•  
  •  
  •  
  •  

Thailanda ramane una dintre tarile mele preferate din Asia.
Anul trecut, am ales sa-mi petrec luna de miere aici si, pentru ca am simtit ca mai sunt multe locuri inca de descoperit, am decis sa merg pentru a doua oara in Thailanda, de data aceasta pentru a insoti un grup de oameni pasionati de calatorii si dornici sa descopere toate surprizele placute pe care aceasta tara le are de oferit. Le multumesc pentru caldura si entuziasmul pe care le-au adus acestei excursii minunate.

Iata cateva avantaje de care poti tine cont cand calatoresti alaturi de un grup de turisti: iti faci prieteni, afli glume noi, faci poze minunate, ai cui sa ceri parerea cand vrei sa-ti cumperi suvenire si ai cu cine sa impartasesti impresii de calatorie. Iar lista nu se opreste aici. Ce-mi place mie cel mai mult este sa observ cum fiecare experienta traita in vacanta este trecuta mai intai printr-un filtru personal, fiind apoi transformata in amintire de neuitat.

Prima oprire: Bangkok

Capitala Thailandei se situeaza in top 15 orase cu cel mai aglomerat trafic din lume. Aici ai nevoie de o harta buna (de preferat harta trenului si a metroului, deoarece sunt mai rapide uneori decat taxi-ul) si de multa rabdare.

Ne-am „inarmat” cu acestea si am pornit catre casa lui Jim Thompson pentru a admira colectia sa de locuinte in stil traditional thailandez. Daca ai noroc, vei avea parte de un ghid local care vorbeste bine engleza – noi nu am avut; ne-am straduit sa intelegem explicatiile, insa, pana la sfarsitul turului, ne-am multumit doar sa admiram exponatele. Am aflat despre Jim Thompson ca a fost un american bogat care s-a indragostit de cultura thai si a ajutat la dezvoltarea industriei matasii. Pentru ca a disparut in mod misterios, exista zvonuri ca ar fi fost agent secret.

Bangkok Palatul Regal
Bangkok – Palatul Regal

Stiai ca in Bangkok exista 400 de temple? Oare de cate saptamani de vacanta ai nevoie pentru a le vizita pe toate? O sa va spun un secret: dupa ce vezi cateva temple, toate iti vor parea la fel. Conteaza insa sa te documentezi si sa ajungi la cele mai spectaculoase. Mai trebuie sa stii ca, pentru a vizita interiorul templelor, e necesar sa porti haine care sa-ti acopere genunchii si umerii. De asemenea, este nevoie sa te descalti si sa pastrezi linistea.

Unul dintre templele care m-a impresionat este Wat Pho (sau templul lui Buddha culcat). Are ceva unic in arhitectura, acele „chedi” (sau „stupa”) decorate cu flori multicolore pe care le gasesti doar aici. In interior, poti incerca sa faci cateva fotografii cu Buddha culcat, desi este destul de dificil – masoara 46 de metri! In curtea acestui complex, se gaseste prima si cea mai prestigioasa scoala de masaj thailandez. Masajul este un must atunci cand calatoresti in Thailanda. Noi l-am incercat si am fost foarte incantati.

Palatul Regal este primul din agenda obiectivelor turistice ale Thailandei si, probabil, cel mai vizitat loc din Bangkok. Diversitatea cladirilor, stupele aurite, picturile minutios lucrate, Templul in care se afla Buddha de Smarald, zona Palatului familiei regale te vor coplesi, cu siguranta. Pentru a intelege mai bine cum decurgea viata in Siam, le-am recomandat prietenilor mei filmul Anna and the King cu Jodie Foster. Din pacate, in octombrie 2016, Rama al IX-lea a murit, iar poporul thailandez este inca in doliu. Este remarcabil cum fiecare persoana folosea sintagma „our beloved King” (Regele nostru iubit) cand ne povestea ceva despre el.

Bangkok Piata Plutitoare
Piata plutitoare – Bangkok

Capitala mai este renumita si pentru piete, insa nu este vorba aici despre niste piete obisnuite. La aproximativ 90 de kilometri de Bangkok, am mers sa facem cumparaturi in piata plutitoare Damnoen Saduak. Ne-am plimbat cu barcile pe canale, am observat localnicii care isi vindeau marfurile direct de pe tarabele plutitoare si am gustat primele banane prajite din aceasta excursie. Da, aveau un gust tare bun!

Urmatoarea piata mai putin obisnuita este cea aflata pe sinele unui tren. De opt ori pe zi, comerciantii stang marfa pentru a face loc trenului sa treaca, apoi o aseaza la loc. Inaintea construirii sinelor de tren, aici era locul pietei, iar locuitorii au decis ca acesta nu trebuie schimbat. Astfel, vechea piata a devenit un loc captivant pentru strainii curiosi.

Noaptea, ai multe optiuni sa-ti petreci timpul liber cu prietenii in Bangkok: fie alegi sa mergi la Asiatique (un fel de Mall in aer liber, cu magazine de tot soiul, un mic parc de distractii pentru copii, restaurante pe malul raului Chao Phraya), pe Khao San Road (o strada din centrul vechi al capitalei recunoscuta pentru terasele cu muzica live, saloane cu masaj in stil thai si magazine cu suvenire) sau chiar in controversata zona Patpong (strada cu cele mai multe cluburi de noapte).

