Impresii de calatorie Mexic - mai

Simona

Impresii de calatorie Mexic - mai

Cancun este o statiune de top, pentru orice anotimp, cu mare calda si verde, plaje cu nisip alb si fin.

Prima impresie a fost de o locatie de lux, cu hoteluri gigant cu gradini immense, perfect simetrice, mall-uri in aer liber si cluburi renumite.
Mexico City este un oras modern, cosmopolit, care are foarte multe de oferit calatorului: atat viata culturala cat si restaurante excelente (nu ratati faimoasa “enchalladas”), terase, viata de noapte si sa nu uitam de celebrii mariachi.

Peninsula Yucatan margineste Golful Mexic si este alcatuita administrativ din trei state: Campeche, Quintana Roo si Yucatan, fiecare dintre ele avand propria istorie si atractii ce merita sa fie vazute.

Cancun este formata din doua zone distincte – Ciudad del Cancun – aici locuiesc mexicanii care deservesc hotelurile si zona turistica, un oras bine intretinut si prosper fata de multe alte orase din Mexic. A doua parte – Zona Hotelera este construita pe o bucata de pamant. Cluburile din Cancun sunt recunoscute peste tot in lume, Coco Bongo este renumit pentru spectacolele sale. In zilele libere ai posibilitatea sa faci diferite sporturi nautice: plimbare cu submarinul, scuba-diving, jungle tour, pescuit in larg etc.

A doua zi plecam spre Chichen Itza, cel mai mare dintre orasele in ruine din peninsula mexicana Yucatan. Asezarea a fost construita de populatia mayasa Itza, iar numele sau insemna „Deschiderea izvoarelor Itza”, referire la doua cavitati considerate divine. Chichen Itza a fost cucerit de tolteci in 987 dar abandonat pe la 1230, intr-o epoca de crestere a instabilitatii. principalul monument este impresionanta piramida Kukulcan, o structura imensa, inalta de 25 de metri. Cei mai multi turisti vin aici de echinoctiu, atat cel de primavara, cat si cel de toamna cand soarele lumineaza o parte din trepte care apar ca un sarpe imens, unul din principalii zei mayasi.  Cel mai important zeu este zeul ploii, Chac – statuile cu Chac sunt peste tot, imposibil sa nu-l recunosti datorita nasului sau extrem de lung si gros. La Chichen Itza mai puteti vizita: Juego de Pelota Principal, stadionul cel mare din Chichen Itza (unde acum cateva sute de ani, barbatii jucau un soi de fotbal, putand sa loveasca mingea din cauciuc doar cu coatele, coapsele si genunchii pentru a o putea introduce printr-un cos ca de baschet, dar asezat vertical – nu se stie exact daca invingatorii sau invinsii erau sacrificati pe piramida Kukulcan, insa acest lucru era o onoare pentru ei) si cenotele sacru din Chichen Itza unde aveau loc sacrificii si peste ani s-au descoperit numeroase obiecte.

Dupa Cancun zburam spre Mexico City, capitala tarii si in acelasi timp cel mai important centru economic, industrial si cultural.Mexicanii il numesc El Dif, prescurtare de la numele intreg, Mexico, District Federal. Ciudad de México este centrul guvernamental, centrul de afaceri si de cultura in Mexic. Fiind situat la o altitudine de 2.240 metri, a fost destul de greu sa ne obisnuim cu presiunea atmosferica. In timpul liber am facut o plimbare prin Zocalo, una dintre cele mai mari piete din lume, am avut ocazia sa vedem dansatori azteci. In Zocalo puteti vizita Palacio National (nu sunt de ratat picturile murale ale lui Diego Rivera de acolo), precum si Catedrala (intrarile sunt gratis).

Vizita la Teotihuacan (50 km de oras) a fost impresionanta prin imensitatea locului si prin importanta lui pentru mexicani. In drumul spre Teotihuacan am facut o oprire la Basilica Guadalupe, Vaticanul Mexicului, construita pe locul unde Fecioara Maria s-ar fi aratat unui aztec recent cucerit de spanioli care s-a convertit apoi la catolicism sub numele de Juan Diego. Papa Ioan al II lea a facut primul pelerinaj aici si nu in Polonia, patria lui de bastina, fiind foarte iubit de populatia Mexicana. In curtea basilicii puteti admira o statuie dedicata Papei, iar in biserica noua s-a deschis de curand un muzeul cu obiecte personale ale Papei Ioan al II-lea. Teotihuacan nu a fost construit de azteci, ci de o civilizatie care i-a precedat cu mai bine de 600 de ani. Cand aztecii s-au stabilit prin zona si au descoperit Teotihuacanul, au tras concluzia ca locul nu a putut fi construit decat de uriasi, aici fiind locul unde zeii s-au sacrificat pentru a crea cea de-a cincea lume (in care ei traiau). Te plimbi pe o alee imensa, lunga de aprox 4 km, unde poti admira ruinele locuintelor, templele si piramidele central. Puteti urca pe piramida cea mai mare pana in varf, Piramida Soarelui (cu o inaltime de 70 metri si o baza de 250 metri), iar Piramida Lunii (putin mai mica ca si dimensiune) o puteti urca doar pana la jumatate. La sfarsitul vizitei gasiti un mic “bazar” de unde va puteti procura diferite suveniruri (nu am uitat de vestitul “sombrero”).

eturia awards

Eturia membru ANAT
Premii Eturia
Premii Eturia
Premii Eturia