Magicul Maroc - septembrie

Mihaela Ploscaru

Mihaela Ploscaru

Magicul Maroc - septembrie

Printre primele lucruri pe care ni le-a spus ghidul cand am ajuns in Maroc a fost ca pana la sfarsitul excursiei ne vom indragosti de frumoasa lui tara...

Da, da, da…de astea am mai auzit eu..Si, lasa, ca m-am documentat eu si stiu la ce sa ma astept...ma gandeam.

Ei bine, oricat de bine pregatit si documentat ai fi, tara asta reuseste sa te fascineze pana la urma. Culoarea locala, psihologia oamenilor, maretia arhitecturii te vor ademeni si te vor fermeca si vei pleca de acolo cu promisiunea ca va trebui sa revii intr-o buna zi.
Explorarea medinelor din Fes si Marrakech, traditia mestesugurilor (fabricarea mozaicului – zellige, covoarele fermecate, prelucrarea metalelor, mestesugul tamplarilor si pielaria), atractiile naturale (desertul Sahara si dunele Merzouga, Cheile Todra si defileul Dades), obiectivele turistice – Moscheea Hassan al II lea si Rick’s Café din Casablanca, piata Jdemaa el Fna din Marrakech – iata cateva motive pentru care Marocul trebuie vizitat.

Ce mi-a placut cel mai mult in Maroc?
Medina din Fez care pare la prima vedere neschimbata de milenii si care iti ofera si astazi o imagine a vremurilor de odinioara. Zidurile inalte de aparare, portile enorme de cetate, conglomeratul de ulite inguste si piete, case si mici pravalii, moschei si mederse, amestecul de forme si culori, arome si mirosuri te transpun in vacarmul vechilor iarmaroace.

Casablanca, sau “Casa” asa cum este numit pe scurt orasul de catre localnici, ramane capitala economica a Marocului, un oras care mi-a dat iluzia ca ma aflu nu in Maroc, ci intr-un oras de tip occidental, cosmopolit. Desi nu seamana deloc cu imaginea consacrata de clasicul film care ii poarta numele, Casablanca este un oras fascinant.

Piata Jdemaa el Fna din Marrakech, orasul rosu, nu se aseamana cu nici o alta piata din lume. Agitatia si vacarmul curiosilor, impreuna cu tobele dansatorilor acopera seara piata plina de fumul gros al gratarelor. Dentisti si vraci traditionali, renumitii povestitori si ghicitori, imblanzitori de serpi si dresori de maimute, comercianti de apa imbuteliata, femei care te ademenesc cu tatuaje cu henna, privelistea unica, colorata si pitoreasca te duc cu gandul la un amestec extraordinar de iarmaroc si bazar, balci si obor.

Sahara – cineva spunea odata ca daca vrei sa te regasesti trebuie sa mergi in desertul Sahara. Dune inalte de un portocaliu aprins, siluetele camilelor, mangaierile moi si caldute ale nisipului impresioneaza alaturi de frumusetea, magia si imensitatea peisajului.

Arhitectura marocana, puternic influentata de islam care se regaseste in esteticul cladirilor, moscheelor, madraselor si palatelor, satele fortificate (ksour), cetatile fortificate (kasbah), medinele, riad-urile.
Ceaiul de menta, bautura lor traditionala care se prepara in ceainice argintii si se toarna de sus, de deasupra paharului pentru ca lichidul sa fie “aerat”. Acesta este o infuzie de frunze de menta si ceai verde sau negru si se serveste pe toata perioada zilei si dupa mese.

Marocul este un festin al aromelor si al culorilor, care reuseste sa povesteasca prin istorie, arta, religie, cultura, obiceiuri si traditii specificul si magia acestuia.

eturia awards

Eturia membru ANAT
Premii Eturia
Premii Eturia
Premii Eturia