•  
  •  
  •  
  •  

Inaltat in urma cu trei secole datorita ambitiei unui tar luminat, Petru cel Mare, Sankt Petersburg a fost de la inceput si a ramas pana azi fereastra spre Occident a Rusiei.

Noul oras, ridicat pe un teren mlastinos, a trebuit drenat prin canale care sunt la fel de fermecatoare ca cele din Bruges ori Amsterdam. In acelasi timp, splendoarea bulevardelor largi, drepte, construite dupa toate regulile urbanisticii moderne sau amprenta arhitecturala data de cladirile monumentale in stil rococo ori clasic si de stralucitoarele palate imperiale inconjurate de vaste gradini sunt, cu siguranta, oglinda a ceea ce a dat mai bun Europa acelor vremuri.

Neva Sankt Petersburg
Rezultatul este un spectacol vizual care iti taie rasuflarea, care iti demonstreaza la fiecare pas grandoarea si bogatia imperiului tarist, mai ales cand vorbim de Palatul de Iarna care gazduieste o parte a Muzeului Ermitaj ori de Nevky Prospekt, principalul bulevard a orasului, marginit de palatele nobililor rusi precum Palatul Stroganov, Palatul Anicikov, actualmente Palat al Copiilor si liceu, Palatul Vorontov care din 1810 gazduieste Scoala Militara, Palatul Beloselsky-Belozersky aflat la iesirea de pe spectaculosul pod Anicikov, strajuit de statuile ecvestre ale lui Peter Klodt von Jurgensburg. Multe dintre edificiile amintite sunt opera lui Bartolomeo Rastrelli, arhitectul care a creat si Palatul de Iarna, Manastirea Smolny sau Palatul Ecaterinei din Tsarskoe Selo.

Ermitaj Sankt Petersburg

Beloselsky Belozersky

Nevky Prospekt

Chiar daca astazi Sankt Petersburg nu mai este capitala de facto a Rusiei, el ramane cu certitudine capitala sa culturala, biografia orasului fiind insufletita de personaje celebre, de la Petru I insusi, la Ecaterina a II-a cea Mare, Potemkin, Gogol, Puskin, Turgheniev, Dostoievski, Gorki, Repin, Ceaikovski s.a.

Orasul a traversat multe raspantii, foametea crunta, razboiul, sangeroasa Revolutie Bolsevica, dar dupa fiecare episod dramatic a reusiermitajt sa se regenereze atat fizic cat si spiritual. Universul arhitectural al Sankt Petersburgului este inca dominat de cladiri cu o vechime de cel putin 100 de ani, cum sunt Biserica de pe Sangele Varsat, unul dintre putinele exemple evidente ale radacinilor slave, Catedrala Sfintei Fecioare din Kazan, creatie a iobagului Voronihin, surprinzatorul Castel Mihailovski, reflexia fascinatiei tarului Pavel I pentru Evul Mediu european, ori catedrala de proportii coplesitoare Sf. Isaac.

Biserica de pe Sangele Varsat

Sf Isaac

Fastuosul trecut al Rusiei Imperiale este prezent si in interioarele palatelor Pavlovsk, Peterhof (Petrodvoret), Palatul Ecaterinei din Tsarskoe Selo (Puskin) aflate la mica distanta de Sankt Petersburg. Pline de bogatie, incaperile somptuoase ale fostelor resedinte abunda in ornamente rococo, stucaturi, oglinzi, candelabre, portelanuri de Bavaria, mobilier din esente nobile, adus din Franta sau Italia, sobe in care fiecare caramida are un alt desen, galerii de picturi ori galerii de portrete.

Peterhof

Puskin

Stralucind pe Raul Neva, nu departe de Marea Baltica, Sankt Petersburg a fost si ramane unul dintre cele mai frumoase orase ale Europei, un oras in care fiecare colt si fiecare cladire inseamna istorie si opera arhitecturala, un oras care surprinde admirabil esenta modernitatii ruse.

Afla mai multe, pe site-ul Eturia.


Descopera vacantele Eturia in Sankt Petersburg

Vacante Sankt Petersburg – Eturia


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll Up