•  
  •  
  •  
  •  

Viata la 3.800 de metri este foarte grea pentru noi, cei care traim la nivelul oceanului, dar, daca descoperim secretele altitudinii, va fi mai usor. Si ne vom bucura de fiecare moment chiar daca ajungem la 4.900 metri altitudine!

De fiecare data cand vine vorba de o calatorie in Peru, ma gandesc imediat ca voi avea ocazia sa vad inca o data sanctuarul Machu Picchu, ca voi vedea din nou orasul meu de suflet, Cusco, insa inevitabil ma gandesc si la raul de altitudine.

Efectele de rau de altitudine cel mai des intalnite sunt:

  • Dureri de cap;
  • Palpitatii;
  • Ameteala;
  • Lipsa de oxigen;
  • Probleme de stomac;
  • Insomnie.

Pentru fiecare efect negativ mentionat, avem cateva solutii pentru a te simti cat mai bine intr-un timp scurt.

Secretele altitudini sunt legate de cum te pregatesti  pentru fiecare calatorie. Pentru asta, iti aduc cateva idei foarte bune:

Pregatire fizica

Zonele care duc lipsa de oxigen solicita foarte mult organismul si exact acest efect il vei simti la altitudine. Din acest motiv, este esential sa te pregatesti pentru aceasta calatorie. Pentru cei care fac sport in mod regulat, acest pas este foarte usor. Singura recomadare este sa insisti mai mult pe antrenamente de cardio pentru ca te va ajuta foarte mult. Daca nu faci sport, o plimbare de minimum 30 de minute pe zi cu o luna inainte de plecare va avea un efect pozitiv.

Hidratare

Apa este prietenul de calatorie perfect pentru zonele de altitudine. Cu cat bei mai multa apa, cu atat mai mici vor fi efectele de rau de altitudine. Pare banal, dar apa regleaza organismul atunci cand esti la o altitudine mare.

Pastile pentru altitudine

Pentru cei care nu vor sa aiba batai de cap, pastilele de altitudine sunt cea mai buna metoda. Singura recomandare este sa discuti cu un medic specialist pentru a selecta cea mai potrivita pastila pentru tine.

Daca nu vrei sa consumi foarte multe medicamente, doresc sa impartasesc cu tine secretul meu impotriva raului de altitudine:

Coca

Stiu ca nu este un secret ca ceaiul de coca te poate ajuta sa te simti mai bine la altitudine, insa este important  sa mentionez ca un singur ceai are un efect extreme de scurt. Pentru un efect mai bun, este recomandat sa mesteci frunze de coca, de preferat minimum trei frunze.

O alta forma de a consuma coca este in forma de faina. In Peru, vei gasi in magazine si in farmacii faina de coca. Este recomandat sa consumi o lingura de faina pe zi, dimineata, dupa micul dejun. Lingura o amestecam cu ceai, iaurt sau lapte. Cel mai usor se bea cu ceai si cu putina miere.

Un lucru foarte interesant este ca si cei care traiesc la altitudine au aceasi efecte adverse ca noi cand ajungem la zonele inalte, atunci cand ei calatoresc la nivelul oceanului.

Cum scapi de raul de altitudine cat mai repede:

Dureri de cap: Acest efect se rezolva foarte simplu cu orice medicament pe baza de ibuprofen.

Palpitatii: Localnicii recomanda sa bei guri mari de apa intr-un timp scurt pentru a regla organismul. Daca nu trece efectul cu aceasta metoda, bineinteles ca trebuie sa apelezi la un medic specialist.

Ameteala: Primul lucru pe care il fac localnicii atunci cand turistii se simt amentiti este sa le dea o vata cu alcool. Trebuie sa o tii la nas timp de cinci minute aproximativ si iti vei reveni.

Lipsa de oxigen: Localnicii iti ofera sa mirosi un ulei facut din ierburi aromate, care are o aroma puternica si chiar are efect rapid! O alta metoda este sa ai la tine bomboane mentolate, Halls. Aceste bomboane au un efect neasteptat de rapid. O sa vezi ca, in mai multe magazine la altitudine, se vand astfel de bomboane care sunt consumate in mod normal pentru a ajuta la o respiratie mai usoara.

Probleme de stomac: Odata aflat la altitudine, organismul nostru nu functioneaza in acelasi ritm ca in mod normal. Din acest motiv, recomandarea cea mai pertinenta este sa nu consumi alimente foarte grele atunci cand ajungi in zonele inalte si sa alegi alimentele precum peste, pui, supe si salate. Cel putin, primele doua zile la altitudine sunt esentiale pentru a avea un sejur linistit si in acea perioada trebuie sa fim cat mai grijulii.

Insomnie: Primele zile, asa cum am mentionat, sunt grele. De obicei, somnul este perturbat de lipsa de oxigen si de starea de rau. Este recomandat sa nu consumi ceai de coca dupa ora 18:00. Ceaiul de coca te ajuta la altitudine, dar trebuie sa tii cont ca este un energizant. Seara, inainte de culcare, recomand sa bei apa si, daca doresti ceva cald, alege un ceai care sa nu fie energizant.

La altitudine, viata este impresionant de frumoasa. Urmareste aceste sfaturi si o sa ai o experienta de neuitat, fara complicatii sau neplaceri cu raul de altitudine.

Descopera vacantele Eturia in Peru:
Vacante Peru – Eturia


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll Up