Impresii Thailanda - Decembrie 2008

Mariana & Gheorghe

Impresii Thailanda - Decembrie 2008

Data calatoriei: Decembrie 2008

Vreau sa va felicit pentru intuitia dv referitoare la scopul excursiei noastre in Thailanda si pentru colaborarea dv cu partenerul dv thailandez.

Primul nostru ghid, dl. Ekasai, dupa intrebari protocolare referitoare la calatorie, in drumul catre hotel, ne-a intrebat care este scopul calatoriei noastre, ce dorim sa vedem si sa facem. Ne-a inteles perfect si am primit pe parcursul colaborarii noastre toate informatiile posibile (istorice, etnografice, religioase etc.). Este o persoana extraordinar de informata si dornica de a impartasi toate cunostintele sale. Un om foarte deosebit, un ghid foarte grijuliu, care ne-a organizat pranzuri in locuri speciale cu mancaruri diferite, fiecare fel de mancare fiind insotit de explicatii. A facut o echipa perfecta cu soferul care ne-a insotit de la Bangkok pana la Chiang Mai.

Pe parcursul drumului catre Sukhotai ne-am intalnit cu un alai care conducea un adolescent la manastire, iar insotitorii nostrii, care ne-au inteles setea de cunoastere, au oprit masina si cei din alai ne-au inconjurat, ne-au oferit bauturi cu expresia “bea, bea” si ne-au luat la dans in mijlocul soselei. A fost ceva foarte deosebit si ghidul ne-a explicat ca si conationalii lui sunt fericiti cand o persoana straina participa la bucuria lor. Dl.Ekasai fura din zbor ce am dori sa cunoastem sau sa cumparam si facea traseul in asa fel incat sa ne satisfaca toate dorintele.

Imi este foarte greu sa-mi expim in mod succint toata experienta noastra thailandeza, asa cum mi-a fost greu sa selectez cateva fotografii din cele peste 2000 facute (mai avem si 23 CD-uri cu camera video). A fost o experienta extraordinara si surprinzatoare. Am vazut tot ce se poate, de la obiective istorice si religioase, la natura incantatoare din padurea tropicala (unde ni s-a prezentat fiecare tip de arbore sau arbust, de la tek, santhal, bambus la arborii de cafea). Vizitele in pietele lor ne-au ajutat sa intelegem si mai mult stilul lor de viata, ce si cum mananca, cum sunt acele plante care noi le cunoastem dupa nume ca si condimente.

Am locuit in hoteluri superbe (din 5 hoteluri, 3 au fost deschise in 2008) cu servicii excelente, cu mic dejunuri variate si indestulatoare. Am calatorit numai cu masini noi, full option, tapiserie piele, super curate (in prima parte cu un van Toyota si in a doua parte cu un Isuzu tip jeep, modele care nu sunt in Europa). In masina era intotdeauna apa de la gheata si servetele (textile) umede de unica folosinta.
Am cunoscut luxul thailandez, dar si saracia din varful muntelui. Nu prea sunt eu sigura daca acea saracie este reala, sau daca este un stil de viata pe care nu vor sa-l schimbe, deoarece am vazut case saracacioase cu Toyota 4x4 in curte. De fapt nu am vazut in viata mea atatea masini noi 4x4 cate am vazut pe tot parcursul calatoriei noastre.

In Chiang Mai am avut bucuria rezervatiei de elefanti fericiti si vizitarea gradinii zoologice superbe cu ursuletii Panda. M-au uimit acesti oameni minunati care sunt buni cu strainii si cu animalele. Au o multime de caini vagabonzi fericiti. Niciunul nu latra, nu maraie pentru ca nu se tem. Oamenii stiu sa traiasca cu toate vietuitoarele. De la Chiang Mai am avut o domnisoara  ghid, Nana, care era obijnuita cu americanii si a fost in primele 2 zile cam galagioasa si prea vorbareata abordand subiecte banale. Apoi cred ca a inteles ce fel de oameni suntem si s-a mai schimbat. Ea este tipul normal de ghid asa ca n-am ce sa-i reprosez.
Sunt convinsa ca toata incantarea noastra se datoreaza acestui fel de calatorie (tailor -made) si mai ales persoanelor care ne-au insotit. In conditiile normale de turism nu am fi avut nici pe jumatate aceiasi satisfactie. Aceasta calatorie o recomand din toata inima persoanelor care calatoresc in scopul cunoasterii. Din pacate, ghizii nostrii sau patronii de restaurante cu care ne-am inprietenit, nici nu stiau unde este Romania si nu au intalnit niciun roman pana acum. I-am instruit noi cat am putut. Oare romanii care se duc in Thailanda, se duc numai la plaja sau nu recunosc acolo ca sunt romani ?
Va multumesc inca odata pentru serviciile dv si puteti sa va bazati pe noi ca fiind clientii dv permanenti (bineinteles in functie de timpul nostru liber).

Mariana si Gheorghe

eturia awards

Eturia membru ANAT
Premii Eturia
Premii Eturia
Premii Eturia