• 5
  •  
  •  
  •  

Peru radiaza si surprinde prin multitudinea uluitoare a minunilor pastrate vii, a dovezilor pre-columbiene sau coloniale, a reliefului extrem de diversificat, toate asteapta sa fie (re)descoperite.

Incarcat de emotia descoperirii tinutului andin ce capatase in sufletul meu o dimensiune mitica, pornesc in Peru cu mari asteptari de la traseul complex ce strabate de la nord la sud, de la vest la est si apoi inapoi spre nord, prin munti si desert, pe lacuri si ocean.

Din fiecare loc prin care am trecut de-a lungul periplului mi-a ramas o anumita imagine intiparita in suflet.

Plaza de Armas din Lima

Plaza de Armas este cel mai atractiv punct din centrul istoric al capitalei peruane, cu Catedrala ce adaposteste impresionantul mormant al lui Francisco Pizzaro si balcoanele de lemn din jurul cladirilor din Plaza de Armas. Piata, de o generoasa spatialitate, este un spectacol continuu, avand ocazia sa intalnesti aici fie grupuri de amerindieni ce isi etaleaza elementele culturale, fie politisti ce isi sarbatoresc ziua si se lasa prada dansurilor si muzicii nebune. Poti vedea, de asemenea, la amiaza schimbarea garzii de la Palatul Prezidential ce flancheaza una dintre laturile pietei. Discrete, de pe stradutele perpendiculare, vin adieri placute ale mirosurilor platourilor de mancare, aromate, pline de gust si savoare, combinatii de vita, peste, multe legume, orez si avocado.

Plaza de Armas Peru

Insulele Ballestas & Candelabrul

Treziti dis de dimineata, mergem cu o salupa spre Insulele Ballestas ce adapostesc un adevarat ecosistem de pasari, lei de mare, pinguini, cormorani. Unele vietati stau tot anul aici, altele sunt migratoare. Valurile inspumate scalda rocile insulare si ne poarta catre celebrul Candelabru. Forma creata pe nisip asemenatoare cu formele din desertul Nazca, se afla pe panta unui deal si a ramas nemodificata de-a lungul timpului dupa multe vanturi, ploi si conditii meteorologice. Originea ei este pierduta in timp, istoria ei fiind mai degraba imaginata.

Insulele Ballestas Peru img 1

Insulele Ballestas Peru img2

Peru-Candelabrul

Liniile misterioase de la Nazca

Urcam intr-un avion mic, de 6 persoane, echilibrati in functie de greutatea fiecaruia pe anumite locuri. Organizatorii se misca foarte repede si totul decurge impecabil. Trebuie sa fii foarte atent si cu privirea agera pentru ca figurile geometrice sau antropomorfe nu isi devoaleaza usor formele. Urmele albicioase se remarca sters la inceput pe solul selenar. Am vazut cu claritate pasarea colibri, maimuta, paianjenul, extraterestrul si diferitele forme geometrice. Platoul este arid, cu cratere ondulate, se intinde pe o suprafata gigantica.

Zbor deasupra liniilor Nazca img2

Zbor deasupra liniilor Nazca img3

Zbor deasupra liniilor Nazca img4

Manastirea Santa Catalina din Arequipa

Superba arhitectura coloniala, multe cladiri colorate si ingrijite, oamenii mult mai amabili, relaxati si zambitori. Se vede ca orasul a cunoscut o dezvoltare graduala si oamenii au avut resurse proprii din care au reusit sa ridice minunatii precum complexul monastic Santa Catalina, un convent plin de gradini, sali frumos pictate, patio-uri bine ingrijte, totul in culoare grena si albastru, arcade albe pictate discret cu motive florale, un spatiu al culorilor si al luminii. Initial o calugarita si-a donat toata averea pentru ridicarea lacasului, apoi erau aduse multe fete din familiile nobililor ce aduceau covoare, statui, picturi. Am ramas in suflet cu cel mai frumos tablou de culori de pana acum din Peru precum si cu acele colturi ascunse si linistite in care te poti retrage discret pentru a evada din zbuciumul cotidian.

