Impresii Circuit Cuba - mai

Simona

Impresii Circuit Cuba - mai

Cand am plecat spre Cuba, plecam cu anumite clisee, precum magazine goale, atmosfera sumbra si sinistra care dominau Romania anilor 80.

Ma asteptam la tarabe goale si intuneric, dar cel putin, intr-un context tropical. Si ce am gasit la fata locului, mi-au spulberat ideile.

Aeroportul din Havana este putin neprimitor, un aeroport putin mai mare ca si marime decat Otopeni, insa foarte slab luminta. La iesire dau navala multi reprezentati ale diferitor agentiilor de turism cubaneze, precum si foarte multi taximetristi dornici sa te ajute.

Dupa intalnirea cu ghidul nostru pentru urmatoarele zile pe care le petrecem in Cuba, purcedem la drum spre Varadero. Ajungem la destinatie dupa aproximativ 2 ore si jumatate, pe timp de noapte si ne cazam dupa scurt timp (formalitatile nu dureaza mult). Varadero este o statiune cu apa verde-albastrui si nisip alb, o locatie ideala pentru relaxare, scuba-diving si snorkelling. Datorita marii bariere de corali din larg, oceanul este deosebit de cald si o baie este inevitabila.

A doua zi este libera si, din cauaz diferentei de fus orar, timpul liber este binevenit si o ocazie perfecta pentru a savura un „mojito” langa piscina.

A treia zi incepe adevarata aventura: parasim zona de „all inclusive” din Varadero so plecam spre Trinidad. Pe drum facem un stop in Santa Clara, unde vizitam mausoleul si muzeul Che Guevara. Santa Clara locul in care Che a condus atacul final asupra trupelor dictatorului Batista (340 luptatori au invins o trupa de 3900 soldati). Dupa Revolutie, Fidel a facut miscare inteligenta spre deosebire de alti dictatori est-europeni, sa creeze cultul lui Che, el trecand putin in umbra. Dovada este ca unul dintre cele mai importante exporturi musicale ale Cubei din ultimele decenii este mega-hit-ul “Comandante Che Guevara”. Aici am putut vizita un atelier traditional, al fratilor Santander, de unde puteti cumpara diferite obiecte traditionale din lut.

Dupa stopul de la Santa Clara, ajungem la Trinidad, unul dintre orasele coloniale care mie mi-au placut foarte mult. Linistit, Trinidad este unul dintre cele mai dragute si autentice orasele ale Cubei, inscris in Patrimoniul UNESCO din 1988. Aici, timpul pare sa se fi oprit undeva cu cateva secole in urma, lasand impresia ca aici gasesti adevarata „aroma” a Cubei, o Cuba autentica. Trinidad este locul prin care sa faci o promenada. Foarte specific orasului este ca ferestrele nu au geamuri. Aici, in Trinidad este intotdeauna cald, asa ca localnicii nu si-au mai pus si geamuri. Dar ca totusi sa nu le intre cine stie cine in casa, toate ferestrele au niste “barrotes”, bare metalice care la prima vedere par ale unei inchisori. Trinidad-ul se pozitioneaza nu numai ca un oras istoric, ci si foarte cultural. Muzeele din oras expun viata burghezilor imbogatiti din zahar din secolul XIX – “Museo Romantico” este fostul palat al familiei Brunet, iar “Museo Historico Municipal” este palatul doctorului Cantero. In plus, daca ziua, orasul pare molcom, viata adevarata incepe dupa caderea noptii. In rest, ne-am plimbat pe stradute si am intrat intr-un loc unde am auzit muzica si am avut parte de un spectacol inedit: a reproducere a cantecelor si dansurilor sclavilor. Un alt stop a fost pentru a ne delecta cu un cocktail traditional (rom, miere, lime si gheata) intr-o locatie denumita dupa numele cocktailului: La Canchanchara. Cazarea in Trinidad a fost in afara orasului, la aprox 10 minute de centru, langa plaja, la un hotel tot All Inclusive. Trinidad este in partea opusa a statiunii Varadero, cu iesire la Marea Caraibelor si beneficiaza de aceeasi mare turcoaz, cu apa cristalina si nisip alb. Zona este o alternativa mai ieftina a plajelor din Varadero si o locatie unde aveti si posibilitatea de a vizita orasul.

