As Salam Alikoum, Maroc - decembrie

Carmen

Carmen

As Salam Alikoum, Maroc - decembrie

As Salam Alikoum ( Pacea fie cu tine! ) este cea mai cunoscuta  formula de salut in Maroc. 

Acestea au fost si primele cuvinte pe care le-am auzit cand am sosit pe Aeroportul Mohamed al V-lea din Casablanca.  Am facut cunostinta cu ghidul nostru – Hassan, care avea sa ne puna la curent cu tot ceea ce tine de traditii, stil de viata, geografia locului si cate si mai cate informatii nepretuite.
Vacanta de tip circuit este alegerea perfecta pentru a cunoaste in detaliu  tara pe care ti-ai propus sa o adaugi pe lista ta de destinatii.  Calatorind  alaturi de un grup de turisti entuziasmati, dintre care o parte iti vor deveni prieteni,  vei afla surprins ca totul prinde un nou contur.

Se intampla sa ne intoarcem dintr-o vacanta si sa  fim chestionati: “Cum a fost in Maroc?”, “Ce ti-a placut cel mai mult?”. O sa incerc aici sa raspund  la cateva dintre intrebari. 
M-au impresionat in special copiii.  Acestia se strang in numar cat mai mare si joaca fotbal pe terenurile cu nisip rosiatic.  Cei mai norocosi se plimba cu bicicletele.  Orice activitate isi gasesc, ei se joaca afara.  In soare, in praf, insa in preajma prietenilor de varste apropiate.
Oamenii sunt calmi si prietenosi.  Au gasit taria de a-si pastra cu sfintenie traditiile.  Mestesuguri de tot felul sunt promovate in familiile ce se lauda cu micile ateliere, fie ca este vorba de o pielarie, o cooperativa de ulei de argan, un magazin de covoare berbere sau de un atelier de sculptat in lemn de cedru.
 Clima este placuta, la sfarsitul lunii decembrie poti sta imbracat in tricou, la temperaturi de 23 de grade, in miezul zilei.  Totusi, trebuie sa pui in bagaj si haine mai groase, deoarece dimineata si seara termometrul va arata temperaturi cuprinse intre 0 -7 grade Celsius.

Mancarea traditionala este o alta poveste araba plina de mister.  Aceasta este pregatita cu rabdare si cu condimente care mai de care mai diversificate.  Tine minte ca poti renunta la furculita, insa este politicos sa mananci numai cu mana dreapta.  Ras El Hanout este cel mai faimos amestec de condimente marocan.  Acesta se foloseste in prepararea tajinelor (un fel de tocanita gatita intr-un vas special din lut, cu un capac conic) si couscous-ului (preparat cu nuci si fructe deshidratate).  Bogatia condimentelor transforma orice fel de mancare intr-un deliciu aromat.  Vedetele sunt: scortisoara, sofranul, turmericul, paprika si piperul.  Harira, supa pe baza de naut si linte care se consuma in special in timpul Ramadan-ului, trebuie si ea incercata.  Painea de casa joaca un rol important in alimentatia morocanilor.  Aceasta este coapta in cuptorul comun pe care-l poti gasi in fiecare cartier.
Daca vei fi invitat in casa unui marocan, nu-l refuza cand te invita sa bei un ceai de menta indulcit.  Servirea ceaiului este un ritual al ospitalitatii si un prilej de a socializa.

