•  
  •  
  •  
  •  

 Masuri comerciale Eturia in contextul pandemiei COVID 19  

Dragii nostri,

Va transmitem mai jos cateva consideratii referitor la infectia COVID-19 si va asiguram ca deciziile si politica Eturia din aceasta perioada au in prim plan interesul si siguranta voastra, clientii nostri.

Trebuie sa mentionez de la inceput ca sunt medic de familie, am profesat in domeniul medical peste 30 de ani, am lucrat cu vaccinuri alternative inca din anii 2000, cand inca nu erau introduse in sistemul national vaccinurile polivalente de la Glaxo, Pasteur etc, si am asigurat partea de consultanta medicala de calatorie chiar de la inceputurile Eturia.

Inca de la aparitia acestei epidemii, am monitorizat indeaproape toate website-urile oficiale ale autoritatilor internationale si romanesti din domeniul sanatatii (OMS, ECDC, CDC, CNSCBT) si simt nevoia sa vin cu cateva precizari, intrucat informatiile si stirile contradictorii care circula in mass media au produs confuzie in randul tuturor. Ma bucur ca in sfarsit, nume consacrate din lumea medicala romaneasca au aparut in prim plan, pentru a clarifica aspectele incerte legate de aceasta epidemie, care a devenit in final pandemie.

Sa incepem cu elemente de epidemiologie – ce este Coronavirusul SARS-CoV-2 si cum a aparut

Virusul ce determina COVID-19 (Corona Virus Disease 2019) a fost descoperit prima data in noiembrie 2019, ca fiind sursa unui focar de pneumonii, care aveau in comun accesul la o piata de fructe de mare si animale vii din orasul Wuhan, provincia Hubei, China. Studiind genomul viral, cercetatorii au descoperit anumite similaritati genetice cu un coronavirus care exista in mod natural la lilieci, de aceea se presupune ca acestia au fost sursa initiala. Trecand printr-o gazda intermediara (care e posibil sa fi fost crotalul sau pangolinul), virusul a suferit o mutatie genetica, ce a permis transmiterea la om, si, ulterior, s-a produs transmiterea interumana.

A aparut astfel o viroza respiratorie ce s-a extins cu rapiditate catre toate provinciile Chinei, dar si in restul Asiei si Orientul Mijlociu, Coreea de Sud si Iran fiind tarile cele mai afectate. Intre timp, au fost raportate cazuri sporadice in mai multe regiuni din lume, inclusiv in SUA, iar cand parea ca epidemia este sub control in China, a explodat numarul de cazuri in Europa (incepand din nordul Italiei), s-au raportat primele cazuri in America de Sud (Brazilia a fost prima), Africa (Algeria), iar pe 26 februarie 2020, Romania a declarat primul caz de infectie, un purtator sanatos al virusului. Ulterior boala s-a extins in progresie geometrica in mai multe tari de pe toate continentele, iar pe 11 martie 2020, OMS a declarat oficial pandemia COVID-19.

Acest nou coronavirus, numit acum SARS-CoV-2, face parte din familia de coronaviridae responsabile de asa numitele zoonoze (boli infectioase obisnuite la animale, dar transmisibile si la om), care circula in toata lumea (si in Romania), de zeci de ani, fiind studiate prima data in anii 60. Aceste coronavirusuri sunt raspunzatoare de epidemiile de SARS (Sindromul Acut Respirator Sever) din 2002 si MERS (Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu) din 2012, dar determina si raceli obisnuite, cu forme usoare (rinoree, dureri in gat, tuse), care se vindeca foarte repede, de cele mai multe ori fara tratament.

