Guatemala – taramul mistic mayas (II) - Noiembrie-decembrie

Florin

Guatemala – taramul mistic mayas (II) - Noiembrie-decembrie

Urmatoarea oprire care ne-a lasat cea mai frumoasa impresie despre Guatemala este orasul Antigua.

Oras vechi colonial, fosta capitala, este situata intr-o zona muntoasa, inclusa in Patrimoniul Mondial UNESCO. Fondata de conquistadorii spanioli in 1543 dupa 200 de ani au loc 2 cutremure devastatoare in 1717 si 1773 ce distrug aproape in totalitate orasul determinand mutarea capitalei in Nueva Guatemala (Guatemala City). Astfel ca arhitectura coloniala din Antigua a ramas neatinsa si transformand-o intr-un aevarat muzeu in aer liber. Cel mai important reper al orasului este Arcul Santa Catalina, bijuterie coloniala ce despartea inainte locuitorii orasului in doua, cei saraci de cei instariti. Orasul este strajuit de 3 mari vulcani, vulcanul Agua (apa), vulcanul Fuego (foc) si Acatenango. Activ si in zilele noastre este vulcanul Fuego cu eruptii de mici dimensiuni. Cele mai frumoase obiective de vizitat sunt Catedrala San Jose reconstruita dupa cele doua cutremure, Biserica La Merced cu cea mai frumoasa dantelerie alba sculpatata pe peretii exterior, ruinele Manastirii Santo Domingo, construita de calugarii dominicani, daramata total dupa al doilea mare cutremur din 1773 si ramasa in stadiu de ruina, o ruina frumoasa si atractiva prin maretia coloanelor si a arcelor ce au pastrat o culoare istorica din vremea conquistadorilor. Uneori se fac concerte in mijlocul acestor ruine pentru ca se pot proiecta lumini frumoase in marele spatiu si acustica potenteaza manifestarile muzicale. Plaza de Armas, cu cele 4 mari puteri social-cultural-politic si religios reprezentate in diferite cladiri, frumos luminata si cu o fantana arteziana in mijloc, se pregates de iluminatul sarbatorilor de iarna. In Antigua se afla multi tineri veniti sa studieze limba spaniola, sa cunoasca Guatemala sau in stagii pe proiecte de schimb cultural. In weekend vin numerosi locuitori ai capitalei si iau cu asalt stradutele vechiului oras, dar in timpul saptamanii, viata curge lent printre localnici, un ritm specific stilului de viata latino-american.
Guatemala City, aglomerata, cu infrastructura moderna, cladiri inalte si moderne, strazi largi si bine ingrijite, reprezint inima noii Guatemala.  Modernizarea a dus la distrugerea orasului vechi si inlocuirea caselor coloniale cu blocuri moderne, dar fara nici un gust. Cel mai interesant stop a fost la Muzeul National de Arheologie si Etnologie, insa scurt pentru ca la ora 16 se inchide programul guatemalez. Este interesant sa vezi urmele civilizatiilor si fiecare etapa cu evolutia ei in istoria tarii. Alaturi de un ghid grozav ce cunoaste istoria si isi iubeste tara, poti petrece ore intregi incercand sa afli cat mai multe povesti si legende ce parca nu se termina, sau zboara timpul mai repede pentru turistii dornici sa absoarba cat mai multe informatii despre o tara noua.
Zburam in Flores, marele obiectiv al calatoriei este TIKAL – unul dintre cele mai mari situri arheologice precolumbiene al culturii maya. A fost capitala economica, politica si militara a zonei in anii 200-900 e.n, perioada clasica a culturii maya. Face parte din Patrimonial UNESCO  si detine o multitudine de titluri si aprecieri nationale si mondiale. Suntem intampinati de un ghid maya in varsta ce si-a trait toata viata in zona, fiind descendent al culturii maya ce a infiintat aceste temple. Impresionant la acest complex de ruine este grandoarea locului da mai ales faptul ca templele si palatele sunt doar partial descoperite, oferindu-ti posibilitatea de a trai fiorul exploratorilor. Padurea bogata, jungla deasa fac sa nu se vada ruinele decat daca urmezi harta intortocheata si complexa. Cele mai reprezentative opriri se fac la cele 4 temple. Templul I este Templul Marelui Jaguar, al conducatorului Chan Kawil. Templul II este Templul inchinat sotiei conducatorului. Templul III este Templul Jaguarului Preot ornat cu basoreliefuri si Templul IV, cel mai inalt, atingand 70m inaltime, inchinat reginei Chan Kawil. Este singurul pe care se poate urca, scarile fiind amenajate astfel ca accesul propriu-zi pe templu se face doar in varf. De aici, de sus, vezi doar padurea de un verde intens de se intinde ca un ocean. Templul V este descoperit partial, mare parte fiind acoperit de vegetatie. Templul VI este templul inscriptiilor. Drumul intre aceste temple trece prin multe alei brodate in vegetatie, arbusti ce blocheaza drumul, multa umezeala ce se impleteste cu o caldura arzatoare la amiaza. In mijlocul parcului intalnim si stele (formatiuni mari de piatra sculptata cu figuri si hieroglife ce spun istorii de mult apuse).
 Lacul Peten este situat in nord la baza platoului Tikal. Este cel mai adanc lac din Guatemala dupa informatiile transmise la fata locului, nu Atitlan dupa cum scrie in anumite ghiduri. Privit din unghiul lateral exterior are forma de crocodil cu stancile calcaroase ce stau la baza padurii tropicale.
Mai sunt cateva detalii frumoase de retinut despre Guatemala:
Pasarea Quetzal – pe langa faptul ca este numele monedei nationale numele pasarii simbol de pe drapelul statului Guatemala. Ea traieste in obscuritatea padurilor tropicale, frumos colorata, cu pene lungi si scoate un sunet strident.
Cafeaua este renumita ca fiind una dintre cele mai bune din lume. Tare si aromata, am savurat-o si noi la fiecare masa. Guatemala este unul din principalii producatori mondiali, regiunea din jurul lacului Atitlan este una propice cultivarii arborelui de cafea.
Rom - daca exista o bautura puternic aromata ce lasa cel mai parfumat gust in gura, acesta este romul Zacapa, cel mai bun rom din lume. Aromat, parfumat, are un pret piperat la orice distilerie si magazin din tara, cel mai ieftin fiind in aeroport, fiind scutit de taxe.
Marimba este instrumentul tradinitional si am avut sansa sa il ascultam in incinta hotelul Camino Real din Antigua, intr-o ambianta eleganta de sarbatoare, pregatita pentru sarbatorile de iarna.
Inchei prin a mentiona ca Guatemala nu este o tara ieftina ca si servicii, mese sau suveniruri. Este evident ca suntem turisti si pretul facut pe loc pentru noi este triplu fata de cel oferit localnicilor si greu lasa la negociere. Am fost surprinsi sa vedem ca desi nu erau multi turisti, preturile erau ridicate. Dar nu mergi in Guatemala pentru a cheltui, ci pentru a simti misticismul locului, pentru a contempla maretia peisajelor vulcanice, pentru a afla povestile ce ii tin vii pe descendentii mayasi, pentru a-ti clati ochii cu portul national frumos colorat si pentru a te transpune in efervescenta de culori ce le poarte in interior si la exterior. Pentru ca aceasta paleta de culori ii face sa fie mereu vii, veseli, primitori si deschisi, lucru care te face sa vibrezi alaturi de niste oameni simplii si curati.
¡Feel, like and live, Guate!

eturia awards

Eturia membru ANAT
Premii Eturia
Premii Eturia
Premii Eturia