• 163
  •  
  •  
  •  

Catalin-GruiaAm înotat spre larg cu mintea goală, atent doar la ritm. Când eram gata să fac cale-ntoarsă, m-am trezit într-o intersecție de valuri înspumate ce mă aruncau de colo-colo ca pe o gânganie. Cu câteva minute înainte totul părea roz: descoperisem o plajă superbă și m-am aruncat în apă râzând… Ultimul val m-a lovit ca un ciocan și am simțit apă sărată în gură. Ptiu, drace, oare chiar mă înnec aici?! Stop-cadru! Să lipim lângă scena asta o partidă de înot în piscină. De ani buni înot cu regularitate într-un bazin din București: cuminte, liniștit, safe, pe partea dreaptă a culoarului. În bazin și-n afara lui trăiesc același gen de viață a unui tip obișnuit, prins în aceeași rutină de la 9 la 6, cu zile banale, asemănătoare. Majoritatea prietenilor mei sunt astfel de înotători în bazin care abia așteaptă următoarea evadare. Călătoriile pot avea și momente periculoase sau inconfortabile, dar îți încarcă bateriile cu viață adevărată!

În octombrie vă invit, împreună cu Eturia, în Indonezia pentru a descoperi frumusețea naturii, arta și cultura locală, ospitalitatea localnicilor și, nu în ultimul rând, savuroasele preparate ale bucătăriei indoneziene. Vom începe cu capitala Jakarta, vom vedea urangutanii în mediul lor natural în Parcul Național Gunung Leuser, vom continua cu orașele Jogjakarta și Surabaya, apoi vom face o incursiune pe Insula Komodo, pe urmele faimoșilor dragoni de Komodo, pentru ca la final să descoperim Ubud, un oraș fermecător, care te cucerește încă din prima clipă.

Cel mai mare arhipelag din lume, Indonezia, își trage numele din cuvintele grecești indos indian și nesos, care înseamnă insulă. Aceasta este și o descriere potrivită pentru un arhipelag care numără 17.508 insule, dintre care doar 6.000 sunt locuite și care se întinde între două continente, Asia și Australia, separând Oceanul Pacific de Oceanul Indian la Ecuator.

Motto-ul Indoneziei – „Bhinneka tunggal ika – Unitate în diversitate“ – se adresează unui număr de aproximativ 300 de grupuri etnice și peste 700 de limbi și dialecte. Oficialitățile guvernamentale recunosc șase religii: islamismul, catolicismul, protestantismul, budismul, hinduismul și confucianismul, dar misticismul se infiltrează în toate și dă la iveală rădăcinile lor animiste. “ – Catalin Gruia, redactor-sef al revistelor National Geographic si NG Traveler Romania

Dupa sosirea in Jakarta, vom fi intampinati de catre ghidul local. Apoi, vom pleca intr-un tur de oras al capitalei indoneziene. Vom vizita principalele obiective turistice: Muzeul National, Monumentul National, vechiul Port Sunda Kelapa, Piata Fatahillah din centrul vechi, Palatul Merdeka, Moscheea Istiglal si Catedrala.

jakarta-indonezia
Jakarta

Expeditia continua cu un tur al orașului Medan. Vom vizita Palatul Sultan Maimoon, Marea Moschee și Templul Chinezesc. In continuare, vom admira stilul arhitectural tipic olandez al cladirilor din cartierul Malay, amintind de perioada coloniala.

Pe traseul catre Bukit Lawang, localitate situata in Parcul National Gunung Leuser, vom vedea plantatiile de arbore de cauciuc, cacao si palmierii din regiune. Parcul National Gunung Leuser este renumit pentru varietatea ecosistemelor sale, dar mai ales pentru ca inglobeaza unul dintre cele doua habitate naturale ale urangutanului de Sumatra. De altfel, in Bukit Lawang, se afla si Centrul Bohorok – Centrul de Cercetare al Urangutanilor.

