Impresii Indochina - Mai 2014

Vlad

Impresii Indochina - Mai 2014

Data calatoriei: Mai 2014

Am mai trait o experienta uluitoare in Indochina - mijlocita de echipa Eturia.

Cele trei tari vizitate, Cambodgia, Laos si Vietnam, desi vecine, cu un trecut asemanator, aceleasi religii, obiceiuri, etc. te surprind cat de diferite pot fi. Cambodgia este plina de istoria imperiului khmer, cu vestigiile de la Angkor, Bayon, Banteay, Ta Prohm ( si multe altele) care ne fac sa ne simtim marunti si neputinciosi fata de ce s-a realizat acolo si atunci.
O experienta inedita si amuzanta a fost tura cu "trenul de bambus" ( varianta indochineza a "trolitei" noastre din zona Comanesti - valea Asaului ) in apropiere de Battambang. Tot aici am avut surpriza unui hotel facut cu mult bun gust si foarte cochet. Il recomand cu caldura.
Mica "croaziera" pe lacul Tonle a fost instructiva si interesanta d.p.d.v. al unui oras plutitor, oras absolut functional, cu scoala, biserica ( catolica !!!), magazine de tot felul, sectie de politie, etc. E adevarat ca primarul nu are "cosmarul" asfaltarilor !
Un deliciu a fost si bucataria cambodgiana, foarte echilibrata, gustoasa, picanta , bogata in fructele cele mai diverse, legume, peste, fructe de mare.
Laos-ul , introdus in tura noastra la sugestia deosebit de inspirata a dlui Stoica, a fost o revelatie. Desi am stat doar doua zile, programul a fost deosebit de dens ( ajutat si de o vreme un pic mai racoroasa, caci altfel nu prea rezisti o zi intreaga in caldura umeda de 37 -38 C) si am reusit sa simtim pulsul acestei tari rupte de secolul 21, cu oameni calmi, respectuosi, amabili. Aici am avut unul dintre cei mai buni ghizi din Indochina, in ciuda faptului ca a "uitat" sa ne ia de la aeroport. In compensatie insa ne-a oferit 2 pranzuri gratuite si daca nu il opream, cine stie cu ce se mai revansa. Chiar si in Luang Prabang, viata este atat de patriarhala, de linistita, cam cum erau satele romanesti acum 40 de ani. De remarcat baia pe care o poti face la cascadele Kuang Si ( daca esti pregatit pentru asa ceva ) insotit de micii pestisori ( aparuti si in Romania la centrele de infrumusetare) care iti "ciugulesc" pielea mortificata de pe corp (calcaie, coate,...). E o senzatie !!!
Bucataria laotiana mi s-a parut, dintre toate trei din zona, cea mai parfumata, delicata si sanatoasa - are foarte multe mirodenii, ierburi, etc care dau un gust si o aroma pronuntate. Locul 1 !
Hotelul KIRIDARA din Luang Prabang , facut in stil local, a fost o incantare, inclusiv restaurantul foarte select si cu un personal excelent . Nota 10.
Ultimul vizitat, Vietnamul, din pacate din puctul meu de vedere pe ultimul loc, a pierdut poate mai mult prin comparatie sau din asteptarile mele prea mari. Jumatatea nordica, cu puternice reminiscente comuniste este foarte rigida, de multe ori incrancenata, in orice caz oameni simtitor diferiti de cambodgieni si laotieni. Hanoi, ca o capitala care se respecta, este "corecta" din punctul asta de vedere - curat, cu mausoleu la care se sta la coada cu orele ( nu a intrat in obiectivele noastre), etc
O experienta care intregeste cunoasterea Vietnamului si fara de care sigur nu ai o viziune completa este tura Lao Cai - Sa Pa. O natura superba, oameni harnici, terenuri muncite din greu.
Am avut inspiratia - probabil nefericita - sa solicitam in Vietnam ghizi de limba franceza pentru a o mai folosi, in ideea ca este fosta colonie franceza. Din pacate majoritatea ghizilor aveau povestea invatata pe de rost si daca ii scoteai din istorioara lor cu intrebari sau detalii, multi nici nu intelegeau ce le spuneai. Poate ca limba engleza ar fi fost o alegere mai buna....
Golful Halong este un vis la care a contribuit si norocul de a fi pe un vas cu doar 2 cabine - in cealalta cabina un tanar francez care facea turul lumii - echipajul era mai numeros decat pasagerii !!!! Putem spune ca am avut un vas privat - altminteri deosebit de cochet si cu o bucatarie excelenta.
Saigon-ul contrasteaza putenic cu tot restul tarii, un oras cosmopolit, cu oameni care stiu ce vor, mult mai ingrijit si prosper decat capitala. O incantare ! Hotelul Grand are toate cele 4* si te rasfata in toate felurile.
Foarte interesanta croaziera in delta Mekong, in special escapada pe jos prin satele rasfirate printre canale. Ghizii bine pregatiti ne-au prezentat tot felul de plante, arbusti, fructe necunoscute europenilor. Nu trebuie ratat ! Nota bene - a fost facuta tarziu dupa amiaza incat sa nu mai fie atat de cald si nu am beneficiat nici de dezlantuirea tantarilor !!
Indochina ne-a ramas in amintire ca un loc plin de contraste dar de un farmec aparte.
Multumesc echipei Eturia pentru aceasta noua experienta reusita.

eturia awards

Eturia membru ANAT
Premii Eturia
Premii Eturia
Premii Eturia