Ce este diferit la acest virus? Cel mai important aspect este faptul ca fiind o tulpina noua de coronavirus, care se transmite destul de rapid interuman, nu se cunosc cu exactitate toate particularitatile infectiei si nu se pot face predictii asupra evolutiei acesteia. De aceea, organismul uman nu a invatat inca sa se adapteze si sa coexiste cu acesta, asa cum se intampla cu virusurile gripale, sau alte coronavirusuri, pentru care organismul uman este mai pregatit, deoarece acestea din urma circula de multa vreme la nivelul populatiei. In termeni medicali, spunem ca se formeaza o memorie colectiva datorita careia reactionam mai bine la un nou contact cu acelasi virus. In plus, in timp, se poate dezvolta un vaccin sau se poate gasi un tratament antiviral specific.

Din fericire, infectia COVID-19 nu este grava, cca 90% dintre cazurile active sunt forme relativ usoare ale bolii, care se remit spontan sau sunt purtatori sanatosi, adica evolutia spre agravare este mult mai rara decat in cazul altor viroze sezoniere (chiar gripa de tip A si B). Este esential faptul ca peste 50% dintre cazurile confirmate sunt deja complet recuperate.

Simptomele imbolnavirii cu virusul SARS-CoV-2 apar de cele mai multe ori intre zilele 5-7 de la contact, dar pot aparea chiar din ziua a 2-a, dar si a 14-a dupa contact. In multe cazuri, sunt similare cu cele ale unei sindrom pseudogripal, adica febra inalta (peste 38,5°C), oboseala, tuse, dispnee (dificultate în respiratie) si dureri musculare. Boala are manifestari usoare in majoritatea cazurilor, insa la varstnici, mai ales la cei cu boli cronice, se poate complica cu pneumonii severe si sindromul de detresa respiratorie acuta, care in final, pot duce la deces.

Rata de fatalitate (deces) este de 3-3,5% in acest moment (mai mult barbati), cele mai afectate, intr-o proportie de >85%, fiind persoanele >60 ani, cu afectiuni preexistente (diabet, boli autoimune, cardiovasculare sau respiratorii cronice, cancer, etc), care fac mult mai dificila administrarea medicamentelor simptomatice pentru infectia cu Coronavirus, datorita interactiunilor medicamentoase.

Conform studiilor desfasurate pana in prezent, transmiterea interumana se face ca si in alte afectiuni respiratorii, prin intermediul particulelor Flugge (picaturi de secretii nazofaringiene ce contin germeni si care se elimina prin tuse sau stranut de catre cei infectati). Transmiterea se face prin contact direct, de catre o persoana bolnava sau purtatoare a virusului (care iti elimina practic in fata aceste picaturi) sau indirect, daca o astfel de persoana a contaminat o suprafata, de unde virusul este preluat de „gazda” urmatoare, daca aceasta nu urmeaza masuri elementare de igiena.

Virusul se transmite inca din perioada de incubatie, care dureaza intre 2-14 zile, adica persoanele infectate pot contamina mai departe pe cei din jurul sau, chiar inainte de a prezenta simptome. Boala nu se transmite in acest moment de la animalele de companie la om.

Diagnosticul de certitudine se pune in urma unui test de laborator specific, anume rRT-PCR (real-time Reverse-Transcriptase Polymerase-Chain-Reaction).

Tratamentul in acest moment este simptomatic, de suport, iar in urma testarilor se pare ca Remdesivir (utilizat in tratamentul Ebola), sau Kaletra / Aluvia (utilizate in tratamentul SIDA), au cele mai mari sanse sa devina medicamentele antivirale eficiente in infectia COVID-19.

Ca si evolutie, se poate ajunge la o regresie a raspandirii virusului in mod natural (scenariu destul de putin probabil), sau ne vom obisnui in timp sa convietuim impreuna cu virusul, se formeaza memoria colectiva, eventual va aparea vaccinul, iar raspandirea virusului va fi redusa prin vaccinare. SARS-CoV-2 va deveni un virus sezonier (precum gripa de tip A, B, etc) care circula in mod normal si determina periodic mici focare epidemice.

