•  
  •  
  •  
  •  

Inaltat in urma cu trei secole datorita ambitiei unui tar luminat, Petru cel Mare, Sankt Petersburg a fost inca de la inceput si a ramas pana azi fereastra spre Occident a Rusiei.

Noul oras a fost ridicat pe un teren mlastinos ce a trebuit drenat prin canale care sunt azi la fel de fermecatoare ca cele din Bruges ori Amsterdam. In acelasi timp, splendoarea bulevardelor largi, drepte, construite dupa toate regulile urbanisticii moderne sau amprenta arhitecturala data de cladirile monumentale in stil rococo ori clasic si de stralucitoarele palate imperiale inconjurate de vaste gradini sunt, cu siguranta, oglinda a ceea ce a dat mai bun Europa acelor vremuri.

Neva Sankt Petersburg
Rezultatul este un spectacol vizual care iti taie rasuflarea, care iti demonstreaza la fiecare pas grandoarea si bogatia imperiului tarist, mai ales cand vorbim despre Palatul de Iarna (care gazduieste o parte a Muzeului Ermitaj) ori de Nevky Prospekt – principalul bulevard a orasului, marginit de palatele nobililor rusi, precum Palatul Stroganov, Palatul Anicikov (actualmente Palat al Copiilor si liceu), Palatul Vorontov (din 1810 gazduieste Scoala Militara), Palatul Beloselsky-Belozersky (aflat la baza spectaculosului pod Anicikov, strajuit de statuile ecvestre ale lui Peter Klodt von Jurgensburg). Multe dintre edificiile amintite sunt opera lui Bartolomeo Rastrelli, arhitectul care a creat si Palatul de Iarna, Manastirea Smolny sau Palatul Ecaterinei din Tsarskoe Selo.

Ermitaj Sankt Petersburg

Beloselsky Belozersky

Nevky Prospekt

Chiar daca astazi Sankt Petersburg nu mai este capitala de facto a Rusiei, el ramane cu certitudine capitala sa culturala, biografia orasului fiind insufletita de personaje celebre, de la Petru I insusi la Ecaterina a II-a cea Mare, Potemkin, Gogol, Puskin, Turgheniev, Dostoievski, Gorki, Repin, Ceaikovski s.a.

Orasul a traversat multe raspantii – foametea crunta, razboiul, sangeroasa Revolutie Bolsevica -, dar a reusiermitajt sa se regenereze atat fizic, cat si spiritual dupa fiecare episod dramatic. Universul arhitectural al Sankt Petersburgului este inca dominat de cladiri cu o vechime de cel putin 100 de ani, cum sunt Biserica de pe Sangele Varsat – unul dintre putinele exemple evidente ale radacinilor slave, Catedrala Sfintei Fecioare din Kazan – creatie a iobagului Voronihin, surprinzatorul Castel Mihailovski – reflexia fascinatiei tarului Pavel I pentru Evul Mediu european, Catedrala de proportii coplesitoare „Sfântul Isaac”.

Biserica de pe Sangele Varsat

Sf Isaac

Fastuosul trecut al Rusiei Imperiale este prezent si in interioarele palatelor Pavlovsk, Peterhof (Petrodvoret), Palatul Ecaterinei din Tsarskoe Selo (Puskin), aflate la mica distanta de Sankt Petersburg. Pline de bogatie, incaperile somptuoase ale fostelor resedinte abunda in ornamente rococo, stucaturi, oglinzi, candelabre, portelanuri de Bavaria, mobilier din esente nobile adus din Franta sau Italia, sobe in care fiecare placa are un alt desen, galerii de picturi ori galerii de portrete.

Peterhof

Puskin

Stralucind pe Raul Neva, nu departe de Marea Baltica, Sankt Petersburg a fost si ramane unul dintre cele mai frumoase asezari ale Europei, un oras in care fiecare colt si fiecare cladire inseamna istorie si opera arhitecturala, un loc care surprinde admirabil esenta modernitatii ruse.

Afla mai multe, pe site-ul Eturia.


Descopera vacantele Eturia in Sankt Petersburg

Vacante Sankt Petersburg – Eturia


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll Up