, iar concluzia mea este ca acesti oameni au capacitatea sa gaseasca in final cea mai potrivita solutie pentru a convietui in liniste, in continuare. Africa de Sud traverseaza o perioada dificila din punct de vedere ideologic, in care trebuie sa gaseasca, inca o data, echilibrul intre a face dreptate celor care au suferit pentru ca sunt de alta culoare si a face compromisul de a nu mai rascoli trecutul, cu scopul de a construi o tara solida generatiilor viitoare.

Toate m-au fermecat in tara aurului si a diamantelor, dar ce mi-a placut cel mai mult sunt oamenii, care au valori putenice, in care cred. Oameni de rand care nu considera ca parerea si vointa lor nu inseamna nimic si stiu ca fiecare trebuie sa contribuie pentru o schimbare.

"Daca vrei sa mergi repede, mergi singur. Daca vrei sa ajungi departe, mergeti impreuna." (proverb african)

eturia awards

Eturia membru ANAT
Premii Eturia
Premii Eturia
Premii Eturia