Mai multe detalii despre virusul SARS-CoV-2 si infectia COVID-19, gasiti urmarind acest video, realizat de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Istoricul pandemiei:

  • 31 Decembrie 2019: data la care China raporteaza primul caz de infectie COVID-19, insa exista zvonuri ca au existat suspiciuni inca din luna noiembrie 2019.
  • 13 ianuarie 2020: Thailanda raporteaza primul caz de imbolnavire inafara Chinei.
  • 15 ianuarie 2020: Japonia raporteaza primele cazuri.
  • 20 ianuarie 2020: Coreea de Sud raporteaza primele cazuri.
  • 30 ianuarie 2020: OMS a declarat epidemia din China urgenta de sanatate publica internationala, pentru a fi luate in toate tarile masuri de precautie. Datorita acestor masuri, raspandirea virusului inafara Chinei a fost destul de limitata pentru o perioada.
  • 4 februarie 2020: vasul de croaziera Diamond Princess este pus in carantina in Yokohama, in largul coastelor Japoniei, dupa ce un turist a fost testat pozitiv la Coronavirus. Dupa cateva zile in care au fost foarte putine cazuri confirmate, acestea incep sa creasca brusc, cu peste 50% in fiecare zi. Pe 20 februarie sunt 640 de cazuri confirmate, iar la final, au fost la 696 cazuri confirmate.
  • 13 februarie 2020: au fost raportate in China, Hubei peste 15.000 cazuri intr-o singura zi, cel mai probabil a fost o incercare de a minimiza efectele epidemiei. In aceasta zi toata conducerea partidului comunist din aceasta provincie chineza, a fost demisa.
  • 20 februarie 2020: Coreea de Sud incepe sa raporteze un focar epidemic, in jurul unei comunitati religioase. Pe 18 februarie erau 30 cazuri, pe 20 februarie 100, pe 25 februarie sunt 1300 cazuri confirmate, iar pe 28 februarie peste 2.300. Pe 11 martie, sau depasit 7.700 cazuri, insa reusesc sa mentina o rata de deces sub 1%, oferind lumii o lectie despre cum o tara poate stapani o epidemie, prin autodisciplina și responsabilizarea cetatenilor sai.
  • 21 februarie 2020: un nou focar de infectie cu Covid-19 a fost raportat in nordul Italiei, motiv pentru care au fost trecute in carantina 11 comune.
  • 24 februarie 2020: o companie americana a anuntat ca au izolat un vaccin efecient impotriva infectiei cu Covid-19
  • 25 februarie 2020: pentru prima data de la inceperea epidemiei, se raporteaza mai multe noi cazuri de imbolnavire inafara Chinei, iar focarul epidemic din China intra in regresie. Se raporteaza primul caz in Africa (Algeria).
  • 26 februarie 2020: apare primul caz confirmat in America de Sud (Brazilia) si in Romania, in jud Gorj.
  • 28 februarie 2020: OMS ridica gradul de risc al calatoriilor la nivel global la nivel inalt.
  • 7 martie 2020: Numarul cazurilor confirmate depaseste pragul de 100.000. Peste 20 de companii din intreaga lume incearca producerea unui vaccin eficient, iar o companie israeliana chiar sustine ca va lansa vaccinul pe piata in cateva luni.
  • 10 martie 2020: Virusul a fost confirmat in 115 tari si teritorii. Italia intra in carantina in intregime, se anuleaza zborurile si se inchide transportul terestru.
  • 11 martie 2020: OMS declara oficial pandemia COVID-19. Este a doua pandemie a sec XXI (dupa cea de gripa din 2009) si prima pandemie cunoscuta cu un coronavirus.