Manastirea Santa Catalina din Arequipa Peru img1

Manastirea Santa Catalina din Arequipa Peru img3

Manastirea Santa Catalina din Arequipa Peru img4

Zborul condorului in Canionul Colca

Dimineata foarte devreme, la 5, am pornit in cautarea condorilor, dupa mai multe opriri pe marginea Canionului Colca pentru admirarea peisajului maret cu vaile adanci si intunecoase, terase frumos cultivate si aranjate, mostenite de la incasi… Am ajuns la Cruz del Condor unde erau multi turisti instalati pe marginea unui platou si asteptau zborul condorilor. Am ajuns la ora perfecta cat sa ii vedem cum isi incep zborul lin fara miscarea aripilor. Doar se lasau dusi de curentii adanci ai vaii. Prefera locurile intunecoase, sunt pasari pradatoare, se hranesc cu lilieci si alte mici zburatoare, pot ajunge la dimensiuni mari si traiesc destul de multi ani, aproximativ 50.

Condor Peru

Canionul Colca Florin

Insulele plutitoare Uros de pe Lacul Titicaca

Continuam periplul nostru catre Puno, capitala folclorica a tarii, cum o numesc localnicii, deoarece face legatura intre Peru cel terestu si Peru cel flotant – tinutul insulelor de pe lacul Titicaca unde isi duce existenta o comunitate importanta ce pastreaza traditiile indigene si vorbesc quechua. Fara a fi foarte interesant, orasul are un centru vechi micut dominat de o catedrala mare si foarte multe magazine pe o artera de shopping centrala, cu multe suveniruri specifice insulelor Uros, pe care nu le gasesti in restul teritoriului.

Localnici Titicaca Peru

Orasul colonial Cusco

Cusco s-a dovedit a fi o bijutertie arhitecturala, avand in centru Plaza de Armas. Este o frenezie de muzica cu ritm indian, dansuri ale tinerilor ce repeta pe scarile din fata Catedralei pentru spectacolele ce le ofera turistilor in diferite hoteluri, multe restaurante cochete, preturi piperate, stradute bine ingrijite.

Panorama Cusco Peru

Catedrala Cusco

Cusco Peru

Sacsayhuaman

Vizitam imprejurimile orasului, pornind din punctul cel mai inalt si anume situl Sacsayhuaman, un exemplu al abilitatii incasilor de a concepe cladiri din blocuri mari de piatra, imbinate perfect fara mortar prin metode de ei stiute ca si azi rezista cutremurelor din zona. De aici de sus observam ca orasul Cusco a fost conceput sub forma unei pume, animal sacru al incasilor, centrul religios fiind in acest lacas Sacsayhuaman.

Sacsayhuaman Peru

Sacsayhuaman Peru

Misterioasa cetate a incasilor Machu Picchu

Mult asteptatul monument UNESCO, minune a lumii moderne, Machu Picchu se dezvaluie cu multe emotii.  Ne-a coplesit cu maretia lui si complexitatea sitului. Citadela era impartita in 3 sectiuni: una sacra, in care se gaseau temple inchinate zeului-soare, Inti, o zona rezidentiala destinata claselor inferioare si o zona rezidentiala destinata preotilor si nobilimii. Machu Picchu prezinta un singur stil arhitectural, similar cu cel al cetatii Cusco. Interesul fata de natura se reflecta in cladiri si in instrumentele astronomice ce analizau miscarile celeste ale soarelui in timpul solstitiilor anuale. Cetatea nu a avut o viata lunga: aceasta nu a fost locuita nici macar 100 de ani, orasul fiind abandonat in jurul anului 1530, odata cu supunerea civilizatiei Inca de catre conchistadorii spanioli.

Panorama Machu Picchu

Machu Picchu img1

Machu Picchu img 2

Peru poate fi o experienta unica in viata si atat sau poate fi locul in care sa revii pentru a aprofunda, descoperi noi zone, regasesti noi valente existentiale, un loc magic care te umple de energie si bucurie cand esti parte din grandoarea locurilor. Am renascut, am simtit, precum copiii, ca am iesit la lumina dupa o lunga asteptare de a simti puterea noului univers, a luminii si a trecutului in prezent. Uita tot ce stiai inainte despre Peru, vino aici si traieste o realitate surprinzatoare, seducatoare si care te va face sa revii in acest univers!


Descopera vacantele Eturia in Peru

Vacante Peru – Eturia  • 5
  •  
  •  
  •  

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll Up