Laos - farmecul aparte al inocentei

Alina Stoica

Laos - farmecul aparte al inocentei

Laos este o tara pe cat de mica pe atat de frumoasa si cu un potential turistic surprinzator pentru cei care au ajuns sa-i cunoasca istoria zbuciumata.

Nu trebuie sa te surprinda calmul si ritmul lent pe care si le-au insusit laotienii, pentru ca ei chiar nu gasesc nici un motiv pentru care ar trebui sa fie agitati sau grabiti. Desi tara lor este una saraca, ei sunt foarte optimisti si increzatori in viitorul care se deschide in fata generatiilor tinere si par a fi chiar fericiti cu ceea ce au. Stiu sa se bucure de putinul pe care-l ofera conditiile actuale de trai si traiesc intr-o armonie care le aduce pace si multumire. Stiind ca ne aflam in timpul sezonului ploios ma asteptam sa prindem o vreme destul de capricioasa insa norocul ne-a suras si ploaia ne-a ocolit pe toata perioada circuitului nostru astfel incat ne-am putut desfasura programul asa cum ne planuisem.
Fiind o tara in care religia predominanta este budismul, e firesc sa intalnim si aici temple si stupa, o parte dintre ele fiind unice prin design si arhitectura. Vientiane, capitala Laos-ului este un oras linistit si pitoresc cu o mare diversitate de astfel de temple si pagode. Am inceput cu vizitarea templului Wat Si Saket cel mai vechi templu din Laos si totodata principalul punct de atractie de aici si unde poti admira mii de statuete in miniatura infatisandu-l pe Buddha; la fel de interesanta mi s-a parut si stupa Pha That Luang, o monumentala structura sacra si spirituala budista, finalul de zi culminand cu Arcul de Triumf - Monumentul Patuxai ce ne-a oferit o panorama incantatoare asupra capitalei Laos-ului.
Inima acestei destinatii misterioase si exotice o reprezinta insa orasul Luang Prabang, capitala spirituala a Laos-ului. Localitatea a fost inscrisa pe lista UNESCO si este unul dintre cele mai importante centre budiste din Asia. Cu cel mai bine pastrat centru medieval din intreaga Asie de Sud-Est, Luang Prabang este total diferit de freneticele orase asiatice. Ascuns printre dealuri inverzite, aici totul emana liniste si serenitate, iar impreuna cu pozitia geografica data de cele doua fluvii: Mekong si Khan si maiestuoasa colina Phou Si, se creeaza aproape o atmosfera de poveste. Stand cateva zile sa respiri aerul blajin de aici, te deconectezi cu adevarat iar o astfel de atmosfera nu poate sa-ti aduca decat o stare continua de bine.
Cel mai mult m-a incantat interactiunea permanenta care am avut-o cu localnicii din Luang Prabang. Desi eram familiarizata deja cu ospitalitatea proverbiala a asiaticilor, laotienii  par sa ocupe totusi un loc fruntas in acest sens. Atat de mandri de tara si de cultura lor, sunt dispusi sa-ti arate si sa te invete tot ceea ce vrei sa stii, de la bucatarie, ritualuri budiste, istorie, mergand chiar pana la detalii din viata lor personala, lucru ce mi s-a parut cu adevarat surprinzator.
Fiind o iubitoare de copii nu mi-a trebuit mult sa ma indragostesc de micutii care ne intampinau cu surasul lor inocent si cu ochii lor mari si migadalati, sunt cu adevarat  adorabili. Mergand in una din zile intr-un sat din apropiere am avut ocazia sa vad cum se desfasoara si viata celor de aici. Oamenii nu s-au ferit si ne-au lasat sa ii surprindem in toiul activitatii lor, ne-au lasat sa le fotografiem casele saracacioase si copii imbracati mai mult decat modest. Invatatoarea din sat, o tanara dedicata as putea zice meseriei de pedagog ne-a invitat sa participam la o ceremonie de impartire a unor ajutoare ce constau in camasi albe noi pentru toti elevii din sat. A fost de-a dreptul emotionant sa vezi bucuria din ochii lor in momentul in care primeau acest mic ajutor… Probabil si asta contribuie la farmecul aparte pe care il are aceasta destinatie. 
Cu toate acestea turismul a luat un avant considerabil in ultimul timp, fiind oferite turistilor conditii uimitoare de cazare si de petrecere a timpului liber. Design-ul si facilitatile resorturilor de aici sunt la cele mai ridicate standarde si ofera tot ceea ce ai putea gasi si intr-o tara dezvoltata. Am fost surprinsa sa gasesc personal stabilit aici din toate colturile lumii si care chiar isi aduce o contributie majora la dezvoltarea acestui mic fost regat, care probabil ca in scurt timp va deveni unul dintre cele mai puternice centre turistice din Asia.
O calatorie in aceasta tara este cu adevarat unica si e bine de profitat acum in acest stadiu cand inca mai poti beneficia de misterul si originalitatea pe care putine destinatii le mai pastreaza in stare pura.

eturia awards

Eturia membru ANAT
Premii Eturia
Premii Eturia
Premii Eturia