Cateva date statistice pentru comparatie:

  • Numarul de decese anuale cauzate de complicatii ale gripei sezoniere se situeaza intre 290.000 si 650.000 oameni, adica se raporteaza o medie de decese intre 800-1.800 /zi.
  • In cadrul epidemiei de coronavirus din 2002 care a determinat SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome), au existat peste 8.000 cazuri, in 29 tari, pe parcursul a 2 ani, cu o rata de fatalitate de aproape 10% (aproape 800 decese).
  • In cadrul epidemiei din 2012, din Peninsula Arabica (determinata de o alta tulpina de coronavirus) numita MERS (Middle East Respiratory Syndrome), au fost infectati cca 2.500 oameni, din care au decedat cca 850, adica rata de fatalitate a fost de 34%.
  • Ebola are o rata de fatalitate de peste 50%.
  • Prin comparatie, rata de deces in urma imbolnavirii cu SARS-CoV-2 este de aprox 3,5%.

Avand in vedere toate aceste aspecte, OMS a impus pana in prezent mai multe restrictii de calatorie. Datele actualizate le gasiti pe site-ul OMS, la sectiunea rapoarte.

Profilaxie

 Va reamintim ca pentru a ne proteja de imbolnavire este esential sa respectam cateva masuri elementare de igiena si profilaxie:

  • Spalarea frecventa a mainilor cu apa si sapun (minim 20 sec), sau cu un dezinfectant ce contine alcool sanitar.
  • Nu va atingeti ochii, gura sau nasul, cu mainile neigienizate, acesta este principalul mod prin care virusul patrunde in organismul uman! Sau, daca o persoana infectata iti sufla/tuseste/stranuta direct in fata.
  • Respectati spatiul vital al vostru si al celor din jur, adica incercati sa nu stati foarte aproape de ceilalti, transmiterea directa a virusului se face la o apropiere intre 1-2 metri de persoana infectata, intr-un interval de timp mai mare de 15 min (e necesara o anumita incarcatura virala).
    • Nu va imbratisati, nu dati mana cand va intalniti cu prieteni, rude, colegi,
    • In mijloacele de transport in comun, incercati sa pastrati distanta fata de cei din jur, eventual folositi o masca de protectie, si fiti foarte atenti la igiena mainilor proprii.
  • In cazul in care ai simptome de infectie respiratorie, cum ar fi: febra peste 38⁰C, tusesti, curge nasul, te doare in gat, sau respiri cu dificultate, este obligatoriu sa iei urmatoarele masuri:
    • Este important sa ramai in casa si sa contactezi telefonic medicul de familie, nu trebuie sa te prezinti la spital pentru orice raceala. Gandeste-te ca altcineva poate avea mai mare nevoie de asistență medicala decat tine.
    • Daca trebuie sa iesi din casa, in locurile publice, este obligatoriu sa porti o masca de protectie obisnuita (din farmacie), plasata cu pliurile in jos, care va acoperi nasul si gura. Aceasta masura previne raspandirea prin tuse sau stranut de particule cu incarcatura virala. Mai poti folosi masca de protectie daca esti in contact sau ai grija de o persoana infectata. Daca nu ai o masca de protectie, are efect si o fasa de tifon (sau alt material), sau o esarfa.
    • Daca nu porti o masca de protectie, in momentul tusei/ stranutului, acopera gura si nasul cu antebratul/cotul flectat (nu cu palma, caci ulterior poti pune mana pe o clanta, pe mana/fata copilului etc).
    • Daca ai acoperit fata cu un servetel, in momentul tusei/stranutului, arunca-l imediat, si apoi te speli din nou pe maini.
  • In cazul in care ai intrat in contact cu o persoana care vine din zonele de risc, sau este deja purtatoare a virusului, trebuie sa iei imediat masura de autoizolare la domiciliu, sa anunti medicul si DSP locala, care te vor indruma ce sa faci.
  • Este important sa apelezi 112, doar daca te-ai intors recent dintr-o tara cu restrictii de calatorie si prezinti simptome de infectie respiratorie. Si trebuie sa le spui medicilor asta inca de la telefon.
  • Persoanele sanatoase vor evita contactul cu persoane care prezinta semnele de infectie respiratorie mentionate mai sus. Masca obisnuita nu protejeaza pe cei sanatosi, ea este pentru cei bolnavi si previne transmiterea mai departe a afectiunii.
  • OMS avertizeaza ca exista riscul discriminarii pe cazuri de boala, ceea ce va duce la prezentarea tarzie la spital a oamenilor bolnavi, sau cu semne de infectie, si continuarea transmiterii bolii in cadrul unor focare subdiagnosticate, pentru ca le va fi frica sa se autoizoleze, sau sa se prezinte la spital, pentru a nu fi stigmatizati.
  • Nu luați medicamente antivirale si nici antibiotice decât în cazul în care va prescrie medicul.
  • Cand se viziteaza pietele de animale vii, sa va evita contactul neprotejat cu animalele si suprafetele aflate in contact cu acestea.
  • Evitarea consumului de carne, lapte, sau alte produse animale, insuficient pregatite termic.
  • Boala nu se transmite in acest moment de la animalele de companie.
  • Produsele din China si alte pachete primite de aici nu transmit COVID-19!
  • Important: probabilitatea de transmitere a virusului 2019-nCoV in mediul inchis din avion, prin instalatiile de AC este foarte redusa, intrucat avioanele sunt prevazute cu filtre HEPA (High-Efficiency Particulate Air), care retin virusurile si particulele Flugge eliminate de persoanele bolnave, fiind schimbate foarte frecvent, in contextul acestei pandemii.

