•  
  •  
  •  
  •  

Am ajuns in aeroportul din Hanoi unde ma astepta Asia… prima mea calatorie in aceasta parte a lumii. Primele imagini cu micul furnicar asiatic se succedeau rapid in fata ochilor mei: sute de scutere alergau grabite in toate directiile, tarabe ce umpleau trotuarele strazilor, cladiri coloniale si frizeri ce isi practicau meseria pe marginea drumului, saloane de masaj si tulburele Rau Rosu – imagini fascinante ale Hanoiului pe care le sorbeam cu privirea insetata de cunoastere… mai frumos decat un film, caci aceasta era chiar realitatea.

biciclisti Hanoi
Hanoi

In dimineata zilei urmatoare, am pasit in agitatia orasului pentru un mic dejun traditional pe strazile aglomerate si colorate. O omleta pregatita pe marginea trotuarului, cu oua proaspete si verdeata, asezonata cu un sos putin picant. Au urmat apoi paste de orez si nem (spring rolls) cu carne de pui, prajite in ulei de palmier, toate insotite de ierburi de tot felul. Continuand prin centrul orasului vechi, am ajuns la o terasa populata de tineri vietnamezi ce isi savurau bauturile racoritoare cu menta si lamaie sau desertul din lapte de cocos cu orez si banana. Am gasit o multitudine de arome locale ce te invaluie si te cuceresc, o bucatarie locala bogata ce iti castiga sufletul treptat, dar sigur, caci nu ii gasesti niciun defect.

mancare pe strada in Hanoi
Street food in Hanoi
mancare pe strada in Hanoi
Street food in Hanoi

Am incercat, pe langa cafeaua vietnameza, si bauturi mai putin obisnuite: bere cu ou sau cafea cu rom si ou. Nu pot sa zic ca mi-au placut, dar nu ai cum sa refuzi sa testezi din preferintele localnicilor. O calatorie nu inseamna doar plimbari si fotografii cu imagini frumoase ale unei vieti perfecte. Trebuie sa vezi, sa simti, sa traiesti realitatea asa cum este ea, autentica, neremodelata, sa incerci sa cunosti cat mai multe din viata lor de zi cu zi, caci ei sunt dispusi sa iti povesteasca si sa te primeasca in viata lor, macar pentru cateva zile.

restaurant in Hanoi
Preparate din Hanoi

A doua zi, am pornit in descoperirea renumitului Golf Halong, una dintre minunile naturale ale lumii noi, unde stancile de calcar impadurite impanzesc apele albastre ale Golfului Halong, creand povesti cu dragoni, perle, mirodenii, civilizatii demult apuse, luptatori neinfricati sau tineri indragostiti. Trebuie sa iti lasi putin ochii si mintea sa descopere tot ceea ce acest cadru iti ofera. Este unul dintre cele mai frumoase locuri ale Vietnamului, iar vaporasele ce ofera croaziere in golf dispun de servicii ireprosabile, facand din orele petrecute aici o experinta de neuitat.

peisaj golful Halong
Golful Halong
peisaj din golful Halong
Golful Halong

Calatoria a continuat spre centrul tarii si, dupa un zbor scurt (o ora) din Hanoi, am ajuns in Danang, al treilea oras ca marime al tarii, important centru rutier, portuar si chiar si aerian, facand legatura intre rutele dintre nordul si sudul tarii. Dupa inca 40 de minute de mers cu autocarul, ajungi in micutul si pitorescul oras Hoi An.
Cu inceputuri datand inca din secolul I, acest oras a fost un important centru comercial si negustoresc, poarta principala a Asiei de Sud-Est pentru transportul mirodeniilor, dar chiar si a matasii naturale, aici producandu-se la scara larga acest material atat de cautat. Atrasi de potentialul economic al acestei frumoase si prospere localitati, s-au mutat aici multi chinezi, japonezi si chiar indieni. Colonistii europeni (francezi, olandezi, portughezi) au gasit in Hoi An, intre secolele al XVI-lea si al XVIII-lea, un centru comercial prosper, in plina glorie. Odata cu invazia civilizatiei europene, gloria orasului a inceput sa apuna, iar rolul comercial al zonei a fost preluat de un nou oras infiintat de la zero, Da Nang.


Citeste si…

 De ce ne place noua Vietnam


Hoi An este astazi un orasel linistit, cu cladiri a caror arhitectura aminteste de trecutul sau colonial, cu temple si case vechi de mestesugari, marturii vii ale populatiilor diverse ce s-au perindat prin aceste locuri, astazi ocrotite de UNESCO. Stradutele inguste sunt marginite de pravalii in care se vand felinare colorate, tablouri ce infatiseaza secvente din viata localnicilor, genti si incaltaminte din piele naturala si de croitorii dichisite in care turistii isi comanda haine cusute pe marimea lor ce sunt gata in doar 24 de ore.

peisaj Hoi An
Hoi An
Hoi An pe timpul noptii
Hoi An

Dar daca iti doresti sa descoperi mai mult, te poti departa de oras pentru cateva ore si sa inveti putin din agricultura ecologica pe care o practica localnicii, din tehnicile pescuitului sau ale cultivarii orezului. Aerul proaspat, campurile verzi de legume si orez, oamenii cu suflet cald si zambet larg sunt cateva dintre premisele unei zile perfecte.

peisaj Danang
Danang
Pescar din Danang
Pescar din Danang

Am desoperit apoi Hue, unde am petrecut doua zile minunate. Plimbarea prin acest oras este o adevarata incursiune in istoria fascinanta a Dinastiei Nguyen, cu imparati viteji legendari si, nu in ultimul rand, cu mausolee marete si pagode pline de spiritualitate.

Templu din Hoi An
Templu din Hoi An

Seara am petrecut-o intr-un mod inedit, participand la o cina cu specific vietnamez, ocazie cu care am imbracat costumul traditional al curtenilor dinastiei stravechi, iar masa a fost acompaniata de muzica traditionala – un adevarat spectacol culinar, teatral si muzical.

costum traditional din Hue
Hue

Ultimele zile in Vietnam au fost dedicate cosmopolitului Saigon, cel mai mare oras al tarii, avand o populatie ce depaseste 10 milioane de locuitori. In comparatie cu capitala Hanoi, aceasta metropola este mult mai moderna, iar influenta occidentala se observa nu doar in aspectul general al orasului, dar si in felul de a fi al localnicilor. Tot ce pot sa spun este ca mi-a placut foarte mult: modernism si traditionalism imbinate intr-un mod original, pentru a te face sa iti doresti sa zabovesti pe strazile aglomerate ore si ore intregi.

strada din Saigon
Saigon

Ultima destinatie a fost Delta Mekong, impresionanta prin intindere si biodiversitate. Cele mai gustoase fructe aici le-am mancat: jackfruit, starfruit, pomelo zemos sau mango, ale caror arome iti incanta papilele gustative.

peisaj din Delta Mekong
Delta Mekong

Descopera vacantele Eturia in Vietnam

⇒ Vacante Vietnam – Eturia


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll Up