Programul include si trekking in Parcul Național Gunung Leuser, pentru a observa urangutanii in habitatul lor natural. Ghidul ne va informa cu privire la masurile de siguranta pe care trebuie sa ni le luam atunci cand traversam jungla si ne va sfatui cum sa ne adaptam cat mai usor la conditiile de umiditate si temperatura. Se recomanda imbracaminte si incaltaminte comode, potrivite pentru trekking.

Turul continua cu o incursiune spre Templul Borobudur, situat la 42 de kilometri de Jogjakarta, cel mai important templu indonezian si cel mai mare monument budist din lume, cu o vechime de peste 1200 de ani, situat langa Magelang, Provincia Central Java. De-a lungul timpului, templul a fost acoperit de jungla si de cenusa vulcanica, fiind redescoperit in 1814 de Sir Thomas Stamford Raffles, restaurat intre 1975 si 1982, apoi inclus in Patrimoniul UNESCO în 1991. Astazi, este cel mai vizitat monument din Indonezia si loc de pelerinaj pentru budisti, fiind ultimul popas pe traseul urmat de pelerini cu ocazia Vesak, sarbatoarea nationala a nasterii si a mortii in Indonezia.

indonezia-borobudur
Templul Borobudur

Vom vizita apoi Templul Mendut, mai vechi decat Borobudur. In forma de piramida, acesta gazduieste trei impresionante sculpturi in lemn ale zeitatilor Sakyamuni, Awalokiteswara si Maitreya.

Vom continua cu vizita la Templul Prambanan, situat la aproximativ 18 kilometri est de orasul Jogjakarta, la granita dintre Jogjakarta si provincia Java Centrala. Inchinat lui Trimurti, templul a fost construit in secolul al IX-lea, dupa unii arheologi, pe fundatiile unui templu mai vechi. Prambanan este unul dintre cele mai mari temple hinduse din sud-estul Asiei, avand un stil constructiv specific, cu forme inalte. Templul Prambanan este inscris pe Lista de Patrimoniului UNESCO si a fost supus recent unui amplu proces de renovare si cercetare; primele restaurari au demarat în 1930. Pe peretii acestuia, se pot admira basoreliefuri ce infatiseaza aspecte ale reincarnarii zeitatii supreme hinduse Vishnu sau istorisesc diferite legende, printre care si Ramayana.

Prambanan
Templul Prambanan

Din Jogjakarta, vom calatori catre Jombang, unde vom vizita situl arheologic Trowulan, care acopera aproximativ 100 km² si care face parte din Patrimoniul UNESCO.

Ajunsi in satul Tosari, vom face o excursie pe muntele Bromo, de unde vom putea admira rasaritul. Transferul se efectueaza cu vehicule 4×4 si ne vom putea bucura de un rasarit de soare spectaculos in decorul vulcanilor Bromo și Penanjakan (daca vremea este favorabila). Dupa o scurta plimbare calare, vom ajunge la cele 245 de trepte pe care va trebui sa le urcam pentru a privi in interiorul craterului Bromo, inca activ. Ne vom continua calatoria de-a lungul calderei vulcanice, unde cenusa si lava intarita creeaza un peisaj selenar.

Bromo-Indonezia
Muntele Bromo

Itinerarul cuprinde si trekking in Parcul National Komodo, pentru a observa dragonii de Komodo, cea mai mare soparla din lume, precum si alte animale salbatice si pasari exotice.

Komodo-dragon
Dragonul de Komodo

Vom ajunge apoi in Pantai Merah pentru a ne bucura de plajele cu nisip fin, unde vom putea face snorkeling in apele cristaline de la Red Beach. Pestera Batu Cermin, in apropiere de Labuan Banjo, dar si Denpasar si Ubud, cu peisaje idilice, completeaza acest final de vacanta.

Bali-Indonezia
Bali

Perioada: 26.10.2019 – 08.11.2019

 


  • 163
  •  
  •  
  •  

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll Up