•  
  •  
  •  
  •  

Primul gand care-mi vine acum la intoarcerea acasa – si pe care vreau sa-l luati ca sfat – este ca uimitoarea capitala malaeziana Kuala Lumpur, in care am petrecut cateva zile, trebuie descoperita in intregime si la locul… faptei!

Centrul orasului ultra dezvoltat, unde zgarie norii iti dau senzatia ca te afli intr-o metropola din alte continente, apare in contrast cu zonele in care inca gasesti locuitori ce pastreaza traditia si locuiesc ca-n vremurile fara turnurile Petronas. Dar diferentele par constructive, acceptate si cultivate de localnicii nediferentiati de origini si religie.

Banner parteneri
In perioada de pregatire am acordat atentie obiceiurilor locului, gandindu-ma la un anumit comportament intr-o tara in care islamul este religia majoritatii. Insa normalitatea este litera de lege in aceasta tara multietnica, departe de recentele angoase care stapanesc vechea Europa, rezultat al multiplelor evenimente de nuanta terorist islamica. Poate gandurile acestea ne-au condus spre Moscheea Nationala, un edificiu impozant hotarat a fi construit odata cu proclamarea independentei nationale. Am avut certificarea eforturilor facute pentru implementarea tolerantei interconfesionale, multime de pliante sfatuind la intelegere, cinste si onoare, respectand fiecare religie majoritara sau minoritara.

Moscheea Nationala Kuala Lumpur
Palatele regale, atat cel vechi cat si cel nou, atrag multime de vizitatori, reprezentand istoria apropiata, fastul curtilor imperiale in varianta islamica oriental. Amestecul etnic da nota caracteristica a unei adevarate metropole, chinezii fiind bine reprezentati in procent demografic. Ca peste tot unde sunt prezenti, si cartierul chinezesc din Kuala Lumpur apare ca o explozie de temple, piete intens populate, strazi comerciale si restaurant din abundenta.

Palatul Regal Kuala Lumpur

Palat Regal Kuala Lumpur
Am petrecut o seara in Sky Bar-Traders, la etajul 33 al hotelului Traders, un bar-discoteca de exceptie, exclusivist, dar in limita tinutei si comportamentului decent, fara pretentii absurde. Un loc minunat de unde ai privelistea Turnurilor Petronas si a imprejurimilor uimitoare in luminile noptii.

Sky Bar Traders - Turnurile Petronas

Daca am fi venit cu o luna in urma (noi calatorind in februarie), am fi participat la cel mai mare festivalul hindus, Thaipusam, sarbatorit fastuos la Batu Caves, templul cu multe altare hinduse, deosebit prin amplasarea in mai multe pesteri de calcar. La o distanta aproximativa de 15 km de capitala, obiectivul turistic Batu Caves este una dintre atractiile Malaeziei, sclipitor prin diversitatea podoabelor cu care sunt ornate templele, fara sa dicutam de statuia uriasa a zeitei Murugan inalta de 42,5 m, precum si cele 160 de scari ce duc in galeria centrala a templului. Pana si maimutele fac figura frumoasa, integrandu-se in atmosfera.

Batu Caves

Vizita la Royal Selangor, cel mai mare producator si comerciant de obiecte cositorite, ne-a uimit prin paleta larga de produse care sunt trimise in intreaga lume. De la obiecte de cult, la tacamuri, vase, seturi de ceai precum si o multime de accesorii iti fura privirea si aprecierea.
Ne-am mai delectat vizitand o asa-zisa fabrica in care se lucrau si pictau manual baticuri. Jocuri de culori asternute pe materiale fine si mai putin fine, dar unicat.

Royal Selangor Kuala Lumpur

Scurt este timpul atunci cand ai libertatea sa descoperi, pe viu, ceea ce, pana atunci, ai vazut doar cu ochii mintii: culturi diverse, oameni pasnici, atmosfera de turism excelenta. Vezi, la tot pasul, marturii ale secolelor trecute ingeminate cu prezentul de metropola si nimic nu este strident in tabloul de ansamblu. Din contra, prin comportamentul lor, malaezienii fac punte continua intre generatii si arata, cu modestie, un prezent frumos.


Descopera vacantele Eturia in Malaezia

Vacante Malaezia – Eturia


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll Up