Impresii Kyrgyzstan, Turkmenistan si Uzbekistan - august 2018

Simona

Impresii Kyrgyzstan, Turkmenistan si Uzbekistan - august 2018

Data calatoriei: August 2018

In cazul unui itinerar extins pe drumul matasii, prioritatea nu poate fi confortul. Distantele lungi, infrastructura unor state aflate, ca dezvoltare, cu 10-15 ani in urma si, nu in ultimul rand, in Uzbekistan si mai ales in Turkmenistan, disconfortul acut creat de ubicua prezenta a politiei, de restrictionarea internetului si, in general, de umbra tacuta si grea a statului autoritar.

Mi-am asumat toate acestea la planificarea itinerarului. Caci, pentru mine, Asia Centrala trebuia sa fie, si, multumita organizarii, a si fost, despre natura, despre istorie si despre oameni.

Kyrgystanul a fost, literalmente, o descoperire. Este cea mai libera, dar si cea mai saraca dintre cele trei stan-uri din itinerarul nostru. Infrastructura turistica in sens clasic este aproape inexistenta in afara capitalei, dar reteaua de home-stays este o experienta extraordinara. Am mancat cea mai naturala si mai cu gust mancare din, probabil, ultimii 10 ani. Lacul Son Kul a fost punctul culminant al traseului in aceasta tara, peisajul parca dintr-o alta lume, cu spectacolul neobosit al norilor, cu noaptea plina de stele si cu covorul de flori de colt.

Experienta din Uzbekistan a fost cea mai clasica si mai asezata dintre toate. Am urmat itinerarul clasic, ne-am imbibat de istorie si am cumparat suveniruri, ca in orice alt loc turistic. Dar asta nu face privelistile mai putin impresionante. Muzeul de la Nukus este un must pentru orice pasionat de istoria artei. As recomanda cu caldura cate o zi libera in Buhara (pe care n-am avut-o si am regretat) si in Khiva (pe care am avut-o si de care ne-am bucurat, plimbandu-ne fara graba printre ruine si admirandu-le la apus de pe o terasa foarte turistica si bine plasata).

Prin contrast, Turkmenistanul mi-a parut cea mai putin turistica dintre cele trei tari vizitate. Umbra statului totalitar s-a simtit de la granita si nu ne-a parasit pe toata durata sederii, dar calatoria a fost uimitoare. Ca in orice zona putin frecventata, am intalnit calatori cu povesti extraordinare cu care, in linistea desertului si la lumina ireala a craterului de gaz, am schimbat pe furis impresii despre destin istoric si libertate. Pentru noi, cei veniti din Romania, vamesii care iti scotoceau prin bagaje, amprentarea, formularul de vama interminabil, ghidul omniprezent care ne-a preluat, literalmente, pe semnatura, la intrarea in tara, precum si delirul de marmura si aur din Ashgabatul nou, s-au vazut dintr-o perspectiva care le lipsea calatorilor nascuti de cealalta parte a fostei "cortine de fier".

Altminteri, dupa craterul de gaz, unic in lume si, de aceea, cu nimic comparabil in ciudatenia sa, recomand ruinele de la Konye Urghenci, care au un farmec aparte intrucat sunt mult mai vechi decat cele din Uzbekistan si au fost ferite de renovarea sovietica agresiva. Iar Ashgabatul... pentru noi a fost inevitabil si util memoriei.

In final, vreau sa va multumesc, cu toata sinceritatea, pentru organizarea impecabila. Grija vizelor si a celorlalte (multe) formalitati birocratice a apasat greu asupra acestei vacante, chiar si atent pregatite, astfel ca nu vreau sa imi imaginez nivelul de stres in situatia lipsei unei asemenea organizari. Nicaieri in lume nu am fost mai multumita ca am apelat la serviciile unor specialisti pentru pregatirea administrativa a unei vacante. Pentru mine, calatoria aceasta, pe care mi-o doream de multa vreme, este un vis implinit.

eturia awards

Eturia membru ANAT
Premii Eturia
Premii Eturia
Premii Eturia