Dorim sa ne asiguram clientii ca monitorizam indeaproape situatiile punctuale in fiecare tara in care oferim pachete si luam toate masurile necesare astfel incat sa evitam orice riscuri.

Nu uitati ca Happiness is the highest form of Health (Dalai Lama) sau, altfel spus, Zambetul cu Bucurie este simbolul Sanatatii (Daniela Shah). 😊

 

Surse:

OMS – Organizatia Mondiala a Sanatatii (WHO=World Health Organization),

ECDC – European Center for Disease Prevention and Control,

CDC – Centers for Disease Control and Prevention in SUA

WORLDOMETERS

 


  •  
  •  
  •  
  •  

14 thoughts to “Informare Coronavirus & COVID-19

  • MARIA ITTU

    MULTUMESC ! BINE VENITE ACESTE INFORMATII. VOM FI TURISTI IN JAPONIA DIN 31 03 .2020

    Răspunde
    • Eturia
      Eturia

      Maria, iti multumim pentru aprecieri, facem tot ce ne sta in putinta sa mentinem calatorii informati. Iti dorim o vacanta excelenta si relaxanta!

      Răspunde
  • Ramona G

    Bună ziua. Pe 10 Aprilie avem un circul Argentina Brazilia și Chile, deocamdată acolo nu sunt restricții. Dar, ținând cont ca in România acum începe boom-ul Coronavirus, mai mult ca sigur in 3 săptămâni va fi si mai rau.
    Când vom fi anunțați dacă se anulează excursia si alte detalii legate de acest subiect? Pe site ați afișat doar anularea pt China, Iran și Coreea de Sud si ma îngrijorează ca nu anunțați vizibil și transparent și altele, deși sunt multe zone închise.
    Va mulțumesc!

    Răspunde
    • Eturia
      Eturia

      Buna, Ramona!
      Ne anuntam turistii pe masura evolutiei situatiei si pe masura ce primim si noi informatiile de la partenerii nostri. E dificil de prevazut ce se va intampla peste trei saptamani, mai ales ca este o situate care se schimba de la o zi la alta. Momentan, ne axam pe toate plecarile noastre pana in 31 martie ca sa gasim cea mai buna varianta pentru turistii nostri, pe care ii contactam individual. Cum deciziile le luam din aproape in aproape, te vom suna negresit!

      Răspunde
      • Ramona G

        Buna ziua,
        Multumim mult, am primit atat raspunsul dvs , cat si raspunsul foarte prompt al agentiei vis a vis de excursia noastra. Am reprogramat deja pentru sfarsitul lui Oct. Speram ca totul va fi bine atunci 🙂
        Multumim mult pentru tot!
        Zi frumoasa si multa sanatate!