Dupa doua zile in Trinidad plecam pentru o noapte in Cienfuegos. Pe drum am avut ocazia sa vizitam Gradina Botanica, care adaposteste o paleta larga de palmieri (printre care si renumitul Palma Real) si diferiti arbori. Pana am ajuns in Cuba aveam impresia ca numele orasului vine de la Camillo Cienfuegos, cel de-al treilea revolutionar din tripleta Fidel – Castro – Cienfuegos, insa nu este adevarat: Cienfuegos-ul de azi isi datoreaza numele unui fost guvernator spaniol cu acelasi nume. Cienfuegos este de asemenea un oras simpatic. Poate nu are aerul colonial si relaxat al Trinidad-ului, dar strazile lungi, unde gasim diferite cladiri cu coloane. Centrul orasului este strabatut de la nord la sud de un bulevard larg – Paseo del Prado.

Dupa o noapte in Cienfuegos plecam spre Havana, insa nu fara o oprire la o ferma de crocodili, Guama, care adaposteste aprox. 6000 de specii de crocodili. Tot aici ai parte de o experienta deosebita: o plimbare cu barca pana la un sat de bastinasi, situat in Parcul National Fiesta Campesina. Guama este un sat indian, unde ajungem trecand printr-un lac mlastinos. Dupa tura cu salupa servim pranzul intr-un restaurant racoros acoperit cu palmieri, unde avem posibilitatea de a manca friptura de crocodil.

In Havana te intampina cladirile coloniale superbe (multe dintre ele erau restaurante), catedrale impunatoare, femei care vor sa pozeze cu tine pentru cativa pesos sau vand diferite obiecte (moneda nationala cubaneza se numeste Peso, dar exista si o varianta convertibila – “Peso Convertibile”, numita prescurtat CUC – Cubana Convertibil). In program avem un tur de oras cu masinile de epoca, si include vizita a principalelor obiective printre care si Capitoliul, copie a celui din Washington, situat in Plaza de la Revolucion (unde se afla sediul Comitetului Central si al Ministerului de Interne. Pe fatada se afla unul din simbolurile orasului – muralul cu Che Guevara si celebrul lui citat “Hasta la Victoria Siempre). Capitoliul adaposteste cea de-a treia statuie ca inaltime din lume (statuia Republicii, 17 metri), monumentul eroului national Jose Marti cazut in lupta cu spaniolii. In timpul plimbarii prin centrul vechi al Havanei nu poti fara sa gusti un mojito sau daiquiri in faimoasa La Bodeguita del Medio, celebrul bar patronat de Hemingway, pe peretii careia se regasesc autografele lui Fidel, Salvador Allende, Harry Belafonte sau Nat King Cole. Seara am avut parte de un show incredibil, celebrul Tropicana, un show plin de culoare si lumina… cum e Cuba. In Cuba este permanent vara si e verde. Havana este plina de discoteci, baruri, cinematografe, iar in seara de week-end, Maleconul, bulevardul paralel cu oceanul devine o discoteca in aer liber.

In alta zi vizitam Valle de Vinales, una din provinciile cele mai pitoresti ale Cubei, situat la vest de Havana. Pinar del Rio este printre cele mai frumoase provincii cubaneze, care se remarca prin muntii din calcar (“mogotes”) cu forme rotunjite ciudate, acoperiti de vegetatie luxurianta. Vizitam si o pestera, Cueva del Indio, acoperita cu stalactite, stalagmite si rauri subterane. (aici facem si o plimbare cu barca). Bineinteles ca nu puteam omite vizita la o fabrica de tutun, unde putem vedea intregul proces de realizare a trabucurilor (numite si havane). Ziua se incheie cu o atractie pentru cubanezi si turisti – un perete pictat cu dinozauri si alte mamifere pre-istorice a caror fosile au fost descoperite in zona.

Cuba a fost o experienta de neuitat: am gasit aici nu numai unele dintre cele mai minunate plaje din lume, dar si o bogata mostenire culturala si o traire pasionala specifica cubanezilor (deschisi, prietenosi, o combinatie perfecta intre influente spaniole, africane si caraibene).

eturia awards

Eturia membru ANAT
Premii Eturia
Premii Eturia
Premii Eturia