Capitalele antice ale Regatului Siam

Sukhothai si Ayutthaya sunt doua situri arheologice merita vizitate pentru a intelege mai bine istoria acestei tari. Si, pentru ca totul sa fie si mai distractiv ,am inchiriat biciclete pentru a ne deplasa mai usor printre vechile temple, pagode si statui vechi cu Buddha, toate construite in stilurile secolelor XII-XIII.

Thailanda Sukhothai
Sukhothai

Chiang Mai

Chiang Mai este un oras de munte vechi de 720 de ani, recunoscut ca punct de interes pentru majoritatea trecatorilor in cautare de activitati autentice thailandeze. Am oprit la o piata locala inedita – si spun inedita deoarece aici se vindeau lacuste prajite, greieri crocanti si viermi de tot soiul, cat mai rumeniti. Da, am incercat si eu un viemisor de matase si pot spune ca a fost chiar gustos. Sunt bogati in proteine, asa am auzit. Ghidul nostru ne-a explicat ca locuitorii Thailandei nu mananca insecte in timpul meselor, ci mai degraba le considera un fel de snacks ce poate fi „savurat” intre mese.

Micul oras este un loc preferat de catre majoritatea turistilor care viziteaza Thailanda. Iata cateva dintre motivele lor:
– templele de aici au influente birmaneze, avand o arhitectura unica;
– poti sa te plimbi cu ricsa fara sa-ti faci griji ca este trafic (precum in Bangkok);
– ajungi usor la taberele de elefanti unde poti sa-i observi, sa faci fotografii si sa inveti cate ceva despre uimitoarele animale;
– exista un bazar de noapte unde gasesti tot soiul de suvenire, haine, bijuterii – nu uita sa negociezi pentru orice articol cumparat;
– mancarea de aici are un gust unic fata de tot ce am incercat in alte zone, poti sa rezervi chiar o cina in stil traditional, Khantoke Dinner;
– aici are loc festivalul „Loy Khratong” sau Festivalul Luminii.

Chiang Rai

Desigur, am mers sa vedem Wat Rong Khun sau The White Temple (Templul Alb). Acest templu este construit recent (1997) de un artist local (Chalermchai Kositpipat) care a ales sa amestece stilul contemporan cu cel clasic, albul reprezentand puritatea lui Buddha. Se preconizeaza ca intreg complexul va fi finalizat in anul 2070. Au fost folosite atat elemente hinduse, cat si budiste in crearea acestui templu. Tot aici poate fi vizitata o galerie de arta cu tablourile artistului. Toata constructia este uimitoare, unica in lume, fiind inclusa in topul celor 10 temple pe care ar trebui sa le vizitezi o data in viata.

Thailanda Chiang Rai Templul Alb
Templul Alb – Chiang Rai

Am fost curiosi sa atingem si cel mai Nordic punct al Thailandei (Mae Sai) si am fost la o distanta de cateva zeci de metri de Laos si Myanmar in The Golden Triangle, unde granitele celor trei tari (Thailanda, Laos, Myanmar) se intrepatrund. Muzeul Opiumului a fost una dintre atractiile care ne-a ajutat sa intelegem mai bine cum cultivarea si comertul cu opiu erau un stil de viata pentru oamenii locului, in trecut.

Plajele Thailandei

Nicio vacanta in Thailanda nu este completa fara cateva zile la plaja, asa ca am zburat spre Phuket pentru a ne relaxa cateva zile in linistitul resort Thavorn Beach Village and Spa.
Poti alege sa te cazezi in zona aglomerata Patong si sa ai la dispozitie toate restaurantele, cluburile, pietele si centrele comerciale. Singurul dezavantaj este ca plaja se afla situata langa strada si este destul de mare zarva.

Thailanda Plaja
Thavorn Village Beach

Noi am fost privilegiati avand plaja privata, ne-am putut bucura de liniste si soare.

Am mers sa vedem si celebra Phi Phi Island, care se afla la 50 de kilometri sud-est de Phuket. Face parte din Nopparattara – Koh Phi Phi National Park, o zona abundenta de corali si viata marina. Koh (insula) Phi Phi cuprinde sase insule inconjurate de Marea Andaman, doua dintre ele principale – Phi Phi Don si Phi Phi Le.

Insulele au fost lovite de tsunami in 2004, insa locuitorii au folosit acest prilej pentru a o lua de la capat, dezvoltand zona intr-o maniera mai modesta. Toate hotelurile se afla pe Ko Phi Phi Don, deoarece Ko Phi Phi Leh este un parc national nelocuit. Uneori, celebritatea are pretul sau, caci atrage un numar din ce in ce mai mare de turisti, stirbind parca din frumusetea insulei.

Cam atat despre Thailanda. Daca ar trebui sa o descriu numai in cateva cuvinte, as spune ca cele mai potrivite ar fi: vesela, surprinzatoare, minunata.

Mergeti sa vizitati Thailanda! La intoarcere, va astept si pe voi cu trei cuvinte noi despre aceasta tara a zambetelor!


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll Up