• 67
  •  
  •  
  •  

Stilul de viata japonez este foarte diferit de cel european. Spre deosebire de culturile occidentale, unde regulile sunt asemanatoare, modul de gandire japonez pare a fi exact opus.

Iata mai jos cateva reguli de conduita esentiale, pe care orice turist ar trebui sa le ia in seama atunci cand viziteaza Japonia:

Arigato”. Formula completa pentru multumesc” este Arigato gozaimasu”. „Arigato” inseamna ceva mai putin decat romanescul „multam” si este nepoliticos.

Atitudinea. Intotdeauna cand oferi sau primesti ceva (indiferent daca esti la cumparaturi sau intr-o vizita), accepta (si ofera) cu ambele maini, dar mai ales priveste cealalta persoana si zambeste.

Conduita Ceremonia ceaiului

Cadourile. Daca mergi in vizita intr-o casa japoneza, cel mai indicat este sa duci un cadou culinar”: ceva de mancare sau dulciuri specifice romanesti. Oferirea cadourilor este un obicei des intalnit in Japonia, dar primirea unui cadou scump necesita oferirea unuia la fel de scump, asa ca mai bine duci un cadou de valoare medie. Iar daca primesti, nu e politicos sa il desfaci imediat daca tii neaparat, intreaba intai persoana respectiva daca nu se supara.

Cazarea. Camerele in hotelurile japoneze sunt foarte mici, iar pentru o camera spatioasa trebuie sa platesti in plus destul de mult. Mai mult, japonezii nu folosesc paturi matrimoniale, ci doar single, deci gasirea unei camere cu pat dublu reprezinta o provocare.

Infasurarea kimono-ului. Daca stai intr-o casa sau intr-un hotel traditional japonez (ryokan), s-ar putea sa primesti o yukata – un kimono usor din bumbac. Cand te imbraci cu el, ai grija sa infasori partea stanga peste cea dreapta; invers se aseaza doar la persoanele decedate.

Reguli - infasurarea kimonoului

Cufundarea partii cu orez a sushi-ului in sosul de soia. Pentru a evita desfacerea orezului in sos, intoarce sushi-ul cu orezul in sus si cufunda usor in sos doar pestele. Fa acest lucru cu economie, nu turna sosul peste preparat, altfel bucatarul se va simti ofensat.

Infigerea betelor in castronul cu orez. Pentru budisti, infigerea verticala a betelor inseamna ca oferi orezul celor morti. In schimb, aseaza betele orizontal pe castron sau pune-le pe suportul de ceramica oferit. Nu gesticula cu betisoarele in mana, fluturandu-le dintr-o parte in alta.

Reguli - mancare in Japonia

Nu te servi singur cu bauturi. In Japonia se obisnuieste ca invitatii sa-si toarne unii altora bautura in pahare, asa ca tu trebuie sa fii atent ca cel de langa tine sa aiba paharul plin. Daca cineva vrea sa iti toarne bautura in pahar, goleste imediat paharul si indreapta-l spre el. Asteapta pana cand toata lumea are paharele pline, pentru ca, de obicei, se tine un toast, se zice Kampai si abia apoi poti sa bei.

Reguli servirea bauturilor

Plata cu cardul de credit. Foarte rar poti sa platesti cu cardul, deci nu te baza pe acest lucru. Cardul nu este un instrument uzitat, prin urmare, cel mai bine este sa ai permanent la tine numerar.

Oferirea de bacsis. Bacsisul nu este o practica obisnuita si in multe situatii oferirea acestuia poate fi considerata ofensatoare. Daca vrei neaparat sa iti exprimi recunostinta pentru serviciile de care ai beneficiat, mai bine oferi un mic cadou. Dar tine minte ca, in Japonia, nimeni nu asteapta bacsis.

Oferirea bacsisului in Japonia

Fumatul. Desi se fumeaza in spatiile publice (baruri, restaurante, camere de hotel), fii foarte atent la semnele pentru fumatori. Sunt locuri unde exista spatii special amenajate pentru fumat, in alte locuri se fumeaza liber, in unele camere de hotel poti fuma oriunde, mai putin in pat. Dar niciodata nu scruma pe jos!

Reguli - Fumatul in Japonia

Aruncarea gunoaielor pe jos. In Japonia, nu sunt cosuri de gunoi pe strada, deoarece sunt considerate surse de murdarie. Dar asta nu inseamna ca vei arunca pe jos nici macar scrumul de tigara. Pastreaza resturile pana gasesti un cos sau ajungi la hotel.

Japonia - curatenie

Incaltamintea. Din considerente de curatenie, japonezii folosesc papuci diferiti in locuri diferite: exterior, hol, baie etc. De exemplu, papucii cu care stai in baie, raman in baie (daca nu gasesti papuci in baie, inseamna ca este ocupata toaleta, deci astepti). Sunt si spatii unde se intra doar in sosete, cum ar fi camerele din casa sau hotel, dar si unele restaurante sau baruri. Cum stii cum e corect? Simplu: daca la intrarea in restaurant vezi rafturi cu incaltaminte, inseamna ca trebuie sa te descalti.

Reguli Incaltaminte in Japonia

Blocarea cailor de acces. Oriunde mergi ca pieton, deplaseaza-te pe partea pe care toti merg in acelasi sens cu tine, urmeaza fluxul. Daca mergi cu un grup, nu ocupati tot trotuarul sau toata latimea scarii rulante, ci ramaneti pe dreapta sau pe stanga, dupa cum vedeti ca stau japonezii.

Reguli Fluxul de turisti Japonia

Eticheta japoneza starneste teama in inimile turistilor. Dar nu iti face griji: japonezii apreciaza straduinta si buna intentie. Ei inteleg ca venim dintr-o cultura diferita, insa daca te arati dornic de a invata, vor aprecia acest lucru si vor trece cu vederea greselile.


Descopera vacantele Eturia in Japonia

Vacante Japonia – Eturia


  • 67
  •  
  •  
  •  

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll Up