        Răspunde
        • Daniela Shah
          Daniela Shah

          Buna seara,
          Cu siguranta se vor regla lucrurile pana atunci, trebuie sa fim pozitivi, sa ne pastram echilibrul si zambetul.
          Sanatate va doresc si sa auzim de bine!
          Daniela

          Răspunde
  • Theodor D Popescu

    Tot respectul pentru companie si pentru cele scrise !

    Răspunde
    • Daniela Shah
      Daniela Shah

      Buna seara,
      Va multumesc pentru ca ați citit acest articol, dar mai ales, ma bucur dacă îl găsiți de folos.
      Dupa aceasta perioada incerta, poate veti reusi sa incercati serviciile noastre.
      Numai bine va doresc, sa ne auzim sănătoși!
      Daniela

      Răspunde
  • Maria Curoșu

    Va mulțumim pentru informare. Ne-am întors de curând din Australia. Am avut o vacanta minunata, avem acum tristețea tuturor pt ce se întâmplă în lume. Vă dorim să treceți peste toate greutățile și dvs și clienții Eturia, sa fiți sănătoși și să ne regăsim în curând pentru vacanțe frumoase.

    Răspunde
    • Daniela Shah
      Daniela Shah

      Buna seara,
      Va multumesc pentru cuvintele frumoase si pentru fidelitate.
      In toata aceasta perioada plina de incertitudini, este important sa ramanem rationali, echilibrati si uniti, caci numai impreuna vom depasi cu bine aceasta incercare.
      Va doresc sanatate si armonie, iar cand vom depasi aceasta etapa, sa aveti in continuare vacante memorabile!
      Numai bine,
      Daniela

      Răspunde
  • Anna

    Buna ziua,

    Am o întrebare legata de măsurile pe care spuneți că Eturia la ia pentru siguranța clienților, o politică pe care spuneți că o au pe primul lor plan.

    Puteți preciza concret care sunt aceste măsuri pe care Eturia le-a pregătit, pe termen lung, in mod special pentru protecția călătorilor din categoriile de risc crescut pe care le-ați enumerat (și care au rata de mortalitate cea mai mare), dar nu numai?

    Deocamdată nu oferă nicăieri posibilitatea de renunțare voluntară și fără penalizări, o măsură care într-adevăr consider că ar demonstra grija lor pentru siguranța călătorilor.

    In cazul in care nu se va oferi posibilitatea de renunțare voluntară, care sunt aceste măsuri pe care Eturia planifică să le ia pentru a asigura că atât turiștii cât și însoțitorii de grup, ghizii și restul persoanelor implicate în călătoriile respective (șoferi, angajații hotelurilor, restaurantelor, atracțiilor turistice din program etc etc) nu sunt purtători și nu prezintă risc de răspândire a virusului? Cum pot garanta tratamentul adecvat in caz de îmbolnăvire gravă mai ales in țările și destinațiile mai izolate unde serviciile medicale necesare tratamentului acestei noi boli nu sunt ușor accesibile și/sau de o calitate adecvată?

    OMS nu preconizează că virusul va dispărea curând sau că vor avea un vaccin anul acesta pentru populația generală, deci cred că riscul de infectare va persista pe o perioadă îndelungată.

    Cu scuze dacă Eturia a publicat deja aceste măsuri și alte informații relevante, nu le-am găsit nicăieri.

    Vă mulțumesc anticipat și aștept cu nerăbdare răspunsul,
    Ana

    Răspunde
    • Daniela Shah
      Daniela Shah

      Buna ziua, Anna!

      Vreau sa mentionez chiar de la inceput faptul ca siguranta turistilor nostri este esentiala atunci cand realizam si propunem acestora un pachet de vacanta si nu am trimis niciodata pe nimeni intr-o destinatie pe care o consideram nesigura. Toate pachetele de vacanta pe care le comercializam au incluse si o asigurare complexa, care acopera tratarea oricarei boli aparute in timpul calatoriei (inclusiv COVID!), precum si repatrierea in caz de boala, daca asiguratorul considera ca acest lucru este necesar din punct de vedere medical.

