• 15
  •  
  •  
  •  

In ciuda faptului ca ramane una dintre cele mai sarace din lume, Etiopia are o istorie si o cultura unica, care merita descoperite.

Taram al fostului regat al misterioasei regine din Saba, Etiopia (numita in trecut Abisinia) este o oaza de ortodoxie pe continentul marcat de contraste etnice si religioase ale Africii. Desi a fost ocupata militar cativa ani de Italia, Etiopia ramane singura tara africana care nu a avut statut de colonie. Trecutul istoric indepartat al Etiopiei se pierde in legende cu aureola biblica.

etiopia-banner-2

Iata cateva aspecte surprinzatoare despre aceasta tara africana inedita:

1. Etiopia este una dintre cele mai vechi natiuni de pe glob, fiind fondata in 980 i.Hr.

2. Numele tarii vine din limba geaca (aitho + ops) si inseamna „fete arse”, vechii greci facand referire la culoarea foarte inchisa a pielii etiopienilor.

3. Etiopia este una dintre singurele doua natiuni ale lumii (cealalta este Rusia) care nu au fost niciodata ocupate de-a lungul istoriei (italienii au incercat sa ocupe Etiopia de doua ori, insa fara succes).

4. Bisericile monolitice de la Lalibela si Parcul National al Muntilor Simien au fost incluse in Patrimoniul Universal UNESCO inca din 1978, anul in care a aparut prima lista oficiala UNESCO, care includea 12 obiective. Astazi, noua situri etiopiene sunt obiective UNESCO.

5. Numarand 106 milioane de locuitori, Etiopia este a doua cea mai populata tara africana, dupa Nigeria (care are 193 de milioane de locuitori).

etiopia-people

6. Etiopia este singura tara africana care nu a fost colonizata (desi s-a aflat partial sub dominatia lui Mussolini timp de cinci ani), devenind in perioada coloniala un simbol al independentei africane, iar, mai tarziu, membru fondator al Natiunilor Unite si sediul african pentru numeroase organizatii internationale.

7. Etiopia este singura tara din lume al carei calendar are 13 luni, fiind actualmente cu mai mult de sapte ani in urma calendarului Gregorian. Anul Nou Etiopian este pe 11 septembrie, iar cea de-a XIII-a luna din calendar are doar cinci zile.

8. Timpul este, de asemenea, masurat diferit in Etiopia: ora 12:00 etiopiana fiind, de fapt, ora 6:00; asta deoarece etiopienii considera ca ziua trebuie sa inceapa odata cu zorii.

9. Desi pe teritoriul Etiopiei se vorbesc peste 80 de limbi si dialecte, limba oficiala este amharica. Locuitorii vorbesc preponderent amharica, oromo, engleza si araba. Etiopia are si un alfabet propriu – abugida – care include 209 simboluri.

10. Bisericile de la Lalibela nu au fost construite pe sol, ele au fost sapate in roca vulcanica. Lucratorii care au sapat aceste adevarate minuni aveau credinta ca munca lor este continuata pe timpul noptii de catre ingeri; Lalibela fiind considerata Noul Ierusalim.

lalibela-1
Bisericile din Lalibela

11. Etiopienii sustin ca detin Chivotul Legamantului, unde se spune ca se afla Tablele celor 10 Porunci, incredintate de Dumnezeu lui Moise pe Muntele Sinai. Chivotul se afla la Axum, in Biserica Sfanta Maria din Sion.

12. Addis Ababa, capitala etiopiana, este situata la 2355 de metri altitudine (cea mai inalta din Africa si a patra ca altitudine din lume). Numele de Addis Ababa inseamna „floare alba”.

13. Etiopia este al cincilea producator de cafea din lume si cel mai mare din Africa. Etiopienii au si o ceremonie traditionala de preparare si servire a cafelei. A refuza o cafea este o ofensa in Etiopia.

etiopia-1

14. Lucy, cel mai vechi hominid, a fost descoperit in 1974 in Etiopia si se pare ca a trait acum 3.2 milioane de ani.

15. Depresiunea Danakil este cel mai fierbinte punct locuit de pe Pamant, temperatura medie anuala fiind  de circa 35°C, dar si locul cu cea mai joasa elevatie (116 metri sub nivelul marii).

16. Tewahedo – Biserica Ortodoxa Etiopiana este una dintre cele mai vechi forme de crestinism din lume. Astazi, 40% dintre etiopieni sunt crestini.

etiopia-bahir-dar
Bahir Dar, Etiopia

17. In Etiopia, copiii si parintii nu au acelasi nume de familie, in schimb majoritatea copiilor preiau prenumele tatalui.

18. Pe 12 august 2012 Etiopia a devenit a doua tara din lume care detine si opereaza un Boeing 787 Dreamliner, apartinand companiei nationale Ethiopian Airlines. Aeronava a fost botezata Africa One.

19. Din timpuri stravechi, etiopienii utilizeaza diverse plante salbatice pentru a trata afectiuni grave ca malaria, hepatita sau pneumonia, iar oamenii de stiinta sustin ca multe dintre medicamentele occidentale (de exemplu, aspirina sau morfina) sunt derivate ale acestor leacuri.

gondar-1
Complexul Regelui, Gondar

20. Cele mai intalnite feluri de mancare in Etiopia sunt wot – o tocana cu carne foarte condimentata, si injera – painea etiopiana, care e de fapt o clatita din teff (cereala care se cultiva in Etiopia si Eritreea, foarte bogata in fier).

Taram al cafelei pline de aroma, al bisericilor sapate in roca vulcanica unice in lume prin modul de constructie si arhitectura lor si al povestilor invaluite in mister, Etiopia este o tara de pus pe lista destinatiilor in care sa calatoresti.

etiopia-4


Descopera vacantele Eturia in Etiopia:

Vacante Etiopia– Eturia


  • 15
  •  
  •  
  •  

2 thoughts to “Curiozitati surprinzatoare despre Etiopia

  • Anton

    foarte interesant !!!!!!!!!!!!!!!

    Răspunde
    • Eturia
      Eturia

      Multumim pentru aprecieri! Speram ca te-am inspirat spre o viitoare destinatie!

      Răspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll Up