• 18
  •  
  •  
  •  

Cand am plecat in Sri Lanka, am plecat cu inima indoita si cu multe idei preconcepute. Mi se parea ca va fi o India mai mica, iar de India auzisem multe… si bune, si mai putin bune, si ca trebuie sa te duci pregatit psihic pentru ceea ce vei gasi la destinatie. Ei bine, m-am inselat. Si m-am inselat mult: Sri Lanka este o tara superba, care are de toate si multe de oferit mai ales din punct de vedere turistic. Iata o lista a celor mai importante locuri de vizitat atunci cand calatoresti in Sri Lanka pentru prima data.

Giritale

Prima oprire a fost Giritale, punct de plecare catre toate obiectivele turistice din jur. Resortul la care am stat a fost primul contact cu vegetatia tarii – luxurianta, bogata si parca plina de viata. De aici, am vizitat vestigiile arheologice si m-au impresionat cele de la Polonnaruwa si Fortareata de Piatra de la Sigiriya. Pentru Sigirya, trebuie sa ai ceva curaj sa urci si poate si putina conditie fizica, insa merita din plin. Privelistea din varf iti taie respiratia si e pacat sa o ratezi.

Sri Lanka Sigiriya
Fortareata de Piatra de la Sigiriya

Mi-a placut ca religia lor e o combinatie frumoasa intre cea din Thailanda si cea din Indonezia. Templele sunt diferite si, poate, uneori e greu de inteles procesul rugaciunii, insa, per total, Buddha este venerat peste tot cu aceeasi daruire. Predomina budismul, insa veti gasi si musulmani, hindusi, crestini si alte religii – in minoritate.

Sri Lanka Polonnaruwa
Polonnaruwa

Orfelinatul de la Pinnawala

Mi-a ajuns la suflet si orfelinatul elefantilor de la Pinnawala, total diferit fata de ceea ce stiam. Aici sunt adusi si ingrijiti elefantii care se ranesc in salbaticie sau care au nevoie de tratamente suplimentare. Sri Lanka este una dintre putinele tari – poate singura din Asia – in care mai poti intalni elefanti ce traiesc liberi in jungla si pe care ii poti vedea daca optezi pentru tur safari.

Sri Lanka Pinnawala
Orfelinatul de elefanti de la Pinnawala

Templul Dintelui

Urmatoarea destinatie a fost orasul Kandy, unde am vizitat Templul Dintelui, cel mai cunoscut locas religios din tara. Aici se afla dintele lui Buddha si toata lumea vine sa se roage in acest loc. L-am asemanat cu Mecca pentru ca era foarte aglomerat, insa povestea aducerii dintelui in tara din India este una foarte frumoasa si merita s-o asculti de la ghid inainte de a intra in cladire.

Plantatiile de ceai

Daca ajungi in Sri Lanka, trebuie neaparat sa vezi plantatiile de ceai si sa stai macar o noapte in Nuwara Eliya. Este un oras atipic, aflat intr-o zona de munte. Inca pastreaza cladirile construite de colonistii britanici. Este imposibil sa nu te simti fermecat de diferenta dintre stilul asiatic si cel englez sau sa nu iti placa sa simti aerul rece de munte dupa ce vii de la 30°C. Plantatiile de ceai le-am asemanat cu terasele de orez din Bali. Doar cand le vezi desfasurandu-se in fata ochilor iti dai seama cat de minunata e natura si cat de norocos esti ca ajungi sa te bucuri de o asemenea priveliste.
Am vizitat si o fabrica de ceai – este absolut necesara oprirea aici, dupa ce vezi plantatiile, pentru a putea intelege cum se cultiva, culege si prelucreaza frunzele, totul in mod natural.

 

Sri Lanka Nuwara Eliya
Plantatii de ceai in Nuwara Eliya

Unul dintre cele mai frumoase lucruri pe care le are Sri Lanka este peisajul. In zona centrala, privelistile sunt de neuitat – au munti si vai acoperite de ceai, pe alocuri, intrerupte de cascade imense.

Plaje salbatice

Am crezut ca nici plaja nu-mi va placea, dar si aici m-am inselat: niciunde nu am vazut un nisip mai galben. Daca iti plac locurile mai putin turistice si plajele salbatice, aici e locul in care trebuie sa ajungi. Nu doar ca te vei bucura de plaja, nisip si foarte putini turisti, dar vei avea ocazia sa vezi cum se pescuieste cu navodul si cum este tras la mal, plin cu peste. Am asistat la activitatea de selectare a capturii (ton, pisici de mare, peste spada, crabi) si cred ca a fost una dintre cele mai frumoase experiente pe care le-am trait vreodata.

Sri Lanka Testoasa

Orasul-fort Galle

Ultima oprire in Sri Lanka a fost in Galle, orasul-fort din sudul tarii. Ce mi-a placut cel mai mult nu au fost zidurile fortului, ci interiorul lui: cladiri ce inca pastreaza arhictura olandeza – acum adapostesc mici cafenele sau magazine turistice, numai bune sa faci putin shopping, atat de putin raspandit in intreaga tara.

Sri Lanka m-a fermecat si m-a facut sa realizez, inca o data, ca ideile preconcepute nu ar trebui sa existe. Este o tara superba, cu peisaje de vis si o arta culinara deosebita, cu oameni poate neinitiati in turism, dar zambitori si dornici sa te ajute.

Descopera vacantele Eturia in Sri Lanka:
Vacante Sri Lanka


  • 18
  •  
  •  
  •  

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll Up