Malta - melancolia Mediteranei - iulie

Anca

Malta - melancolia Mediteranei - iulie

Cand spun astazi Malta ma gandesc la exotismul unei insule mediteraneene, amestecat cu o intensa pasiune pentru istorie pe care parca am regasit-o in fiecare localnic, in fiecare coltisor al acestei insule care este un loc minunat, dar pe care trebuie sa ai rabdare sa-l descoperi fara a te lasa coplesit de prima impresie.

La Valleta, capitala tarii, este un oras european incarcat de istorie, unde a trait, vreme de 268 de ani, unul dintre cele mai insemnate si mai puternice ordine religioase: Ordinul Cavalerilor de Malta, cu numele sau complet de Cavalerii Capelani ai Sfantului Ion al Ierusalimului, Rodosului si Maltei. Aici, ca si in restul insulei de altfel, am vazut foarte multe biserici. Am aflat apoi ca la o populatie de 400.000 de locuitori cat este cea a Maltei, exista 380 de biserici. Daca ar fi sa fac o comparatie cu bisericile din Romania, cele de acolo sunt mai degraba catedrale, in care maretia atat a constructiei in sine, cat si a interiorului impodobit pana la cel mai mic detaliu in aur, matasuri si dantelarii, te vor uimi chiar nefiind un adept religios foarte dedicat.
Cladirile, in marea lor majoritate, sunt construite din calcar, limestone; nu am vazut cladiri moderne construite din caramizi rosii, blocuri de beton sau sticla. Pana si cladirile noi respecta stilul arhitectural impamantenit aici. De fapt, unele din cartierele vechi sunt considerate patrimoniu UNESCO, cladirile de aici fiind foarte bine intretinute si protejate de-a lungul timpului.
Malta este combinatia ideala intre o vacanta la plaja si una in care sa bantui pentru a vedea ceva memorabil, care sa-ti ofere amintiri placute dincolo de relaxarea intr-un sezlong la malul marii.
In Malta tarmul marii este predominant stancos, insa marea este superba. Daca mergi in partea de nord a insulei, vei gasi o plaja cu nisip fin de culoarea mierii asa cum sugereaza si numele acesteia, Melieha. Pe portiunile de coasta stancoasa creste foarte multa aloe vera, cactusi si leandri, care atunci cand sunt infloriti dau un farmec deosebit insulei, dand culoare monotoniei instaurate de galbenul calcarului regasit in fiecare straduta, in fiecare zid, in fiecare cladire... O croaziera pe apele golfului Grand Harbour cu un ghid cunoscator iti dezvaluie crampeie din istoria Maltei, care te vor ajuta sa intelegi si sa impartasesti macar pe parcursul sejurului aici pasiunea maltezilor pentru istorie. Un mic spectacol sustinut de cavaleri ioaniti ai zilelor noastre te va purta in acele vremuri care dau mandria acestui popor.
Grota Albastra este un obiectiv pe care nu trebuie sa-l ratezi in incursiunea ta pe taramul maltez, iar aceasta trebuie vazuta din barca, chiar daca asta inseamna o plimbare pe o Mediterana agitata, adanca de 15 metri. Tot albastra si tot impresionanta este Fereastra Albastra. O noua plimbare cu barca, care insa te duce printr-o poarta spre rai, decupata intr-o stanca, plutind in albastru...
Amintirea de suflet pe care am adus-o cu mine din Malta este safari trip-ul in Insula Gozo, pe care l-am facut cu un jeep dechis in spate, cu un ghid localnic care ne-a purtat prin toata insula. De la el am aflat ca intre Malta si Gozo e o concurenta continua, drept pentru care si in Gozo am vazut Grota albastra, Fereastra Albastra, obiective similare celor din Malta. Tot de la el am aflat ca in luna mai insula este incredibil de frumoasa, atunci toate dealurile se imbraca in nuante de verde, iar insula infloreste. Aici mi-a placut in mod deosebit sa ma pierd pe stradute inguste in Citadela, care parca iti spun fiecare o poveste, mi-a placut sa ma afund in peisajele superbe pe care le ofera insula, sa vad Golful Xlendi unde parca timpul s-a topit in apele sale albastre.
Malta ramane amintirea unei tari aurii, melancolia Mediteranei si parfumul dulce-sarat al apelor ireal de albastre.

eturia awards

Eturia membru ANAT
Premii Eturia
Premii Eturia
Premii Eturia