Hasta la victoria siempre! CUBA - noiembrie

Florin

Hasta la victoria siempre! CUBA - noiembrie

Fie ca preferi romul sau trabucurile, trestia de zahar, nuca de cocos sau lime, Cuba este destinatia ideala pentru a-ti petrece vacanta!

Aici timpul se opreste in loc si o zi traita are intensitatea unei luni in Europa. Nu exista presiunea stresului, accesul la informatie este minim, muzica salsa la orice pas a inlocuit televizorul si radioul. “Hasta siempre, Che Guevara!”, “Guantanamera” melodiile ce ofera spectacol in strada si in orice local. Este o tara exotica cu plaje frumoase, peisaje verzi, muzica antrenanta, palmieri vigurosi.
“Bella Cubita” cum o numesc localnicii este o tara in care mergi pentru a vedea cum a ramas prins in timp un popor si unde poti avea o vacanta plina de experiente!

Havana te reintoarce in timp datorita masinilor de epoca foarte bine intretinute de localnici, prin centrul istoric si stradutele boeme pe care auzi ritmuri de salsa. Casele sunt vechi si marcate de timp, zonele de mahala sunt intunecate, dar linistite, ceea ce pentru noi reprezinta o atractie turistica, pentru ei este o scena rupta din timp. Nu trebuie sa ratezi o oprire la Bodeguita del Medio ca sa bei cel mai bun mojito, la Floridita, bar in care se serveste cel mai bun daiquiri din lume… Poti asculta muzica excelenta si sa asisti la un dans cubanez de calitate oferit de band-ul localului.
Sincer, am sa incep cu prima impresie care m-a marcat. Am revenit in Cuba dupa 4 ani si am simtit o diferenta intre serviciile hoteliere care erau la standarde bune, insa au decazut odata cu ridicarea embargoului SUA. Am trecut rapid peste aceste lipsuri, ca un calator cu experienta si am identificat cu ce poti ramane din Cuba. A fi cazat in Havana la Nacional de Cuba este o sansa extraordinara deoarece te afli in unul din cele mai vestite hoteluri in care s-au turnat multe filme. Acest hotel are si o istorie impresionanata. Obiectivele ce nu trebuie ratate in Havana sunt Capitoliul, Plaza de Armas, cartierul vechi, Vedado si Miramar, Catedrala. Sa te fotografiezi cu floraresele din pietele centrale, sa vizitezi Muzeul Romului si sa achizionezi o Havana añejo de 7 años pentru aroma puternica de rom, aceastea sunt lucruri ce iti vor ramane mereu in amintire. Iesind din perimetrul turistic, intalnesti adevarate mahalale, case inegrite de timp. Nu trebuie ratata o plimbare cu un coco taxi sau cu una din masinile de epoca Chrysler/Cadillac viu colorate si ingrijite foarte pretios de proprietarii cubanezi, iar seara se merita sa o inchei la Tropicana show, un spectacol exotic de cabaret.

Din capitala am pornit spre zona Viñales, o zona foarte verde, cu o pestera celebra in care am mers cu barca ca apoi sa facem o oprire la casa unui cultivator de tutun ce s-a dovedit a fi un adevarat one man show. Ne-a introdus in lumea pasionanta a artizanilor, aratandu-ne epopeea formarii trabucului prin rasucirea frunzelor de tutun si misterele impachetarii lui uniforme. Fiecare actiune era pigmentata de o vorba cu talc si o fapta de viata.

Urmatoarea oprire a fost in Trinidad, acest oras rupt din timp, suspendat intre poveste si realitate, intre mister si real. Acest oras ma fascineaza de fiecare data cand pasesc pe strazile lui pavate… Dupa ce parasesc stradutele pline de turisti, imi place sa merg cu tovarasii mei de drum pe aleile linistite si parfumate, sa bem un ceai plin de miresme locale, sa ascultam sunetele eliberate de bandurile cubaneze ce se contopesc in eter… Urcand in turnul din muzeul orasului, ii vei oferi privirii libertatea de a pluti spre ocean sau spre dealurile inverzite, un contrast armonizat de acoperisurile caselor. Si da, vei simti aici briza racoritoare sub soarele caraibian… Te vei lasa vrajit de acest tot unitar in care vei simti neingradit spiritul cubanez al libertatii…

Din Trinidad am mers in orasul Santa Clara, orasul lui Che Guevara in care se afla mausoleul lui si apoi in  Cienfuegos unde se afla renumitul teatru in care a cantat celebru Carruso.

Varadero - statiunea estivala cea mai cunoscuta si vizitata de turisti. Aici poti sta pe plaja cu nisip alb
fin si poti face o baie in apa Marii Caraibelor ce iti va oferi cea mai frumoasa deconectare si antrenament pentru trup si suflet. Exista vanzatori ambulanti pe plaja ce ofera suveniruri dragute, lucrate manual de ei in lemn, scoici sau nuci de cocos, simbolurile Cubei, cele mai vandute fiind Che Guevara, trabucurile, cuplurile de dansatori sau maracas.

Asteptati-va la o lipsa de formalism - se vor adresa direct si cu simtul umorului, facand glume si vorbindu-va ca si cum v-ar cunoaste de o viata. Multi cunosc Romania, capitala Bucuresti, masinile ARO si Dacia. Nu sunt punctuali, dar asta pentru ca timpul in Cuba se scurge in alt ritm si nimeni nu alearga sa indeplineasca indatoririle la fix.

In final doresc sa mentionez ca daca in urma cu cativa ani o calatorie in tara romului era considerata scumpa si la celalalt capat al lumii, lucurile s-au schimbat de cand a venit la conducere Raul Castro, fratele lui Fidel Castro. Portile turismului s-au deschis si au inflorit serviciile personalului din complexurile hoteliere, oamenii fac o atmosfera delicioasa si sunt motivati sa dea totul ca sa te simti bine la ei si sa revii. Sunt constienti ca tu esti in concediu si nu ai sansa sa traiesti zilnic o experienta cubaneza. Temperatura tot timpul placuta, vegetatia luxurianta, apa calda, atmosfera lenta si relaxata emanata atat de natura cat si de oameni, muzica si trupele live, fac pe multi romani sa viziteze nu doar o data Cuba, ci de mai multe ori. A devenit o destinatie ravnita si foarte cautata de multi turisiti.  Asa ca va propun oricand sa va lasati vrajiti de clima tropicala, mirosul de trabuc si gustul de mojito ca sa aveti parte de o experienta cubaneza unica.

Hasta la victoria siempre!

eturia awards

Eturia membru ANAT
Premii Eturia
Premii Eturia
Premii Eturia