O sa va povestesc in continuare despre Rabat, capitala Regatului Marocului, un oras care  m-a cucerit pe loc.
Impunator, Palatul  Regal –resedinta regelui Mohammed al VI-lea- a fost unul dintre simbolurile  orasului imperial care m-a uimit prin arhitectura specific araba. Tot aici am fotografiat prima poarta din sirul de porti traditionale  decorate cu zellige. Aceasta se afla in zona rezidentiala numita Mechouar unde in zilele de vineri (zi sfanta pentru musulmani) credinciosii se pot intalni chiar cu regele, care vine aici  pentru a conduce rugaciunea. 
M-a impresionat faptul ca religia  este un stil de viata, o forma de meditatie si o incercare continua de pastrare a traditiilor. Chemarea de 5 ori pe zi la rugaciune se face din minaretul fiecarei moschei ce se inalta mandru deasupra tuturor cladirilor. In Medina construita dupa planuri concrete, nic o cladire nu poate umbri falnicia minaretului.
Ajunsi in Fes, ne-am  afundat in labirintul de stradute de 1 metru latime, necartografiate, fara nume, in care am putut vedea viata autentica a vechiului oras. Aici vei fi surprins de multitudinea de culori si mirosuri ce te invaluie. Magarusii incarcati cu piei sau saci cu condimente se plimba nestingheriti printre turisti. Tot aici gasiti si cea mai mare pielarie din Maroc, aflata sub Patrimoniul Unesco, unde pentru obtinerea pieilor se folosesc procedee vechi de 1000 de ani. Cine ar fi crezut ca toate culorile gentilor sau gecilor din piele se pot obtine pe cale naturala folosind diverse plante si flori? Muncitorii de aici, chiar daca sunt destul de prost platiti pentru munca depusa, prefera sa-si pastreze traditiile si sa se mandreasca cu produsele lor “hand-made”.
Riad-urile sunt case mari, care au o gradina interioara cu o fantana in mijloc, cu camere spatioase ce au peretii  atent decorati cu mozaicuri si tavanul sculptat in lemn de cedru. Unele au fost transformate in magazine sau mici ateliere mestesugaresti, iar altele sunt folosite drept restaurante. Intr-un asemenea riad am oprit si noi sa luam masa de pranz. Ce m-a surprins a fost contrastul puternic intre zidurile exterioare, prafuite si murdare si curtea interioara, inverzita, spatioasa si primitoare.

La intrebarea “Ce ti-a placut cel mai mult in Maroc?” voi raspunde cu siguranta “Desertul Sahara”.Si nu doar desertul, cat experienta de a calatori pe dune, pe cocoasa unui “ simpatic” dromader, stiind ca la finalul calatoriei vei putea sa admiri mult asteptatul rasarit.Nu pot descrie bucuria imensa pe care am simtit-o la aparitia primelor raze ale unui soare ”cu dinti”, de decembrie. Umbrele lasate pe nisipul fin,linistea din jur , imaginea dromaderilor lenesi care ne asteptau cuminti langa dune, sunt piese din puzzle-ul unei frumoase aventuri care trebuie traita cel putin o data in viata.
Un alt oras cu un farmec aparte, in care trebuie neaparat sa te opresti in drumul tau prin Maroc , este Marrakech. Stiam deja ca in piata Djemaa El Fna gasesti de toate. Acum era momentul potrivit sa cumparam suveniruri, dar nu inainte de a  negocia la jumatate din pret orice produs cumparat. Atentie la dresorii de cobre, cu care trebuie sa stabilesti pretul inainte de a face fotografii, deoarece s-ar putea sa dai mai multi bani decat ti-ai propus.  Daca vrei sa incerci mancarea traditionala in strada, poti servi frigarui, supa de melci, salate marocane sau un delicious fresh de portocale la numai 4 dirhami (10 dirhami= 1 euro). Seara, toti tinerii parca isi dau intalnire in aceasta piata.Totul se transforma intr-un spectacol in strada, cu muzica, fum de la tarabele cu mancare, povestitori, dresori de maimute si vanzatori de apa. Cu siguranta aceasta piata pare desprinsa din lumea lui Alladin.
Ultimul oras vizitat, Casablanca, este cunoscut pentru filmul celebru cu acelasi nume, desi putini stiu ca nici macar o scena nu a fost filmata aici.
Deoarece calatoria noastra se apropia de sfarsit am profitat de ultima zi pentru a vizita Moscheea Hassan al II-lea, fiind recunoscuta pentru detinerea a doua recorduri: cea mai mare moschee din Africa  si cel mai inalt minaret din lume cu o inaltime de 210 metri.

Despre Maroc nu poti sa povestesti. Cel mai bun mod de a-l cunoaste este sa mergi acolo. Calatoreste! Fa o plimbare cu dromaderul prin desertul Sahara. Incearca un ceai de menta indulcit. Spune si  tu unui trecator: As Salam Alikoum!
Atunci o sa intelegi cel mai bine de ce mi-a placut in Maroc.

eturia awards

Eturia membru ANAT
Premii Eturia
Premii Eturia
Premii Eturia