      Pentru situatia curenta determinata de pandemia COVID-19, am luat masuri diferite pentru fiecare destinatie in care avem plecari, iar consultantii nostri au discutat particularitatile cu fiecare turist in parte. Este dificil sa ne lansam acum in supozitii despre cum vor arata calatoriile dupa ridicarea restrictiilor curente, nu stim nici macar cat de sigur va fi sa mergem la magazinul din colt, dar in mod cert, lumea asa cum o stiam se va schimba. Noi, la nivel de companie, ne vom orienta mai mult catre excursii private si grupuri restranse, vom evita zonele aglomerate si vom continua sa oferim servicii impecabile, ceea ce reprezinta chiar chintesenta existentei Eturiei.
      Inspirati intr-un fel de situatiile intampinate in aceasta perioada, am implementat pentru programele viitoare o politica flexibila de modificare a datelor de calatorie si de anulare a pachetului de servicii, astfel incat sa poti rezerva vacanta fara griji.

      Pentru pachetele deja vandute, nu avem din pacate cum sa schimbam politica prevazuta in contractele deja incheiate cu companiile aeriene si cu partenerii locali (unele, chiar si cu un an inainte), pentru ca, la vremea respectiva, nu se punea problema unei pandemii. Deci, anularea voluntara de catre turisti a pachetelor de servicii, in afara perioadei starii de urgenta, se supune conditiilor din contractele incheiate cu furnizorii nostri. Totusi, chiar si in aceste conditii, incercam, acolo unde este posibil, sa facem mutari fara penalizari pentru turistii nostri, desi, din comisionul acestor vacante, am achitat pana acum salarii, chirii, taxe catre stat si alte cheltuieli de functionare. Noi nu mergem acum la stat sa cerem taxele inapoi si nici nu putem contramanda salariile colegilor nostri, pentru toate aceste vacante anulate.

      Din cauza situatiei create de aceasta pandemie, toata industria de turism a blocat orice refund in cash, astfel ca toti furnizorii nostri, inclusiv companiile aeriene, ne ofera pentru clienti credit notes (vouchere) sau schimbarea datelor de calatorie. Iar voucherele valorice pe care noi le oferim clientilor pentru serviciile achitate sunt nenominale si pot fi utilizate pe o perioada de 24 de luni (mai putin pentru zboruri), asadar persoanele vulnerabile pot transfera suma achitata catre rude sau prieteni din afara categoriilor de risc; sau pot schimba chiar si destinatia cu una in care distantarea sociala e mai mare si interactiunea umana e limitata (de exemplu: circuite individuale, vacante in safari si in jungla, dar sunt multe alte variante).

      Totodata, ne-ar ajuta să ne specificati care este vacanța rezervata (destinația și data) va transmitem masurile concrete pe care le putem lua.
      Sper ca am clarificat mai multe aspecte legate de politica noastra, care este mai detaliata aici: https://www.eturia.ro/covid-19-masuri-comerciale-eturia.

      Sanatate si voie buna!

      Răspunde
      • Anna

        Mulțumesc foarte mult pentru răspuns, Daniela. Ne liniștește oarecum. Înțelegem poziția dificilă în care se află si Eturia.
        In mod concret, prefer sa va dau mai multe detalii despre situația noastra intr-un mesaj particular dar este vorba de vacanta din America de Sud din toamnă.
        Sper sa ne auzim.
        Numai bine și un Paste fericit, cat se poate in conditiile actuale,

        Răspunde
        • Daniela Shah
          Daniela Shah

          Cu mare drag!
          Desigur, ne putem auzi oricand, cu placere.
          Daca avem inima curata, ganduri bune si suntem sanatosi, vom fi fericiti cu siguranta, in orice imprejurari.
          Sarbatori linistite, alaturi de cei dragi!

          Răspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll Up