Cosmopolit, ametitor, energizant - Londra - noiembrie

Anamaria Todirel

Cosmopolit, ametitor, energizant - Londra - noiembrie

Londra, capitala unei tari cu nume complicat - Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord, tara lui Shakespeare, Churchill, Byron, Darwin, incanta si ameteste prin multitudinea de obiective care se vor vizitate.

 Ghidul turistic avut la mine imi arata o multitudine de imagini si sute de informatii frumos structurate legate de obiectivele turistice. Dar odata ajunsa in Londra am vazut taxiurile retro negre, cabinele telefonice colorate in rosu aprins, autobuzele suspendate si am realizat ca doream mai mult decat o simpla incursiune pur turistica.

Londra este eclectica, cosmopolita si deci ametitoare. In Londra toata lumea e bine venita si orice nou venit trebuie sa descopere palatele impresionante precum Buckingham Palace si Westminster Palace – Sediul Parlamentului inca din 1250, capodoperele arhitecturale precum St. Paul’s Cathedral, muzeele si galeriile londoneze precum The National Gallery, British Museum ori Tate Gallery, pietele galagioase ca Trafalgar Square, parcurile celebre (Hyde Park), emblemele Londrei - London Tower si Big Ben, faimoasele teatre londoneze din Piccadilly Circus in care se joaca si astazi piesele lui Shakespeare si West End-ul - cartierul magazinelor moderne Kensington, Regent Park, Harrod’s, al cinematografelor, restaurantelor si cluburilor. Nu trebuie ratat si obligatoriu aplaudat spectacolul, neschimbat de sute de ani, oferit de schimbarea garzilor la Buckingham Palace si cel al predarii cheilor la Turnul Londrei. Iar mai apoi, obositi de vartejul atractiilor londoneze, faceti ca mine, plimbati-va pe jos pe stradutele medievale, dezordonate si agitate doar ca sa simtiti atmosfera metropolei. Insa fiti pregatiti, eliberarea de presiunea unei realitati atat de neobosite ca cea care, zi si noapte, se prabuseste peste Londra o veti simti doar intorsi acasa.

Daca la venirea serii turistul cu acte in regula se simte obligat sa aleaga intre o piesa de teatru la Royal Shakespeare Company sau un concert de muzica simfonica la Royal Albert Hall, eu am avut preocupari ceva mai pamantesti astfel ca lista de mai sus a fost rapid inlocuita de un pahar de mojito intr-un Jazz Cafe sau de o bere intr-un autentic pub londonez. Autentic inseamna zgomotos, rau mirositor, cu podelele lipicioase de prea multa bere varsata. Londra este una dintre capitalele europene cu o intensa viata de noapte si aceasta in pofida legislatiei aspre privind consumul bauturilor alcoolice. In mod evident, o tara cu spiritul Angliei este de neinvins. Astfel ca londonezii ies din case in fiecare seara petrecand pana noaptea tarziu si chiar daca pub-urile care invita la o halba de bere se inchid la ora 11, cluburile mentin antrenul pana spre dimineata. O nota: desi orasul este intesat cu pub-uri, restaurante, cluburi, in niciunul dintre acestea nu se fumeaza. Asa ca, de multe ori, indiferent de vreme, petrecerea se muta in fata lor. Iar dimineata cafeaua se bea in fata sau spatele hotelului, daca ai noroc. Oricum nu vei fi singur.

Desi cuvantul conservator pare nascut pe malurile Tamisei, capitala Marii Britanii nu are nimic de-a face cu mentalitatea conservatoare, stricta si limitata. Inspirata de o subcultura a noii generatii si de creuzetul multietnic, cultura strazii londoneze continua si astazi sa influenteze lumea. Sa nu uitam, eu sigur nu am facut-o, ca pe strazile din Chelsea s-a nascut punk-ul, Viviene Westwood si BritArt-ul.

Experienta metroului londonez merita mentionata. Aici defileaza cu ochii in iPhone sau Blackberry toate rasele, culorile si religiile de pe pamant. Imbracati fie elegant, fie in tricouri cu paiete ori in sacou si slapi, londonezii par o masa mare de imigranti, care dau viata si culoare orasului. Londra a fost singurul oras vizitat unde nu am simtit ca port o palarie pe care, cu litere luminoase, scrie „turist”.

Pentru cei dintre voi care sunteti parinti, un sfat: vizitati raiul ursuletilor de la Harrod’s. Orice copil trebuie sa aiba un ursulet iar al meu inca se bucura de Freddie.

In concluzie eu, ca spectator al unei lumi londoneze multiforme, am gasit in orice moment cu ce sa-mi incant privirea pe oricare din bulevardele grabite ale capitalei, sigura fiind ca am vazut prea putin din ce avea Londra de oferit.

eturia awards

Eturia membru ANAT
Premii Eturia
Premii Eturia
Premii Eturia